27 Ιουλ 2024

Κυριακή, 28 Ιουλίου - «Πορεία προς την Ελευθερία» - Οι σύγχρονοι «πεζοδρόμοι» αναβιώνουν ένα ιστορικό γεγονός του νησιού μας

Ο Δήμος Ανατολικής Σάμου με τη συνεργασία του Δήμου Δυτικής Σάμου και με την ευκαιρία συμπλήρωσης 200 χρόνων από τη Ναυμαχία της Σάμου (1824) διοργανώνει την Κυριακή 28 Ιουλίου συμβολική σκυταλοδρομία με τίτλο: «Πορεία προς την Ελευθερία». Η συμβολική σκυταλοδρομία θα τιμήσει το εξής ιστορικό γεγονός:

«Στις 29 Ιουλίου 1824, διακόσια πλοία του οθωμανικού στόλου, υπό τη διοίκηση του Χοσρέφ Πασά, κατέφτασαν στη Σάμο. Τα περισσότερα στην περιοχή του Καρλοβασίου. Οι ταχυδρόμοι της εποχής, οι “πεζοδρόμοι” όπως ονομάζονταν, μετέφεραν τα νέα σε κάθε γωνιά του νησιού. Σύσσωμοι οι κάτοικοι “ενωπλίσθησαν προς αντίστασιν κατά του εχθρού”....».

Ως νέοι «πεζοδρόμοι» οι δρομείς της σκυταλοδρομίας, θα μεταφέρουν το μήνυμα της ελευθερίας απ` άκρη σ` άκρη του νησιού, μία ημέρα πριν την επέτειο του παραπάνω ιστορικού γεγονότος. Tους δρομείς θα συνοδεύει αυτοκίνητο που θα μεταφέρει τις δυο σπάθες του καπετάν Κωνσταντή Λαχανά, δυο σπάνια αντικείμενα από την περίοδο του Αγώνα των Ελλήνων του `21 που φυλάσσονται στο γραφείο του δημάρχου Ανατολικής Σάμου. Η θήκη του ενός σπαθιού φέρει την επιγραφή ΚΑΠΕΤΑ (Ν) ΚΟΣΤΑ. Η λαβή του είναι περίτεχνη από ελεφαντόδοντο και με διακόσμηση. Στη μια πλευρά εικονίζεται ιστιοφόρο και στην άλλη λόγχη και πέλεκυς.

Η πορεία που θα ακολουθήσουν οι νέοι «πεζοδρόμοι» είναι η εξής:

Εκκίνηση από τον Μαραθόκαμπο (προτομή Καπετάν Σταμάτη Γεωργιάδη) στις 6.30. Συνάντηση στους Αγίους Θεοδώρους (Πλάτανος) με το όχημα που θα μεταφέρει τις σπάθες του Καπετάν Λαχανά και το οποίο θα ξεκινήσει από το Καρλόβασι με τη συνοδεία των δύο δημάρχων Ανατολικής και Δυτικής Σάμου κ.κ. Πάρη Παπαγεωργίου και Θεμιστοκλή Παπαθεοφάνους και στη συνέχεια θα κατευθυνθεί στους Αγίους Θεοδώρους για να προπορευτεί της πομπής με τους σκυταλοδρόμους.

Οι δρομείς θα περάσουν από τον Πύργο (γενέτειρα του Καπετάν Κωνσταντή Κονταξή), τους Κουμαραδαίους, τη Χώρα και στη συνέχεια θα κατευθυνθούν στο Κάστρο του Λογοθέτη Λυκούργου στο Πυθαγόρειο. Θα συνεχίσουν προς την πόλη της Σάμου όπου θα διανύσουν την παραλιακή της πόλης. Aκολούθως θα μεταβούν στην προτομή του Καπετάν Λαχανά στον γενέθλιο τόπο του, το Άνω Βαθύ.

Σε όλες τις Δημοτικές Κοινότητες από τις οποίες θα περάσει η σκυταλοδρομία θα υπάρξει συμβολική υποδοχή από τα Τοπικά Συμβούλια και συλλόγους των χωριών και ο δρομέας θα παραδώσει στον πρόεδρο της Κοινότητας την σημαία της Σαμιακής Επαναστάσεως.

Στην κατάληξη της σκυταλοδρομίας, στο Άνω Βαθύ, θα τελεστεί τρισάγιο στη μνήμη των πεσόντων στον αγώνα του 1821. Στη συνέχεια ο δήμαρχος Ανατολικής Σάμου, η αντιδήμαρχος Πολιτισμού κ. Μαρία Κονδύλη, ο πρόεδρος και τα μέλη του Συμβουλίου της Δημοτικής Κοινότητας, τα μέλη του Πολιτιστικού Συλλόγου «Ο ΚΑΠΕΤΑΝ ΛΑΧΑΝΑΣ», και οι δρομείς θα κατευθυνθούν πεζοί στο Δημαρχιακό Μέγαρο όπου θα εναποθέσουν τις σπάθες του Καπετάν Λαχανά στο χώρο όπου φυλάσσονται.

Στους δρομείς θα δοθούν συμβολικά δώρα από τον δήμαρχο Ανατολικής Σάμου κ. Πάρη Παπαγεωργίου.

Συμμετέχουν οι δρομείς:

· Kατερίνα Αθανασίου

· Μάριος Καγιόπουλος

· Σταμάτης Φεργάδης

· Δημήτρης Σκαπέτης

· Παναγιώτης Καλογραίας

· Σταμάτης-Τάκης Φώκος


«Η πορεία προς την ελευθερία μέσω της σκυταλοδρομίας των σύγχρονων πεζοδρόμων υπενθυμίζει σε όλες και όλους μας τους ηρωικούς αγώνες του νησιού μας. Την αυταπάρνηση και τον ηρωισμό των κατοίκων της Σάμου. Αλλά και τη βεβαιότητα ότι ο αγώνας για την ελευθερία παραμένει ένα διαρκές ζητούμενο και στην εποχή μας» δήλωσε ο δήμαρχος Ανατολικής Σάμου κ. Πάρης Παπαγεωργίου για την αναβίωση του ιστορικού γεγονότος των πεζοδρόμων. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΓΡΑΨΟΥ ΚΑΙ ΕΣΥ ΣΤΑ ALERTS ΤΟΥ ΣΑΜΙΑΚΟΥ ΒΗΜΑΤΟΣ

Δώστε μας ένα Email σας για να μαθαίνετε πρώτοι τι συμβαίνει

* indicates required