30 Αυγ 2024

Συμμετοχή Δήμου Ανατολικής Σάμου στην Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Κινητικότητας 2024

H Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Κινητικότητας αποτελεί έναν ευρωπαϊκό θεσμό που υλοποιείται κάθε χρόνο από 16-22 Σεπτεμβρίου σε χιλιάδες πόλεις σε όλη την Ευρώπη.

Κάθε χρόνο ορίζεται μια θεματική γύρω από την οποία οι πόλεις που συμμετέχουν καλούνται να «χτίσουν» ένα πρόγραμμα εκδηλώσεων με στόχο την ενεργοποίηση, ευαισθητοποίηση και συμμετοχή κατά το δυνατόν περισσότερων πολιτών στα όρια του κάθε Δήμου σε θέματα αστικής και βιώσιμης κινητικότητας. Το θέμα του 2024 είναι:

«Δημόσιος χώρος ισομοιρασμένος σε όλους»


Ο Δήμος Ανατολικής Σάμου θα συμμετάσχει στην Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Κινητικότητας με πρόγραμμα δράσεων καθ` όλη την διάρκεια της εβδομάδας 16 έως 22 Σεπτεμβρίου με δράσεις και εκδηλώσεις τόσο στην πόλη της Σάμου όσο και σε Δημοτικές Κοινότητες.

Λίγα λόγια για την φετινή θεματική

Καθώς πάνω από το 70% των Ευρωπαίων ζουν σε αστικές περιοχές, ο δημόσιος χώρος έχει γίνει δυσεύρετος σε πολλές πόλεις. Ένας τόπος όπου όλοι οι άνθρωποι, τα μέσα μεταφοράς και οι δραστηριότητες έχουν επαρκή χώρο προσφέρει μεγαλύτερη κοινωνική ισότητα, περισσότερη οδική ασφάλεια, λιγότερο θόρυβο, λιγότερη ατμοσφαιρική ρύπανση και καλύτερη ποιότητα ζωής. Για αυτόν τον λόγο, ο ισομοιρασμός του δημόσιου χώρου αποφέρει πολλά οφέλη στην κοινωνία. Οι ευάλωτοι οδικοί χρήστες αντιστοιχούν σε 70% των θανάτων από τροχαίες οδικές συγκρούσεις στο αστικό οδικό δίκτυο και επομένως, είναι ζωτικής σημασίας να δοθεί προτεραιότητα σε αυτή την ομάδα κατά την κατανομή του δημόσιου χώρου.

Προκειμένου να ενθαρρύνουμε τους ανθρώπους να περπατούν και να κάνουν ποδήλατο συχνότερα, πρέπει να υπάρχουν περισσότερες αποκλειστικές υποδομές υψηλής ποιότητας και κυκλοφοριακοί κανόνες που δίνουν προτεραιότητα στους πεζούς και τους ποδηλάτες.

Οι δημόσιες αρχές έχουν τα εργαλεία για να εφαρμόσουν αλλαγές στις πολιτικές και τις υποδομές που θα υποστηρίζουν μια μόνιμη στροφή στη βιώσιμη κινητικότητα. Εν τέλει, οι πόλεις στις οποίες ζούμε διαμορφώνονται από τις ατομικές επιλογές που κάνουμε. Ας συνεργαστούμε για τη βελτίωση ενός δημόσιου χώρου ισομοιρασμένου σε όλους!

Να σημειωθεί ότι με την υπ` αριθμ. 283.3.2/2024 απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου του Πράσινου Ταμείου του Υ.Π.ΕΝ. εγκρίθηκε η χρηματοδότηση του Δήμου Ανατολικής Σάμου στο πλαίσιο «Οικονομική Υποστήριξη Εξωστρεφών Δράσεων 2024» με το ποσό των 15.000 ευρώ για εκδηλώσεις στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Εβδομάδας Κινητικότητας που θα πραγματοποιηθεί από 16 έως 22 Σεπτεμβρίου 2024.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΓΡΑΨΟΥ ΚΑΙ ΕΣΥ ΣΤΑ ALERTS ΤΟΥ ΣΑΜΙΑΚΟΥ ΒΗΜΑΤΟΣ

Δώστε μας ένα Email σας για να μαθαίνετε πρώτοι τι συμβαίνει

* indicates required