4 Αυγ 2024

Για μια θέση πάρκινγκ…

Φωτό: «Σαμιακόν Βήμα»
Γίνεται ολοένα και περισσότερο ασφυκτική η κατάσταση, ιδίως στην πόλη της Σάμου, για την ανεύρεση θέσης στάθμευσης, με αποτέλεσμα εκνευρισμούς των οδηγών και κάκιστες κυκλοφοριακές συνθήκες. Αδιαφορία από τις δημοτικές αρχές για τους μόνιμους κατοίκους που βλέπουν τους χώρους στάθμευσης με… το κιάλι.

Δυστυχώς, πέραν των άλλων προβλημάτων (μη λειτουργία βιολογικού καθαρισμού, λαμαρίνες προστασίας από ετοιμόρροπα κτίρια σε διάφορα σημεία, σχεδόν 4 χρόνια μετά τον ισχυρό σεισμό της 30ής Οκτωβρίου 2020), η πόλη της Σάμου βρίσκεται εγκλωβισμένη με μεγάλο αριθμό οχημάτων που δεν βρίσκουν θέση στάθμευσης. Και δεν μιλάμε μόνο για τους… τουρίστες, αλλά για μόνιμους κατοίκους και φυσικά ντόπιους, εργαζόμενους και επισκέπτες της πρωτεύουσας.

Το «έμφραγμα»

Από την αρχή, μιλώντας για την παραλιακή οδό της πρωτεύουσας, το έργο ανάπλασής της έδειχνε «εχθρικό» προς τα οχήματα αφήνοντας εκτός πολλές δεκάδες θέσεις πάρκινγκ που λειτουργούσαν σε όλο το μήκος της παραλιακής ζώνης, στο χερσαίο κομμάτι του λιμένος, εκτός σχεδιασμού, χωρίς όμως να αναζητηθούν νέες θέσεις που θα έδιναν ανάσα αποσυμπίεσης, ιδίως τους μήνες του καλοκαιριού. Ακόμη και οι ελάχιστες παρκίδες στάσης για τα επαγγελματικά οχήματα τροφοδοσίας δεν έχουν το κατάλληλο μέγεθος με αποτέλεσμα να εμποδίζουν τα διερχόμενα οχήματα. Ακολούθησαν και άλλες αποφάσεις που κατάργησαν ακόμη περισσότερες θέσεις Ι.Χ. επιβατικών αυτοκινήτων μετατρέποντας τους χώρους σε θέσεις στάθμευσης δικύκλων. Ακολούθησε το κλείσιμο του λιμανιού (για λόγους ασφαλείας και του σχετικού κανονισμού), μειώνοντας περαιτέρω την εξυπηρέτηση των οχημάτων αφού άφησε μόνο το μικρό κομμάτι στην είσοδο του τουριστικού λιμένα Βαθέος που περιλαμβάνει ελάχιστες θέσεις στάθμευσης και αυξημένη κίνηση οχημάτων και πεζών στις ώρες άφιξης των πλοιαρίων που προέρχονται από την Τουρκία. Μοιραίο ήταν να επέλθει το «έμφραγμα».

Φωτό: «Σαμιακόν Βήμα»

Το πάρκινγκ πλησίον της πλατείας Θεμιστοκλή Σοφούλη

Το πάρκινγκ πλησίον της πλατείας Θεμιστοκλή Σοφούλη αποτελεί το μοναδικό πάρκινγκ στην περιοχή της παραλιακής της πρωτεύουσας που εξυπηρετεί αλλά ακόμα και σε αυτό αφαιρείται κάποιος χώρος που παραχωρείται στη διάρκεια του έτους, σε διαφορετικές χρονικές περιόδους, σε επιχείρηση λούνα παρκ. Η προηγούμενη δημοτική αρχή, επί δημαρχίας Γιώργου Στάντζου, κατάφερε να δώσει προς χρήση ένα πάρκινγκ στην περιοχή Περιβόλια (κτίριο Γιαννουλόπουλου), βοηθώντας κάπως στην αποσυμφόρηση της πολυσύχναστης οδού Κανάρη. Ο χώρος που βρίσκεται στην άλλη πλευρά του κτιρίου Γιαννουλόπουλου, εξυπηρετούσε ορισμένα οχήματα αλλά δόθηκε προς χρήση στους επαγγελματίες της Λαϊκής Αγοράς.

