«Θα ήθελα να ευχαριστήσω τον φίλο Ανδρέα Αξιώτη που χάρη στην επιμονή και το όραμά του βρισκόμαστε εδώ σήμερα. Ο Πολιτιστικός Σύλλογος «ΛΥΚΟΥΡΓΟΣ» έχει αποδείξει πολλές φορές στο παρελθόν και το αποδεικνύει ακόμη μια φορά σήμερα ότι αγαπά τον τόπο και προσφέρει τα μέγιστα στην προσπάθεια να ενδυναμώσουμε τον πολιτισμό του νησιού μας αλλά και την τοπική ιστορική μνήμη. Φέτος, συμπληρώνονται 200 χρόνια από την Ναυμαχία της Σάμου. Eίναι μια ιστορική επέτειος τεράστιας σημασίας για το νησί μας αλλά και για την πορεία της Επανάστασης του 1821 ευρύτερα. Στο πλαίσιο των εορτασμών εντάσσεται και η σημερινή εκδήλωση και βέβαια η έκθεση που θα διαρκέσει μέχρι τις 10 Ιουλίου και είμαι σίγουρος ότι θα την επισκεφθούν εκατοντάδες πολίτες και επισκέπτες του νησιού μας. Είναι πολύ σημαντικό ότι σε αυτή την έκθεση φιλοξενούνται εκθέματα που σπάνια αφήνουν τους χώρους του Εθνικού Μουσείου και είμαστε ευγνώμονες γι` αυτό. Επίσης είναι, ίσως, η πρώτη φορά που εκτίθενται οι σπάθες του Καπετάν Λαχανά που φιλοξενούνται στο Δημαρχιακό Μέγαρο Σάμου, στο γραφείο του δημάρχου. Και τέλος να ευχαριστήσω όλους όσοι στήριξαν την προετοιμασία της έκθεσης αλλά και εσάς που μας τιμάτε σήμερα με την παρουσία σας» ανέφερε, μεταξύ άλλων στον χαιρετισμό του ο δήμαρχος Ανατολικής Σάμου.
Η αντιδήμαρχος Πολιτισμού κ. Μαρία Κονδύλη από την μεριά της σημείωσε ότι: «Η σημερινή εκδήλωση είναι συνδυασμός αυτών των δύο. Ευχαριστούμε θερμά τον «ΛΥΚΟΥΡΓΟ» και τον πρόεδρό του Ανδρέα Αξιώτη που μας έκανε κοινωνούς αυτής της ωραίας προσπάθειας, αυτής της ωραίας διαδρομής. Ευχαριστούμε επίσης όλους τους χορηγούς και όλους τους εθελοντές. Ο Δήμος Ανατολικής Σάμου βρίσκεται δίπλα σε κάθε προσπάθεια που έχει ως στόχο την διοργάνωση τόσο σημαντικών εκδηλώσεων. Και ακόμη περισσότερο, βρισκόμαστε δίπλα σε συλλόγους όπως ο «Λυκούργος» που συνδράμουν πάντα στις δράσεις πολιτισμού. Η επέτειος των 200 χρόνων είναι μια πολύ σημαντική επέτειος μνήμης. Είναι μεγάλη χαρά που η έκθεση εγκαινιάζει τις εκδηλώσεις στο Πυθαγόρειο, την καρδιά των ιστορικών γεγονότων».
Στα εγκαίνια παρέστησαν o αντιπεριφερειάρχης Π.Ε. Σάμου κ. Ελισσαίος Μαυρατζώτης, ο αντιδήμαρχος κ. Γιώργος Κυριαζής, ο πρώην δήμαρχος Ανατολικής Σάμου κ. Γεώργιος Στάντζος, ο π. αντιδήμαρχος κ. Βασίλης Βαλκαμλής, εκπρόσωποι του Στρατού και των Σωμάτων Ασφαλείας, ο εφημέριος του Ι.Ν. Μεταμορφώσεως του Σωτήρος π. Εμμανουήλ, ο επίτιμος πρόξενος της Γερμανίας στη Σάμο, δημοτικοί και τοπικοί σύμβουλοι, φορείς του τόπου και πλήθος πολιτών και τουριστών.
Ακολούθησε ξενάγηση από τον επιμελητή και επιστημονικό συνεργάτη του Εθνικού Ιστορικού Μουσείου, κ. Γιώργο Νικολάου.
Η έκθεση φιλοξενείται στο Art Space Pythagorion και θα διαρκέσει έως τις 10 Ιουλίου 2024
Ώρες λειτουργίας: 20.00-23.00
Είσοδος ελεύθερη
Περιγραφή της έκθεσης
Μέσα από αυθεντικά τεκμήρια, αναπαραγωγές και οπτικοακουστικό υλικό από τις Συλλογές του Εθνικού Ιστορικού Μουσείου, η έκθεση φιλοδοξεί να αναδείξει το ελληνικό ναυτικό και την καθοριστική του συμβολή στην απώθηση κάθε απόπειρας εισβολής στη Σάμο κατά τη διάρκεια του Αγώνα της Ανεξαρτησίας. Η ανάγκη προστασίας του νησιού, ως τελευταίου προπύργιου της Επανάστασης στο Ανατολικό Αιγαίο μετά τις καταστροφές της Χίου, της Κάσου και των Ψαρών, αποτυπώνεται στον τίτλο της έκθεσης ο οποίος περιέχει φράση από επιστολή του Ανδρέα Μιαούλη προς τους τους προκρίτους της Ύδρας στις 26 Σεπτεμβρίου 1826.
Η έκθεση ξεκινά με έναν χάρτη που παρουσιάζει την παγκόσμια γεωπολιτική κατάσταση στις αρχές του 19ου αι. και αναπτύσσεται σε τρεις θεματικές ενότητες: η πρώτη περιγράφει περιληπτικά τις συνθήκες στα οθωμανικά Βαλκάνια και την πολυεπίπεδη προετοιμασία του Γένους για τον ξεσηκωμό (πνευματική, πολιτική, στρατιωτική), η δεύτερη επιχειρεί να αναδείξει τη δράση του ελληνικού στόλου και τον σημαντικό ρόλο που διαδραμάτισε στην επιτυχημένη έκβαση της Επανάστασης, ενώ η τρίτη, αφιερωμένη αποκλειστικά στη Σάμο, σκιαγραφεί τη διαδρομή του νησιού σε όλο τον 19ο αι., από τις πολιτικές ζυμώσεις την πρώτη δεκαετία και τη συμμετοχή του στον Αγώνα, μέχρι το καθεστώς της αυτόνομης ηγεμονίας και την ένωσή του με την Ελλάδα το 1912.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου