2 Σεπ 2024

«Λαϊκή Συσπείρωση» Ανατολικής Σάμου: «Ώδινεν όρος και έτεκεν μυν»

Με τη φράση «Ώδινεν όρος και έτεκεν μυν» (Πολύ κακό για το τίποτα, σε ελεύθερη απόδοση), η παράταξη «Λαϊκή Συσπείρωση» Δήμου Ανατολικής Σάμου εξέδωσε ανακοίνωση για το πρόσφατο ψήφισμα του Δημοτικού Συμβουλίου γύρω από τα ζητήματα υγείας.

«Ώδινεν όρος και έτεκεν μυν

Με αυτόν τον τρόπο θα μπορούσε να περιγραφεί η απόφαση-ψήφισμα που πήρε ο δήμος κατά πλειοψηφία στο δημοτικό συμβούλιο της 29/8/2024.

Ένα συμβούλιο με θέμα τα τεράστια προβλήματα των δόμων και παρεχόμενων υπηρεσιών υγείας στο νησί. 

Τελικά μετά από καθυστέρηση πάνω των δυο μηνών συζητήθηκε το θέμα της υγείας που είχε ζητήσει η Λαϊκή Συσπείρωση από τον Ιούνιο, παρουσία των συνδικαλιστικών φορέων στην υγεία του εργατικού κέντρου κτλ.

Η συζήτηση και κυρίως οι αναφορές του Συλλόγου Εργαζομένων του νοσοκομείου, του προέδρου του Ιατρικού Συλλόγου, του προέδρου της Ένωσης Ιατρών του νοσοκομείου, του εργατικού κέντρου, ήταν αποκαλυπτικές για την τραγική κατάσταση στην οποία έχει οδηγηθεί η βασικότερη δομή υγείας στο νησί.

Η υποστελεχωση σε ιατρικό προσωπικό που φτάνει το 30% του απαρχαιωμένου οργανισμού εγείρει ζητήματα ασφάλειας πλέον στην περίθαλψη των πολιτών

Εκτός των βασικών ειδικοτήτων που δεν υπάρχουν ,εκτός των κλινικών που υπολειτουργούν η είναι στα πρόθυρα κλεισίματος όπως η ΜΕΘ και η παιδιατρική ,ελλειπης σε ιατρικό προσωπικό είναι σχεδόν όλες οι μονάδες και οι υπηρεσίες.

Η ίδια εικόνα υπάρχει και για το νοσηλευτικό προσωπικό.

Η υπεράνθρωπη προσπάθεια και το φιλότιμο γιατρών και νοσηλευτών που εργάζονται σε συνθήκες εργασιακής κακοποίησης κρατά μέχρι τώρα σε λειτουργία το νοσοκομείο ανοικτό.

Ανάλογα είναι και τα προβλήματα στα κοινοτικά ιατρεία τα περιφερειακά, στα κέντρα υγείας και το ΕΚΑΒ.

Τα μπαλώματα με τα οποία προσπαθεί το υπουργείο να λύσει τα προβλήματα όχι μόνο δεν δίνουν λύση αλλά συσσωρεύονται καινούρια και ποιο επικίνδυνα όπως η πρόσφατη περιπέτεια της παιδιάτρου που λόγω της εργασιακής εξάντλησης και της πίεσης κινδύνευσε σοβαρά η υγεία της.

Υπεύθυνοι για αυτή την τραγική πραγματικότητα όπου το βασικό αγαθό στη ζωή αλλά και αδιαμφισβήτητο δικαίωμα κάθε ανθρώπου ,που είναι η υγεία έχει αναιρεθεί με βίαιο τρόπο , είναι οι κυβερνήσεις που διαχειρίστηκαν το δημόσιο σύστημα υγείας καθώς και η σημερινή της ΝΔ.

Με διάφορες μεθοδεύσεις και πρακτικές το διαλύουν, εμπορευματοποιώντας το βασικό ανθρώπινο αγαθό και στηρίζοντας με κάθε τρόπο τις ιδιωτικές μονάδες οι οποίες αναπτύσσονται πάνω στην υποβάθμιση των δημόσιων δομών υγείας.

Είναι παρούσα και εδώ η πολιτική επιλογή της κυβέρνησης όπως σε κάθε κοινωνική ανάγκη που λέει ότι δεν είναι επιλέξιμες δαπάνες εκείνες που δεν παράγουν επιχειρηματικό κέρδος ,και πράγματι χρειάζεται κόστος στο να υπερασπίσεις την υγεία και την ασφάλεια των ανθρώπων και στο δημόσιο σύστημα υγείας δεν υπάρχει επιχειρηματικό κέρδος.

