Παρακάτω η σχετική επιστολή και η απόφαση του Νομαρχιακού Συμβουλίου.
«Σάμος 9/3/21
Κύριε Περιφερειάρχη
καλησπέρα.
Με την υπ. αριθμ. 40/29-4-2010 απόφασή του το Νομαρχιακό Συμβούλιο Σάμου είχε ΟΜΟΦΩΝΑ προχωρήσει στην ονοματοδοσία του νεόδμητου τότε κτιρίου της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης (Ν.Α.) Σάμου όπου στεγάζεται σήμερα η Αντιπεριφέρεια σε «Μέγαρο Λογοθέτη Λυκούργου» προς τιμήν του ηγέτη της Σαμιακής Επανάστασης του 1821.
Και η προσήκουσα τιμή δεν ήταν μόνο για την πολεμική αρετή του ανδρός αλλά και για το γεγονός ότι ο Λογοθέτης Λυκούργος εθέσπισε και εφάρμοσε στην επαναστατημένη Σάμο τον «στρατοπολιτικό διοργανισμό» του καθιερώνοντας δύο βαθμούς Αυτοδιοίκησης στο νησί με βάση την αντιπροσωπευτικότητα, την αρχή της λογοδοσίας και τον εν γένει σεβασμό της λαϊκής κυριαρχίας.
Η απόφαση αυτή της Ν.Α Σάμου, με την κατάργηση τότε των Νομαρχιών που επήλθε ως συνέπεια της θέσπισης των αιρετών Περιφερειών, δεν υλοποιήθηκε.
Προτείνω με απόφασή σας, καθώς διανύουμε το έτος 2021, διακόσια χρόνια μετά την Εθνική Παλιγγενεσία, να προχωρήσετε στην υλοποίηση της και το κτίριο της Αντιπεριφέρειας Σάμου να ονομασθεί «Μέγαρο Λογοθέτη Λυκούργου».
Πιστεύω ότι αυτό είναι ελάχιστος φόρος τιμής στον Μεγάλο Αρχηγό και στους γενναίους της εποχής του.
Με εκτίμηση
Μανώλης Νικ. Κάρλας
Γιατρός
Περιφερειακός Σύμβουλος
Υποβάλλω συνημμένα την απόφαση του Ν.Σ Σάμου της 29/4/2010».
Μακάρι η απόφαση αυτή να υλοποιηθεί φέτος, στα διακόσια χρόνια από τη νικηφόρα ναυμαχία της Σάμου του 1824.
Σάμος 15 Ιουλίου 2024
Ο Πρόεδρος αφού διάβασε το 3ο θέμα της ημερήσιας διάταξης έδωσε το λόγο στον κ. Νομάρχη ο οποίοςενημέρωσε τα μέλη ότι με στόχο να τιμηθεί ο πρωτεργάτης της Σαμιακής Επανάστασης του ’21 Λυκούργος Λογοθέτης, φυσιογνωμία εθνικής εμβέλειας, με καταγωγή από το Καρλόβασι, ρίζες από την Ικαρία, δεσμούς οικογενειακούς από τον Μαραθόκαμπο και δράση ηρωϊκή σε όλο το νησί και ιδιαίτερα στο Πυθαγόρειο, καταξίωση σε ολόκληρη την Ελλάδα και αποδοχή από όλους, λόγω των γνώσεων, των ικανοτήτων, της εντιμότητας, της συνέπειας, της αγωνιστικότητας, του πατριωτικού του φρονήματος και του ήθους του πρότεινε να ονομασθεί το Διοικητικό μέγαρο της Ν.Α. Σάμου στη Σάμο σε μέγαρο Λογοθέτη Λυκούργου.
Ο κ. Νομάρχης διένειμε στα μέλη την παρακάτω βιογραφία του ήρωα προς τεκμηρίωση της πρότασης του.
ΛΟΓΟΘΕΤΗΣ ΛΥΚΟΥΡΓΟΣ
Αρχηγός της σαμιακής επανάστασης του 1821. Το πραγματικό του όνομα ήταν Γεώργιος Παπλωματάς. Ο Λογοθέτης Λυκούργος έμεινε στην ιστορία με το ψευδώνυμο που απέκτησε αργότερα, ως μέλος επαναστατικής οργάνωσης, της Φιλικής Εταιρείας, η οποία προετοίμασε την επανάσταση κατά της οθωμανικής κυριαρχίας. Γεννήθηκε στο Καρλόβασι το 1772 και εκ μητρός ήλκε την καταγωγή από το Φραντάτο Ικαρίας, από τις οικογένειες Κουλουλία και Καστανιά. Το όνομα του ήταν Γεώργιος Παπλωματάς. Έμαθε τα πρώτα γράμματαστην Πορφυριάδα. Συνέχισε τις σπουδές του στην Κωνσταντινούπολη, στη σχολή Κουρού Τσεσμέ, όπου διδάχθηκε Λογική και Φιλοσοφία από τον Ευγένιο Βούλγαρη. Εργάστηκε ως γραμματέας στο ΟικουμενικόΠατριαρχείο και μετά στη Βλαχία κοντά στον ηγεμόνα Κων/νο Υψηλάντη. Εκεί διορίστηκε από τον ηγεμόνα Αλέξανδρο Σούτσο θησαυροφύλακας και απέκτησε τον τίτλο του Λογοθέτη. Στο Βουκουρέστι πήρε μαθήματα ιατρικής και φαρμακευτικής και έμαθε λατινικά και ιταλικά. Όταν επέστρεψε στην Πόλη αναμίχθηκε στη διαμάχη Καρμανιόλων – Καλλικαντζάρων, των δύο παρατάξεων της Σάμου που διαγωνίζονταν για την κατάκτηση της προυχοντικής εξουσίας στο νησί, παίρνοντας το μέρος των πρώτων. Οι δεύτεροι τον συκοφάντησαν και πέτυχαν να καταδικαστεί από τις τουρκικές αρχές και να εξοριστεί στο Άγιον Όρος. Το 1810 του δόθηκε χάρη και γύρισεστη Σάμο.
