3 Σεπ 2024

Εκδηλώσεις μνήμης και τιμής στην Καστανιά

Με επιτυχία πραγματοποιήθηκαν οι εκδηλώσεις μνήμης και τιμής στην μαρτυρική Καστανιά για τα θύματα της φασιστικής θηριωδίας στη Δυτική Σάμο τον Αύγουστο του 1943. Τις εκδηλώσεις διοργάνωσαν το παράρτημα της Πανελλήνιας Ένωσης Αγωνιστών Εθνικής Αντίστασης και Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας (ΠΕΑΕΑ-ΔΣΕ) και η Πανσαμιακή Επιτροπή Ειρήνης (ΠΕΕ) το Σάββατο, 31 Αυγούστου.

Στην συγκέντρωση που έγινε στη Πλατεία της Καστανιάς μίλησε η πρόεδρος του Παραρτήματος ΠΕΑΕΕΑ-ΔΣΕ Κούλα Καραμηνά – Πόθου η οποία έδωσε αναλυτικά το ιστορικό του φασιστικού εγκλήματος, αλλά και συνολικότερα τη δράση του ΕΑΜ-ΕΛΑΣ από το 1941 σε όλη τη διάρκεια της Ιταλογερμανικής φασιστικής κατοχής. Δεν είναι τυχαίο ότι οι εκτελεσμένοι της Καστανιάς και των άλλων χωριών της περιοχής ήταν μέλη του ΕΑΜ και εφεδροΕΛΑΣίτες οι οποίοι καταδόθηκαν στους Ιταλούς φασίστες από δωσίλογους προδότες.

Ρούλα Στεφανάκη - Μαυρατζώτη
Στις επικίνδυνες εξελίξεις στα μέτωπα της Ουκρανίας και της Μέσης Ανατολής, που προμηνύουν γενίκευση των πολεμικών συγκρούσεων στην ευρύτερη περιοχή, με την Ελλάδα να είναι στόχος αντιποίνων εξαιτίας της εμπλοκής της στους σχεδιασμούς και τις επεμβάσεις του ΝΑΤΟ και της Ε.Ε, αναφέρθηκε στην ομιλία της η Ρούλα Στεφανάκη – Μαυρατζώτη, μέλος του Εθνικού Συμβουλίου της Ελληνικής Επιτροπής για τη Διεθνή Ύφεση και Ειρήνη και πρόεδρος της ΠΕΕ. Επισήμανε τις ευθύνες της κυβέρνησης της ΝΔ, αλλά και όλων των υπόλοιπων αστικών κομμάτων για την εμπλοκή της χώρας μας, την στρατηγική σύμπλευση με τις ΗΠΑ, το Ισραήλ και το αντιδραστικό καθεστώς Ζελένσκι και υπογράμμισε την ανάγκη να δυναμώσει κι’ άλλο το αντιιμπεριαλιστικό λαϊκό κίνημα και οι αγώνες του λαού για απεμπλοκή της χώρας μας από τους ιμπεριαλιστικούς πολέμους , για αλληλεγγύη στον Παλαιστινιακό λαό στον αγώνα του για ανεξάρτητο Παλαιστινιακό κράτος, για να σταματήσουν τα επικίνδυνα παζάρια στο Αιγαίο για να παραδοθεί ο ενεργειακός πλούτος της περιοχής στους πολυεθνικούς ομίλους.


Κοινή ήταν η διακήρυξη και των δυο ομιλητριών ότι δεν θα ξεχαστούν , η θυσία των αγωνιστών της περιοχής, η δράση των ΕΑΜ-ΕΛΑΣ-ΕΠΟΝ σε όλη την Ελλάδα καθώς και όλων των αντιστασιακών κινημάτων στην Ευρώπη και η κορυφαία συμβολή της Σοβιετικής Ένωσης στην συντριβή τελικά του φασισμού-ναζισμού. Όσοι βυσσοδομούν σε βάρος της ιστορίας – υπογραμμίστηκε- και επιχειρούν μια δόλια, ανίερη διαστρέβλωσή της με προφανή στόχο να θολώσουν τα νερά για τα σημερινά τους εγκλήματα σε όλο τον κόσμο , θα μας βρίσκουν μπροστά τους.

Συγκινητικές ήταν οι στιγμές της κατάθεσης στεφανιών στο μνημείο των εκτελεσμένων και το προσκλητήριο νεκρών , τα ονόματα των οποίων διάβασε η Έρη Ρίτσου μέλος του Εθνικού Συμβουλίου της ΕΕΔΥΕ. Είχε προηγηθεί πορεία προς τον μνημειακό χώρο από το ιστορικό μονοπάτι το οποίο βάδισαν οι αγωνιστές πριν δολοφονηθούν από τους φασίστες καταχτητές. Αποσπάσματα ποιημάτων των Γιάννη Ρίτσου και Άγγελου Σικελιανού απάγγειλαν ο Πέτρος Σοφιανός και η Κούλα Καραμηνά – Πόθου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΓΡΑΨΟΥ ΚΑΙ ΕΣΥ ΣΤΑ ALERTS ΤΟΥ ΣΑΜΙΑΚΟΥ ΒΗΜΑΤΟΣ

Δώστε μας ένα Email σας για να μαθαίνετε πρώτοι τι συμβαίνει

* indicates required