Παρκαρισμένα σε δύσκολα σημεία

Ο δρόμος δε που οδηγεί στο Νοσοκομείο αποτελεί σταθερά δύσκολη επιλογή, με παρκαρισμένα οχήματα σε διάφορα σημεία της διαδρομής, έλλειψη καθρεφτών σε επικίνδυνη στροφή μετά το Φαρμακείο Παναγιωτακόπουλου και στενότητα που δεν λαμβάνεται υπόψη, ιδίως από οδηγούς ενοικιαζόμενων οχημάτων που δεν γνωρίζουν τους δρόμους. Ακόμη και η περίφημη οδός Καλλιστράτους, που έχουμε βαρεθεί να τη βλέπουμε να μονοδρομείται και να διπλοδρομείται, κατά το δοκούν της εκάστοτε δημοτικής αρχής χωρίς πραγματικό σχέδιο, παραμένει σημείο έλλειψης χώρων στάθμευσης που ουδέποτε δημιουργήθηκαν, παρά του ότι προβλέπονταν για την πραγματική αποσυμφόρηση της περιοχής και εξυπηρέτηση των μόνιμων κατοίκων.

Ενοικιαζόμενα σε κάθε γωνιά

Πολλά τα παράπονα που συγκεντρώνουμε από συμπολίτες μας για τα ενοικιαζόμενα οχήματα, που φυσικά αυξάνονται υπερβολικά τους θερινούς μήνες, τα οποία καταλαμβάνουν πολλές θέσεις στάθμευσης παραλιακά αφού δεν υπάρχει μέριμνα κατάλληλου χώρου από πλευράς των επιχειρηματιών του κλάδου (υπάρχουν ευτυχώς και εξαιρέσεις), ώστε να παραδίδεται την κατάλληλη στιγμή στον υποψήφιο πελάτη και όχι να βρίσκονται σταθμευμένα για καιρό έως ότου φτάσει η στιγμή να χρησιμοποιηθούν προς ενοικίαση. Υπάρχουν στιγμές που στα στενά γύρω από το λιμάνι και το λιμεναρχείο βρίσκονται περισσότερα ενοικιαζόμενα παρά συμβατικά αυτοκίνητα παρκαρισμένα! 

Φωτό: «Σαμιακόν Βήμα»

Κοκκάρι και Πυθαγόρειο

Και ενώ η πρωτεύουσα ζει το δικό της δράμα στο ζήτημα της έλλειψης χώρων στάθμευσης, πάμε να δούμε τι συμβαίνει στους δύο κυρίαρχους πόλους της τουριστικής κίνησης του νησιού.

Στο Κοκκάρι έχουν εξευρεθεί αρκετοί χώροι στάθμευσης που εξυπηρετούν αλλά και εκεί, στις περιόδους αιχμής της τουριστικής κίνησης, γίνεται φανερό ότι δεν επαρκούν. Ειδικά φέτος, μέχρι που επιλύθηκε το ζήτημα καθαίρεσης των δυο επικίνδυνων κωδωνοστασίων του Ιερού Ναού Αγίου Νικολάου, όπου για λόγους ασφαλείας είχε απαγορευθεί η πρόσβαση στον μεγάλο χώρο στάθμευσης, δίπλα από τον Ναό, εμφανίστηκαν πολλές δυσκολίες στην στάθμευση.

Στο Πυθαγόρειο, αν και οι χώροι που έχουν δοθεί προς χρήση διαθέτουν μεγάλο αριθμό θέσεων (πλησίον Ιερού Ναού Μεταμορφώσεων του Σωτήρος, κάτω από το Κάστρο Λυκούργου Λογοθέτη και στο Δημοτικό Σχολείο), η κατάσταση θα αλλάξει προς το χειρότερο, αφού, σύμφωνα με πληροφορίες, την επόμενη χρονιά, ο μεγάλος χώρος στάθμευσης στο Δημοτικό Σχολείο θα κλείσει με παρέμβαση της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας, προσθέτοντας ακόμη ένα πρόβλημα που θα ζητά λύση.

Η υπόθεση με τους χώρους πάρκινγκ απασχολεί, εκτός των μεγάλων αστικών κέντρων, ακόμη και μικρά χωριά πλέον. Αποκτήσαμε οχήματα κάθε είδους και μεγέθους, αλλά το ζητούμενο, να βρεθεί κατάλληλος χώρος στάθμευσης για τις ώρες που δεν χρησιμοποιείται το όχημα, δεν μας απασχόλησε με την πρέπουσα σοβαρότητα. Τώρα, μπροστά στο αδιέξοδο, θα ψάχνουμε λύσεις που δεν θα είναι πάντα εύκολο να υλοποιηθούν. Το «για μια θέση πάρκινγκ» αποτελεί στις μέρες μας δύσκολη εξίσωση.

Από την έντυπη έκδοση του «Σαμιακού Βήματος»

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΓΡΑΨΟΥ ΚΑΙ ΕΣΥ ΣΤΑ ALERTS ΤΟΥ ΣΑΜΙΑΚΟΥ ΒΗΜΑΤΟΣ

Δώστε μας ένα Email σας για να μαθαίνετε πρώτοι τι συμβαίνει

* indicates required