4 Αυγ 2024

Η «Λαϊκή Συσπείρωση» Δήμου Ανατολικής Σάμου για την επέκταση του χρόνου λειτουργίας των καταστημάτων

Ανακοίνωση έδωσε στη δημοσιότητα η παράταξη «Λαϊκή Συσπείρωση» Δήμου Ανατολικής Σάμου με αφορμή το ζήτημα επέκτασης του χρόνου λειτουργίας των καταστημάτων. Ακολουθεί το πλήρες κείμενο.


«Ο καθορισμός του χρόνου λειτουργίας των καταστημάτων από τον δήμο και τοπικούς φορείς είναι μια κυβερνητική πολιτική που καλούνται να υπηρετήσουν οι δήμοι.

Μαζί με τον εργασιακό μεσαίωνα που διαδοχικά οι κυβερνήσεις επέβαλαν στους εργαζόμενους και συνθήκες εξαθλίωσης στους αυτοαπασχολούμενους με διαφόρους τρόπους και που βιώνουμε όλοι μας, δίνουν την σκυτάλη στους δήμους να επεκτείνουν τα ωράρια των καταστημάτων. Ανοιχτά τις Κυριακές, ανοιχτά σε δωδεκάωρη βάση, οι εργαζόμενοι λάστιχο και όποιος αντέξει αυτή τη βαρβαρότητα.

Για τον λόγο αυτό ο Δήμος Ανατολικής Σάμου κατ΄ εντολή καλεί τους φορείς να αποφασίσουν την επέκταση του χρόνου λειτουργίας των καταστημάτων. Η απόφαση αυτή θα ξεκάνει εργαζόμενους και αυτοαπασχολούμενους στο όνομα της δήθεν οικονομικής και κοινωνικής ανάπτυξης. Στην ουσία ο στόχος είναι πώς θα εξυπηρετηθούν τα συμφέροντα των μεγάλων πολυκαταστημάτων και επιχειρήσεων.

Σε τηλεφωνική συζήτηση που είχαμε με τον δήμαρχο ζητήσαμε να μην προχωρήσει ο δήμος με κάποιους φορείς σε αυτή την απόφαση, δεν είναι αυτός ο κοινωνικός του ρόλος, να πάρει υπόψη του τον εργασιακό μεσαίωνα που ζουν οι εργαζόμενοι κυρίως στον τουρισμό με εξαντλητικά ωράρια με 10ωρα και 12ωρα σε συνθήκες γαλέρας. Ζητήσαμε να υπερασπιστεί τα συμφέροντα των εργαζομένων και των αυτοαπασχολούμενων. Να ακυρώσει κάθε εντολή που δέχεται από τα μεγάλα πολυκαταστήματα, τις μεγάλες επιχειρήσεις και την κυβέρνηση.

Ζητήσαμε επίσης να πάρει απόφαση το Δημοτικό Συμβούλιο, διότι το θέμα αυτό είναι πολύ σοβαρό και θα πλήξει μεγάλο μέρος της κοινωνίας μας.

Η παράταση ωραρίου, η Κυριακάτικη εργασία, οι ελαστικές μορφές απασχόλησης, τα σπαστά ωράρια και τώρα η πιθανή επέκταση των ωραρίων των καταστημάτων θα επιβαρύνουν την οικογενειακή ζωή των εργαζομένων, την αυτονόητη ανάγκη για ανάπαυση, ξεκούραση και προσωπικό χρόνο, αλλά και των αυτοαπασχολουμένων που και οι ίδιοι πλήττονται μη μπορώντας να ανταπεξέλθουν στον ανταγωνισμό των μεγάλων επιχειρήσεων.»

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΓΡΑΨΟΥ ΚΑΙ ΕΣΥ ΣΤΑ ALERTS ΤΟΥ ΣΑΜΙΑΚΟΥ ΒΗΜΑΤΟΣ

Δώστε μας ένα Email σας για να μαθαίνετε πρώτοι τι συμβαίνει

* indicates required