Πράγματι έγινε μια πλούσια συζήτηση και άκρως αποκαλυπτική σε όλα τα επίπεδα που αφορούν τις υπηρεσίες υγείας στο νησί.

Έκπληξη με πολλά ερωτηματικά αποτέλεσε η άρνηση της πλειοψηφίας του ΔΣ να στηρίξει ένα ολοκληρωμένο ψήφισμα που κατέθεσε η Λαϊκή Συσπείρωση.

Αν και δέχτηκαν τα αιτήματα των φορέων υγείας αν και δεχτήκαν την πρόταση μας να συμμετέχει ο δήμος στις κλιμακούμενες κινητοποιήσεις που θα προσφύγουν οι φορείς για να λυθούν τα τεράστια προβλήματα.

Αρνήθηκαν να περιγράψουν στο ψήφισμα που διακίνησαν ούτε την τραγική κατάσταση που υπάρχει στο νοσοκομείο και σε όλες τις δομές υγείας ούτε να καταδείξουν τους υπεύθυνους για αυτήν την κατάσταση που βιώνουμε, ούτε φυσικά έστω να πιθανολογήσουν τους προφανείς λογούς για τους οποίους διαλύεται το δημόσιο σύστημα υγείας.

Εντύπωση επίσης προκάλεσε η ταύτιση και της πλειοψηφίας και της ΑΝΑΣΑ και της ΑΝΑΤΡΟΠΗΣ.

Δηλαδη εν τέλει ψηφίστηκε κείμενο που περιγράφει τα αιτήματα των φορέων υγείας και την πρόθεση του δήμου να συμμετέχει στις πιθανές κινητοποιήσεις (φυσικά αυτό το αναμένουμε στην πράξη).

Την κατάσταση που επικρατεί το ποιος την δημιούργησε και γιατί, δεν καταγράφεται προκειμένου να μην θίγει στο ελάχιστον η κυβέρνηση και ο Υπουργός, ο οποίος αναμένεται να επισκεφτεί το νησί.

Υποτάχθηκε η ανάγκη του σαμιακού λαού προκειμένου να διαθέτει σοβαρό δημόσιο σύστημα υγείας στην ανάγκη του κομματικού συμφέροντος.

Τέτοιου είδους εκθέσεις αιτημάτων έχουν κατατεθεί στο Υπουργείο χιλιάδες, χωρίς να κινητοποιήσουν το ενδιαφέρον της Κυβέρνησης.

Έδειξε λοιπόν ότι εκτός της Λαϊκής Συσπείρωσης δεν υπάρχει η θέληση σύγκρουσης με την πολίτικη εκείνη που θέλει δημόσια νοσοκομεία σε υπολειτουργία και οι επιχειρήσεις στην υγεία να έχουν τεράστια κέρδη,δεν θέλουν σύγκρουση με την πολίτικη που εμπορευματοποιεί την υγεία και βάζει σε κίνδυνο τις ζωές μας.

Ερωταμε αν υπάρχουν και άλλοι λόγοι που οι συγκεκριμένες παρατάξεις κράτησαν αυτή την επικίνδυνη για την κοινωνία στάση.

Άξιος ο μισθός τους,

Ο μόνος τρόπος για να λυθούν τέτοια προβλήματα που αφορούν την ζωή μας μόνο ο λαός μαζί με τους φορείς του μπορεί να επιβάλει ένα σύγχρονο δημόσιο και για όλο τον λαό σύστημα υγείας.» 

Παρακάτω το ψήφισμα της Λαϊκής Συσπείρωσης που πήρε κατά την ψηφοφορία 3 ψήφους.

ΨΗΦΙΣΜΑ

Το κύριο αγαθό και ταυτόχρονα δικαίωμα για την ζωή του ανθρώπου που είναι η υγεία έχει υποχωρήσει τραγικά στις παρεχόμενες υπηρεσίες υγειονομικής περίθαλψης στο Νησί μας.

Η εικόνα διάλυσης του νοσοκομείου και συνολικά των δομών υγείας, είναι μια διαχρονική πραγματικότητα που τα τελευταία χρόνια οξύνθηκε σε βαθμό που να απειλεί άμεσα την ζωή την δική μας και των παιδιών μας. 

