22 Ιουλ 2024

«ΣΤΑΜΑΤΟΥΛΑ Ένα μεγάλο ταξίδι» - Το νέο βιβλίο της Κατερίνας Ρόρη είναι γεμάτο με την Ιστορία της Σάμου

Από τις εκδόσεις Φιλύρα κυκλοφορεί το νέο βιβλίο της Κατερίνας Ρόρη. Στις σελίδες του θα βρείτε τη Σάμο στα τέλη του 19ου και στις αρχές του 20ούαιώνα. Οι αγώνες του σαμιακού λαού για ανεξαρτησία είναι στο επίκεντρο των ιστορικών γεγονότων. Ο Λυκούργος Λογοθέτης διακυρήσσει την «Ανεξάρτητη ελληνική πολιτεία της Σάμου» και ο Θεμιστοκλής Σοφούλης οραματίζεται «Μια Μεγάλη Αδιαίρετη Ελλάδα».

Η Πορφυριάδα βιβλιοθήκη και το τυπογραφείο του Γαρουφαλή γίνονται κυψέλες πολιτισμού. Τα σπλάχνα του νησιού ξερνούν μεταλλεύματα. Τα μαρτυρικά χωριά του Κέρκη ομολογούν αγώνες υπεράνθρωπους, θυσίες αμέτρητες. 

Η ιταλική κατοχή φτάνει, στο casa di Dante τα μικρά Σαμιωτόπουλα υποφέρουν κι η αποθήκη του Λουί Μαρκ φανερώνει στη μικρή Παρή τα μεγάλα μυστικά της. Η Σταματούλα το στοιχειό, παλεύει με σημεία και τέρατα γιατί έχει στόματα πολλά να θρέψει. Μαζεύει την ορφάνια της και φτάνει στον Πειραιά. Κι από κει στον Ποδονίφτη. Σε μια προσφυγούπολη. Ο Σπύρος Κοντούλης θυσιάζεται για την πατρίδα κι ένας βλάχος της δείχνει ένα άλλο πρόσωπο της ζωής. 

Μια γυναίκα, μια οικογένεια, μια εποχή. Δυο τόποι που αλλάζουν, μεγαλώνουν, μεταμορφώνονται. Μια Ελλάδα που αγωνίζεται να κερδίσει τη λευτεριά της και να ορθοποδήσει στο πολιτικό και ιστορικό γίγνεσθαι του εικοστού αιώνα.

Η συγγραφέας Κατερίνα Ρόρη

Η Κατερίνα Ρόρη γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Αθήνα.
Έλκει την καταγωγή της από τον Πύργο Σάμου. Σπούδασε στην Παιδαγωγική Ακαδημία και εργάστηκε ως δασκάλα σε σχολεία της Αθήνας και της επαρχίας. Τα τελευταία χρόνια ασχολείται με την συγγραφή. Κυκλοφορούν τα εξής βιβλία της: «Τα Κιτρινολέμονα» συλλογή με κρητικά παραδοσιακά παραμύθια. «Η Κόρη της Νύχτας», μυθιστορηματική βιογραφία μιας από τις πρώτες Ελληνίδες μετανάστριες του εικοστού αιώνα. «Τετράδιον Στρατιώτου», ένα βιβλίο – αληθινή ιστορία που υμνεί την ειρήνη μέσα από τη φρίκη του πολέμου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΓΡΑΨΟΥ ΚΑΙ ΕΣΥ ΣΤΑ ALERTS ΤΟΥ ΣΑΜΙΑΚΟΥ ΒΗΜΑΤΟΣ

Δώστε μας ένα Email σας για να μαθαίνετε πρώτοι τι συμβαίνει

* indicates required