19 Ιουλ 2024

Η «Λαϊκή Συσπείρωση» για το διαχρονικό πρόβλημα με το νερό στους Μυτιληνιούς

Φωτό: Ιωάννης Κιλουκιώτης
Ανακοίνωση έδωσε στη δημοσιότητα η δημοτική παράταξη «Λαϊκή Συσπείρωση» Δήμου Ανατολικής Σάμου για το διαχρονικό πρόβλημα με το νερό στους Μυτιληνιούς, αναφέροντας τα εξής:


«Αποτελεί πρόκληση για τους κατοίκους της κοινότητας Μυτιληνιών η διαχρονική και μόνιμη έλλειψη νερού.

Δεν είναι πρόβλημα όπως συνηθίζεται να λέγεται, είναι στέρηση του βασικού αγαθού για τον άνθρωπο, είναι η απαξίωση των Δημοτικών αρχών στο βασικό αγαθό, το νερό. Είναι η συγκεκριμένη πολιτική της απαξίωσης βασικών κοινωνικών αναγκών. Είναι βέβαια και οι επιλογές της ΕΕ και των κυβερνήσεων που όπου δεν υπάρχει επιχειρηματικό κέρδος, οι χρηματοδοτήσεις στους δήμους για τα αναγκαία και τα απαραίτητα της κοινωνίας, είτε είναι μηδενικές είτε σημαντικά μειωμένες.

Σε αυτήν την λογική εντάσσεται και η διαχείριση των βασικών κοινωνικών αναγκών στην κοινότητα Μυτιληνιών αλλά και συνολικά του Δήμου.

Το θέμα της λειψυδρίας και μάλιστα εν μέσω καλοκαιριού είναι δυστυχώς σύνηθες εδώ και δεκαετίες σε πολλές κοινότητες του δήμου αν και χάνονται τεράστιες ποσότητες νερού στην θάλασσα.

Εδώ πρέπει να σημειώσουμε ότι δεν είναι μόνο η επάρκεια αλλά και η ποιότητα και η υγιεινή του νερού στην συγκεκριμένη κοινότητα.

Επί δεκαετίες η πρακτική των μπαλωμάτων, οι εργολαβικές κακοτεχνίες, η έλλειψη επίβλεψης από τις τεχνικές υπηρεσίες, ο αντιεπιστημονικός τρόπος επέμβασης στα δίκτυα, τις γεωτρήσεις και τις πηγές επέτεινε την τραγική κατάσταση στην κοινότητα.

Οι ελάχιστες υποδομές όπως τα φίλτρα και το διυλιστήριο της λιμνοδεξαμενής, ή δεν λειτούργησαν με τεχνική συνέπεια ή αφέθηκαν στην τύχη τους να καταστρέφονται. Ποτέ δεν έγινε σοβαρή προσπάθεια που μπορεί να εξασφαλίσει και επάρκεια και ποιότητα στο νερό. Ποτέ δεν μελετήθηκε η διαχείριση των υδάτινων πόρων της περιοχής που μπορούν να εξασφαλίσουν επαρκές και ποιοτικό, πηγαίο νερό καταργώντας σταδιακά τις μολυσμένες γεωτρήσεις.


Όταν επί σειρά ετών θέταμε σαν Λαϊκή Συσπείρωση αυτές τις προτάσεις, οι απαντήσεις ήταν ή ότι δεν έχουμε χρήματα, ή δεν έχουμε προσωπικό, ή θα το δούμε αργότερα.

Ταυτόχρονα όμως χρήματα για δαπάνες μη αναγκαίες υπήρχαν αρκετά, Υπήρξαν χρήματα που σκορπίζονται χωρίς λόγο και στόχο και πέρα από τις βασικότατες ανάγκες των δημοτών.

Είναι απύθμενο θράσος και προσβολή στους δημότες ο τσακωμός που γίνεται αυτές τις μέρες από τις διαδοχικές δημοτικές αρχές για το ποιος ευθύνεται, πάνω στην δίψα των κατοίκων.

Η πολιτικάντη συμπεριφορά πρέπει να καυτηριαστεί από τους κατοίκους και συνολικά να παλέψουμε για μια οριστική και επαρκή λύση στο σύνολο των βασικών αναγκών.

Δεν είδαμε ποτέ αυτές τις δημοτικές παρατάξεις να διεκδικούν από τις κυβερνήσεις ποσά ανάλογα των αναγκών.

Δεν είδαμε στην ιεράρχηση έργων να προβάλλονται κατ αρχάς έργα που θα λύσουν βασικές ανάγκες που θα προστατέψουν τους κατοίκους και τις περιουσίες τους από φωτιές, σεισμούς, πλημμύρες.

Σαν Λαϊκή Συσπείρωση χρόνια τώρα με παρεμβάσεις μας, προτάσεις, ερωτήσεις προσπαθούσαμε να δοθούν λύσεις. Μόνο μέσα στους τελευταίους έξι μήνες φέραμε τα θέματα αυτά είτε με την μορφή ερωτήσεων είτε με εισηγήσεις είτε με προτάσεις, περίπου πέντε φόρες στο Δημοτικό Συμβούλιο.

Απαιτούμε:


· Μεταφορά νερού με υδροφόρες για τις οικιακές ανάγκες.

· Επαρκή ποσότητα εμφιαλωμένου νερού σε όλους τους κάτοικους.

· Τακτικός έλεγχος βαρέων μετάλλων σε όλες τις γεωτρήσεις.

· Άμεση Επισκευή και αποκατάσταση δικτύων ώστε να υπάρχει στο βαθμό που η επάρκεια νερού επιτρέπει, απαραίτητη ποσότητα νερού για τις ανάγκες των κατοίκων.

· Ορθολογική και βάσει των προδιαγραφών της εταιρείας διαχείριση των φίλτρων.

· Συντήρηση του διυλιστηρίου της λιμνοδεξαμενής και καθαρισμός της.

· Ολοκληρωμένη αντιμετώπιση και διαχείριση των υδάτινων πόρων, που είναι αρκετοί, με στόχο την κατάργηση των γεωτρήσεων έναντι της χρήση πηγαίων νερών.»

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΓΡΑΨΟΥ ΚΑΙ ΕΣΥ ΣΤΑ ALERTS ΤΟΥ ΣΑΜΙΑΚΟΥ ΒΗΜΑΤΟΣ

Δώστε μας ένα Email σας για να μαθαίνετε πρώτοι τι συμβαίνει

* indicates required