Την ευθύνη για αυτή την τραγική κατάσταση την έχουν εξολοκλήρου οι κυβερνήσεις που πέρασαν αλλά και αυτή της ΝΔ που με τεχνάσματα και μπαλώματα προσπαθεί να λύσει οξυμένα προβλήματα στα νοσοκομεία.

Την έχει το υπουργείο υγείας που ενώ αδιαφορεί για την στελέχωση των δομών υγείας ρίχνει την ευθύνη στους γιατρούς που δήθεν δεν δέχονται να δουλέψουν στο δημόσιο σύστημα υγείας ,σε συνθήκες μισθολογικά απαράδεκτες αλλά και σε συνθήκες εργασιακής κακοποίησης. 

Και επειδή στην πολιτική όπως και στην ζωή δεν γίνεται τίποτα τυχαία και χωρίς αιτία. Η βασική αιτία που είναι η κυρίαρχη πολιτική της κυβέρνησης είναι η σταδιακή εμπορευματοποίηση των υπηρεσιών υγείας ,και αυτό για να υλοποιηθεί, πρέπει απαραίτητα να υποβαθμιστεί το δημόσιο σύστημα υγείας. 

Κυρίαρχη ισχύουσα πολιτική είναι και η μη επιλέξιμη χρηματοδότηση κοινωνικών τομέων όπως αυτό της υγείας και των φυσικών καταστροφών αλλά και της κοινωνικής ασφάλειας ,αν δεν υπάρξει επιχειρηματικό όφελος ,και αυτό επιβεβαιώνεται καθημερινά σε όλους τους τομείς σε όλη την Ελλάδα.

Επειδή πλέον έχουν εξαντληθεί οι ανοχές της κοινωνίας ,επειδή η ζωή μας αλλά και αυτή των παιδιών μας καθημερινά κινδυνεύουν ,επειδή δεν δεχόμαστε να απαξιώνεται με θράσος το βασικό αγαθό και δικαίωμα που είναι η υγεία μας αλλά και η αξιοπρέπεια μας .Επειδή ο ελληνικός λαός επιβαρύνεται άμεσα η έμμεσα με δυσβάστακτα φορολογικά βάρη . Επειδή πακτωλός από αυτά τα υπερεσοδα δεν χρηματοδοτούν τις ανάγκες της κοινωνίας.

Επειδή αποφασίσαμε να απαιτήσουμε δημόσιο σύστημα υγείας σύγχρονο και δωρεάν για όλον τον λαό.

Απαιτούμε από την διοίκηση του νοσοκομείου, τη διοίκηση της 2ης ΥΠΕ, το υπουργείο υγείας και την κυβέρνηση να σταματήσουν να παίζουν με τις ανθρώπινες ζωές των πολιτών και να τους θέτουν καθημερινά σε κίνδυνο.

Απαιτούμε να προκηρυχθούν τώρα όλες οι κενές οργανικές θέσεις ιατρών και λοιπού προσωπικού που προβλέπονται στον οργανισμό.

Να δοθούν από την κυβέρνηση γενναία κίνητρα όπως: μόνιμες θέσεις εργασίας, ανθρώπινες συνθήκες δουλειάς, αυξήσεις στους μισθούς και με γρήγορες διαδικασίες να καλυφθούν όλα τα κενά για να λειτουργεί το νοσοκομείο προς εξυπηρέτηση των πολιτών.

Να καλυφτεί το νοσοκομείο με όλα τα σύγχρονα μέσα και μηχανήματα όπως μαγνητικός κτλ.

Να λειτουργήσουν τα κοινοτικά ιατρεία με ανάλογο εξοπλισμό με στελέχωση όπως και όλα τα περιφερειακά ιατρεία και κέντρα υγείας

Στελέχωση και βελτίωση συνθηκών εργασίας του ΕΚΑΒ με εξασφάλιση της στέγασης και των συνθηκών διαβίωσης του.

Αποφασίζουμε να συμπορευτούμε με τους μαχόμενους υγειονομικούς, τα σωματεία και τις ενώσεις τους αλλά και τους κοινωνικούς φορείς σε κάθε απόφαση τους στην κλιμάκωση των αγώνων τους έως να επιλυθούν τα τεράστια προβλήματα που υπάρχουν στις δομές του δημόσιου συστήματος υγείας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΓΡΑΨΟΥ ΚΑΙ ΕΣΥ ΣΤΑ ALERTS ΤΟΥ ΣΑΜΙΑΚΟΥ ΒΗΜΑΤΟΣ

Δώστε μας ένα Email σας για να μαθαίνετε πρώτοι τι συμβαίνει

* indicates required