Στη διάρκεια της εξουσίας των Καρμανιόλων ο Λογοθέτης αγωνίστηκε για τα συμφέροντα του σαμιακού λαού.Όμως οι παλιοί προεστοί κατόρθωσαν να ανατρέψουν τους Καρμανιόλους, το 1812,
καταδιώκοντας και τον αρχηγό τους που κατέφυγε στη Σμύρνη. Εκεί δούλεψε ως γιατρός και φαρμακέμπορος και το 1819 μυήθηκε στη Φιλική Εταιρεία παίρνοντας ως επώνυμο το Λυκούργος. Στη Σάμο ήλθετον Απρίλιο του 1821 και ανέλαβε την ηγεσία της επανάστασης. Εφάρμοσε το τοπικό πολίτευμα, γνωστό ως «στρατοπολιτικό διοργανισμό της νήσου Σάμου» και αναδείχθηκε σε όλη τη διάρκεια της επανάστασης πολιτικόςκαι στρατιωτικός αρχηγός. Οι στρατιωτικές και οργανωτικές του ικανότητες είχαν ως αποτέλεσμα την επιτυχήαπόκρουση τριών τουρκικών επιθέσεων κατά της Σάμου το 1821, 1824 και 1826.
Ο Λ. Λυκούργος πίστευε στην αρχή της αντιπροσωπευτικότητας και της λαϊκής κυριαρχίας. Για το λόγο αυτό οθεσμός που αναπτύχθηκε περισσότερα στην περίοδο της επανάστασης ήταν αυτός των Γενικών Συνελεύσεων αντιπροσώπων των χωριών. Σε κάθε χωριό εκλέγονταν αντιπρόσωποι των κατοίκων οι οποίοι συνέρχονταν στη Χώρα πρωτεύουσα του νησιού και συνεδρίαζαν για να αποφασίσουν επί των σοβαρών θεμάτων που αντιμετώπιζε η πατρίδα. Έτσι ενισχύθηκε και ο θεσμός της αυτοδιοίκησης. Η Γενική Συνέλευση εξέλεξε τον Γενικό Διοικητή της Σάμου και αντιπροσώπους στις ελληνικές εθνοσυνελεύσεις. Ο Γενικός Διοικητής λογοδοτούσε κατ’ έτος γιατις πράξεις του και για τη διαχείριση των οικονομικών στη διάρκεια της ενιαύσιας θητείας του. Κατά κάποιον τρόπο επείχε θέση εκλεγμένου νομάρχη πριν ακόμα αναγνωρισθεί η ανεξαρτησία του ελληνικού κράτους και εισαχθεί η διοικητική διαίρεση σε νομούς και επαρχίες. Όσο διάστημα λειτουργούσε ο σταροπολιτικόςδιοργανισμός ο Λ. Λυκούργος εκλεγόταν Γενικός Διοικητής. Πίστευε στην αυτονομία και αυτοδιοίκηση των επαρχιών με σεβασμό προς την κεντρική διοίκηση όσον αφορά τα μεγάλα θέματα εξωτερικής και εσωτερικής πολιτικής. Στην πράξη είχε καθιερώσει τον 2ο βαθμό αυτοδιοίκησης πολύ πρώιμα, συνδυάζοντας την προϋπάρχουσα παράδοση στο νησί με τα νέα δεδομένα της απελευθερωμένης Σάμου, αν και στην Ευρώπη οικρατούσες αντιλήψεις ενίσχυαν το συγκεντρωτικό κράτος. Υπήρξε ηγέτης καθολικής σχεδόν αποδοχής από τουςΣαμιώτες, οι οποίοι του εμπιστεύθηκαν τον αγώνα τους για την ένωση με την Ελλάδα στο διάστημα 1830-1834 που εγκαθίδρυσε την «Ελεύθερη Πολιτεία της Σάμου».
Όταν επιβλήθηκε το ηγεμονικό καθεστώς το 1834, αναγκάστηκε να μεταναστεύσει με άλλους
Σαμιώτες στην Χαλκίδα. Το ελληνικό κράτος του απένειμε το βαθμό του συνταγματάρχη. Πέθανε το 1850 στην Αθήνα.
Ο Νομαρχιακός Σύμβουλος κ. Τσακαλίας Γ. χωρίς να αφίσταται από την πρόταση του κ. Νομάρχη, δήλωσε ότι θα μπορούσε να δοθεί στο Διοικητήριο το όνομα του ήρωα του αντιφασιστικού αγώνα της Μέσης Ανατολής και του Δημοκρατικού Στρατού στον Εμφύλιο της Σάμου αειμνήστου Γιάννη Σαλλά.
Το Νομαρχιακό συμβούλιο ύστερα από διαλογική συζήτηση και αφού έλαβε υπόψη του: Την εισήγηση του κ. Νομάρχη
Ονομάζει το Νομαρχιακό Μέγαρο της Ν.Α. Σάμου στην πρωτεύουσα του Νομού σε Μέγαρο Λογοθέτη Λυκούργου σε ένδειξη τιμής και ευγνωμοσύνης.
Το παρόν πρακτικό αφού συντάχθηκε και αναγνώσθηκε υπογράφεται ως ακολούθως:
Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ
ΤΟΥ ΝΟΜΑΡΧΙΑΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΣΤΑΝΤΖΟΣ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου