17 Οκτ 2024

Συμμετοχή και διπλή βράβευση του Δήμου Ανατολικής Σάμου στο 19ο Πανελλήνιο Συνέδριο του Ελληνικού Διαδημοτικού Δικτύου Υγιών Πόλεων

Με μεγάλη επιτυχία και ανταπόκριση εκ μέρους των εκπροσώπων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης πανελλαδικά, πραγματοποιήθηκαν από την Πέμπτη 10 έως το Σάββατο 12 Οκτωβρίου οι εργασίες για το 19ο Πανελλήνιο Συνέδριο του Ελληνικού Διαδημοτικού Δικτύου Υγιών Πόλεων, στο Δήμο Μάνδρας – Ειδύλλιας, με τίτλο «Περιβάλλον, Ανθεκτικότητα και Υγεία με την Αυτοδιοίκηση μπροστά», στο Δημοτικό Θέατρο «Μελίνα Μερκούρη» του Δήμου Μάνδρας-Ειδυλλίας καθώς και στο Ενοριακό Πνευματικό Κέντρο Βιλίων.

Οι εργασίες πραγματοποιήθηκαν με την υποστήριξη του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών και υπό την αιγίδα του Υπουργείου Υγείας, του Υπουργείου Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας, του Υπουργείου Εσωτερικών, του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης, του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, του Υπουργείου Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού, της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδας, και της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Αττικής.


Στο συνέδριο συμμετείχαν περισσότεροι από 600 σύνεδροι με φυσική παρουσία και το παρακολούθησαν διαδικτυακά μέσα από Live streaming πάνω από 400 συμμετέχοντες από τον χώρο της τοπικής αυτοδιοίκησης σε όλη την Ελλάδα. Από πλευράς του Δήμου Ανατολικής Σάμου στο Συνέδριο συμμετείχαν η εντεταλμένη σύμβουλος για θέματα υγείας κ. Μαρία Βακιντή-Κλάψα και η αναπλ. προϊσταμένη του Τμήματος Προστασίας και Προαγωγής της Δημόσιας Υγείας της Διεύθυνση Κοινωνικής Πρόνοιας και συντονίστρια του Δήμου στο ΕΔΔΥΠΠΥ κ. Σοφία Θάνου. 



Την δεύτερη ημέρα του συνεδρίου παρουσιάστηκε ως καλή πρακτική του Δήμου Ανατολικής Σάμου, η αναγνώριση της πόλης της Σάμου ως “Tsunami Ready” του προγράμματος της UNESCO σε στρογγυλό τραπέζι με θέμα «Συνεργασία για Αστική Ανθεκτικότητα: Τοπική Αυτοδιοίκηση και Κεντρική Κυβέρνηση» από την κ. Σοφία Θάνου. Επίσης οι εκπρόσωποι του δήμου συμμετείχαν στο εργαστήριο Υγιών Πόλεων με θέμα «Ηγεσία και Διοίκηση της πόλης με επίκεντρο τους παράγοντες που επηρεάζουν και καθορίζουν την Υγεία τον 21ο αιώνα». Στο πλαίσιο του συνεδρίου πραγματοποιήθηκε παράλληλη δράση για εκπαίδευση υπαλλήλων για τους Συμβουλευτικούς Σταθμούς για την Άνοια όπου εκπαιδεύτηκαν δυο υπάλληλοι του Τμήματος Υπηρεσιών Βοήθεια στο Σπίτι του Δήμου μας η κ. Παρασκευή Καμπούρη και η κ. Τριανταφυλλιώ Κονδύλη. Στην λήξη του συνεδρίου και στα πλαίσια βραβεύσεων ο Δήμος Ανατολικής Σάμου ήταν μεταξύ των Δήμων που έλαβαν δυο βραβεία. Το πρώτο αφορούσε τους Δήμους που πληρούν τα κριτήρια του ΠΟΥ για τις πόλεις μέλη των εθνικών δικτύων για την 5ετία 2019-2024 και το δεύτερο για την Κοινωνική Προσφορά τους στην Πρόληψη Υγείας μέσα από την θεσμοθέτηση των ΚΕΠ ΥΓΕΙΑΣ.


Κατά τη διάρκεια του συνεδρίου πραγματοποιήθηκαν σημαντικές ανακοινώσεις από διακεκριμένους ιατρούς, επιστήμονες, αλλά και στελέχη της Κεντρικής Διοίκησης και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Κεντρικός άξονας των διαπιστώσεων που προέκυψαν ήταν η αναγκαιότητα ενίσχυσης του ρόλου της Τοπικής Αυτοδιοίκησης σε ζητήματα που αφορούν στην πρόληψη της υγείας, αλλά και της ασφάλειας των πολιτών. Διακεκριμένοι επιστήμονες και ιατροί μίλησαν για τη σύνδεση της υγείας και την ανάπτυξη στρατηγικών Δημόσιας Υγείας μέσω της συνεργασίας Κεντρικής Κυβέρνησης και Τοπικής Αυτοδιοίκησης.


Γ. Πατούλης: «Το συνέδριο αυτό, αποτελεί σημείο αναφοράς για την Τοπική Αυτοδιοίκηση, ήταν αφιερωμένο στην ανάλυση των σύγχρονων προκλήσεων που συνδέονται µε την κλιµατική κρίση και την προστασία της δηµόσιας υγείας. Στόχος µας είναι να προσφέρουµε πολύτιµα εργαλεία και πρακτικές λύσεις που θα ενισχύσουν τη δράση των ∆ήµων και Περιφερειών, συµβάλλοντας στη δηµιουργία ανθεκτικών και υγιών κοινοτήτων.»


Αρμόδιος Γ. Δρίκος – δήμαρχος Μάνδρας-Ειδυλλίας: «Το 19ο Συνέδριο του Ελληνικού Διαδημοτικού Δικτύου Υγιών Πόλεων, το οποίο για πρώτη φορά φιλοξενείται στο Δήμο Μάνδρας Ειδυλλίας, θα αποτελέσει σταθμό για το Δήμο, καθώς αναλαμβάνουμε τη διοργάνωση ενός τόσο σημαντικού πανελλήνιου συνεδρίου που επικεντρώνεται σε καίρια ζητήματα, με θέμα: «Περιβάλλον, Ανθεκτικότητα, Υγεία».


Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΓΡΑΨΟΥ ΚΑΙ ΕΣΥ ΣΤΑ ALERTS ΤΟΥ ΣΑΜΙΑΚΟΥ ΒΗΜΑΤΟΣ

Δώστε μας ένα Email σας για να μαθαίνετε πρώτοι τι συμβαίνει

* indicates required