Παράσταση διαμαρτυρίας πραγματοποίησαν την Τετάρτη, 2 Απριλίου, στις 9 το πρωί, οι επαγγελματίες αλιείς της Σάμου, συγκεντρωμένοι στο κτίριο της Περιφερειακής Ενότητας του νησιού. Η κινητοποίηση εντάσσεται στο πλαίσιο της πανελλαδικής αντίδρασης του κλάδου, με τους αλιείς να εκφράζουν την έντονη αντίθεσή τους στη νέα Υπουργική Απόφαση 65/23344/2024, την οποία χαρακτηρίζουν ως «ταφόπλακα» για το επάγγελμά τους.
Σύμφωνα με τη νέα Υπουργική Απόφαση, οι επαγγελματίες αλιείς που κατέχουν παράκτια αλιευτικά σκάφη υποχρεούνται να τηρούν μια σειρά διαδικασιών κατά τον κατάπλου στο λιμάνι ή στο αλιευτικό καταφύγιο. Συγκεκριμένα, καλούνται να:
Τοποθετούν τα αλιεύματά τους ανά είδος σε ιχθυοκιβώτια στον μόλο.
Αφαιρούν νερό και πάγο από τα ιχθυοκιβώτια.
Χρησιμοποιούν πιστοποιημένες ζυγαριές (με πιστοποιητικό CE) για τη ζύγιση των κιβωτίων και να καταγράφουν σε ειδικό Έντυπο Δήλωσης Καταγραφής Ζύγισης το βάρος του κάθε είδους αλιεύματος.
Φυλάσσουν τα έντυπα ζύγισης σε αρχείο για τουλάχιστον τρία χρόνια.
Ενσωματώνουν τα στοιχεία ζύγισης στα Δελτία Καταγραφής στο πρόγραμμα ΟΣΠΑ ή στο Ημερήσιο Ηλεκτρονικό Ημερολόγιο (ERS).
Οι αλιείς της Σάμου θεωρούν ότι τα μέτρα αυτά είναι ανέφικτα στην εφαρμογή τους, αυξάνοντας υπέρμετρα τη γραφειοκρατία και το κόστος λειτουργίας τους. Όπως επισημαίνουν, το επάγγελμά τους ήδη αντιμετωπίζει σοβαρές δυσκολίες, με κυριότερη την υπεραλίευση από αλιευτικά σκάφη της γειτονικής Τουρκίας, που έχει μειώσει δραματικά τους θαλάσσιους πόρους.
«Πλήρης απόσυρση των μέτρων» ζητούν οι αλιείς
Οι αλιείς δηλώνουν αποφασισμένοι να συνεχίσουν τις κινητοποιήσεις τους μέχρι την πλήρη απόσυρση της Υπουργικής Απόφασης. Όπως τονίζουν, οι νέες απαιτήσεις δεν λαμβάνουν υπόψη τις πραγματικές συνθήκες εργασίας τους και επιβαρύνουν δυσανάλογα τις μικρές παράκτιες επιχειρήσεις, απειλώντας τη βιωσιμότητά τους.
«Δεν μπορούμε να εφαρμόσουμε αυτά τα μέτρα χωρίς να βάλουμε λουκέτο στις δουλειές μας. Η κυβέρνηση πρέπει να ακούσει τη φωνή μας και να αποσύρει άμεσα την απόφαση» αναφέρουν χαρακτηριστικά.
Με την πίεση των επαγγελματιών αλιέων να κλιμακώνεται, μένει να φανεί αν το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων θα προχωρήσει σε αναθεώρηση ή πλήρη ακύρωση των μέτρων που έχουν προκαλέσει τόσες αντιδράσεις.
Γιάννης Πυργιώτης – Πρόεδρος Επαγγελματικού Αλιευτικού Συλλόγου Σάμου
«Οι νέες ρυθμίσεις αποτελούν ουσιαστικά μια “ταφόπλακα” για τους αλιείς. Είναι αδύνατο να απαιτείται από ανθρώπους που μπορεί να μη γνωρίζουν ούτε γραφή ούτε ανάγνωση να μάθουν λογιστικά και να επιστρέψουν στα θρανία για να συνεχίσουν το επάγγελμά τους. Η αλιεία είναι ένα εξαιρετικά δύσκολο επάγγελμα, καθώς με μεγάλο κόπο καταφέρνουμε να βγάλουμε μόλις 100 μεροκάματα το χρόνο, δουλεύοντας κάτω από σκληρές και επικίνδυνες καιρικές συνθήκες.
Επιπλέον, το κόστος εφαρμογής των νέων μέτρων είναι δυσβάσταχτο για τους περισσότερους αλιείς. Ο αριθμός των επαγγελματιών αλιέων μειώνεται συνεχώς και είναι πλέον φανερό πως η νέα γενιά δεν έχει κίνητρο να συνεχίσει, βλέποντας τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι γονείς τους. Στη σημερινή κινητοποίηση ζητήσαμε την παρέμβαση των τοπικών φορέων, ώστε να υπάρξουν νομοθετικές ρυθμίσεις που να λαμβάνουν υπόψη τις ιδιαίτερες συνθήκες των αλιέων στην ακριτική Ελλάδα.»
Ελισαίος Μαυρατζώτης – Αντιπεριφερειάρχης Σάμου
«Οι αλιείς πλήττονται από μέτρα που καθιστούν εξαιρετικά δύσκολη τη συνέχιση της επαγγελματικής τους δραστηριότητας. Τα μέτρα αυτά μοιάζουν να είναι αποτέλεσμα της υπεραλίευσης από τουρκικά πλοία στα ελληνικά χωρικά ύδατα, χωρίς να λαμβάνονται υπόψη οι επιπτώσεις στους Έλληνες αλιείς.
Πηγή: samostoday.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου