25 Ιουν 2024

28 - 30 Ιουνίου το 2ο Φεστιβάλ Agatha Αστυνομικής Λογοτεχνίας Σάμου

Το Φεστιβάλ Agatha Αστυνομικής Λογοτεχνίας επιστρέφει για δεύτερη συνεχή χρονιά στη Σάμο με παρουσιάσεις βιβλίων, συζητήσεις, έκθεση φωτογραφίας, εργαστήρια δημιουργικής γραφής και πολλές εκπλήξεις. Το Φεστιβάλ διοργανώνεται από τον Δήμο Ανατολικής Σάμου σε συνεργασία με την Δημόσια Βιβλιοθήκη.

Θα πραγματοποιηθεί από την Παρασκευή 28 έως την Κυριακή 30 Ιουνίου στον αύλειο χώρο της Δημόσιας Βιβλιοθήκης ενώ θα υπάρξουν και παράλληλες εκδηλώσεις στο ΚΑΠΗ Σάμου και στον Δήμο Δυτικής Σάμου στο Καρλόβασι.

Στη διάρκεια του Φεστιβάλ θα υπάρχει έκθεση φωτογραφίας με θέμα «Noir» από μέλη της Φωτογραφικής Ομάδας Σάμου (ΦΩΤ.Ο.Σ.).

Οι εκδηλώσεις πραγματοποιούνται με την υποστήριξη του Ε.Ο.Σ. Σάμου

Χορηγοί: ΨΗΤΟΠΩΛΕΙΟ ΤΕΛΕΙΟΝ PLUS
ΕΥΡΙΠΟΣ ΑΕ - ΕΒΕ ΚΕΦΑΛΑ

Το πρόγραμμα του Φεστιβάλ

Παρασκευή 28 Ιουνίου

8.00 μ.μ.: Βιβλιοθήκη Σάμου

Παρουσίαση βιβλίου «Ο μαύρος γάτος» του Άντυ Βρόσγου. Με τον συγγραφέα συνομιλεί η συγγραφέας Έλενα Χουσνή.

Σάββατο 29 Ιουνίου

10.00 π.μ.- ΚΑΠΗ Σάμου


«Branch με την Αγκάθα Κρίστι και τον Γιάννη Μαρή»

Η Χίλντα Παπαδημητρίου «εγκαινιάζει» την βιβλιοθήκη του ΚΑΠΗ Σάμου και συνομιλεί με τα μέλη του για τους δύο συγγραφείς.

10.00-12.00μμ- Αίθουσα Δημαρχιακού Μεγάρου Δήμου Δυτικής Σάμου- Καρλόβασι

ΙΣΤΟΡΙΕΣ ΜΥΣΤΗΡΙΟΥ ΓΙΑ ΜΥΣΤΗΡΙΩΔΕΙΣ ΕΞΑΦΑΝΙΣΕΙΣ


Εργαστήρι Δημιουργικής Γραφής για παιδιά ηλικίας 8-12 ετών με την Μιράντα Βατικιώτη

Τι συνέβη φέτος το καλοκαίρι;

Τι ήταν αυτό που εξαφανίστηκε και ποιοι είναι οι βασικοί ύποπτοι;

Πώς και ποιος θα λύσει το μυστήριο;

Στόχος αυτού του εργαστηρίου είναι να απαντήσει σ’ αυτά τα ερωτήματα με δημιουργικότητα και αυτοσχεδιασμό. Αντλώντας έμπνευση και μοτίβα από την τέταρτη περιπέτεια μυστηρίου της «Συμμορίας με τις Μπλε Κάλτσες: Κλέφτης Καλοκαιρινής Νύχτας» (εκδ. Αίολος), θα δημιουργήσουμε δικές μας αφηγήσεις μυστηρίου και θα αναζητήσουμε αλήθειες μέσα στις ιστορίες μας.

Το εργαστήρι απευθύνεται σε παιδιά ηλικίας 8 έως 12 ετών που επιθυμούν να δημιουργήσουν δικές τους ιστορίες μυστηρίου!

Το συντονισμό της ομάδας θα κάνει η συγγραφέας και θεατροπαιδαγωγός Μιράντα Βατικιώτη.

Το εργαστήριο θα πραγματοποιηθεί στο αναγνωστήριο της Δημόσιας Βιβλιοθήκης

07.30 μ.μ. : Βιβλιοθήκη Σάμου

Arne Dahl «Στο κέντρο του κύκλου» - Bαγγέλης Γιαννίσης - «Μαγκάφιν».

Οι δύο συγγραφείς συνομιλούν για τα βιβλία τους.

Έκτακτη συμμετοχή: Ζουλφί Λιβανελί

Κυριακή 30 Ιουνίου

10.00-12.00 : Βιβλιοθήκη Σάμου


ΙΣΤΟΡΙΕΣ ΜΥΣΤΗΡΙΟΥ ΓΙΑ ΜΥΣΤΗΡΙΩΔΕΙΣ ΕΞΑΦΑΝΙΣΕΙΣ

Εργαστήρι Δημιουργικής Γραφής για παιδιά ηλικίας 8-12 ετών με την Μιράντα Βατικιώτη

12.00-14.00 .: Βιβλιοθήκη Σάμου

Εργαστήρι δημιουργικής συγγραφής με τον Σουηδό συγγραφέα Arne Dahl

Ο Arne Dahl μιλά για την συγγραφή και τα μυστικά της.

Αναγνωστήριο της Δημόσιας Βιβλιοθήκης.

7.00 μ.μ. : Βιβλιοθήκη Σάμου


Χίλντα Παπαδημητρίου «Ένοχος μέχρι αποδείξεως του εναντίου». Η συγγραφέας συνομιλεί με τον Βασίλη Τραπεζανλίδη.

8.00 μ.μ.: «Από το Γεράκι της Μάλτας στο Blade Runner». Η Χίλντα Παπαδημητρίου και ο Μάνος Στεφανάκης συνομιλούν για την συνάντηση Κινηματογράφου και Αστυνομικής Λογοτεχνίας.

Έκτακτη συμμετοχή: Ζουλφί Λιβανελί

Οι συγγραφείς


Arne Dahl


Άρνε Νταλ είναι το λογοτεχνικό ψευδώνυμο του Σουηδού συγγραφέα, πανεπιστημιακού και δημοσιογράφου Jan Arnald (γεν. 1963), που το χρησιμοποίησε για να υπογράψει τα βιβλία του αστυνομικής λογοτεχνίας - καταφέρνοντας μάλιστα να διατηρήσει κρυφή την ταυτότητά του έως και το έκτο βιβλίο της σειράς με πρωταγωνίστρια την ομάδα "A Gruppen" ή "Ομάδα Άλφα" της Σουηδικής Αστυνομίας.

Κριτικός λογοτεχνίας, πανεπιστημιακός και τακτικός συνεργάτης της εφημερίδας "Dagens Nyheter", ο ίδιος, εμφανίστηκε στα γράμματα μ' ένα μυθιστόρημα εμπνευσμένο από την Καταστροφή της Χίου στην Ελληνική Επανάσταση ("Chiosmassakern", 1990). Ακολούθησε η ποιητική συλλογή "Nalkanden" (1992), η διδακτορική του διατριβή πάνω στον ποιητή Artur Lundkvist, "Genrernas tyranni" (1995), τα βιβλία πεζογραφίας "3 Variationer" (1996) και "Kla i ord" (1997) και τα μυθιστορήματα "Barbarer" (2001), "Maria och Artur" (2006) και "Intimus" (2010).

Με τα αστυνομικά μυθιστορήματα, ωστόσο, "Ont blod" ("Κακό αίμα", 1998, ελλ. έκδ. "Μίσος και αίμα") και "Misterioso" (1999), που υπέγραψε ως Άρνε Νταλ, καθιερώθηκε ως ένας από τους ανανεωτές του ευρωπαϊκού νουάρ μυθιστορήματος, επιλέγοντας στη θέση του κυνικού ντετέκτιβ να πρωταγωνιστεί μια κολεκτίβα αστυνομικών στις εξιχνιάσεις και αναδεικνύοντας, με πολιτικό τρόπο, αποσιωπημένες πληγές της σουηδικής και της ευρωπαϊκής κοινωνίας.

Η σειρά βιβλίων με πρωταγωνίστρια την "ομάδα Άλφα" περιέλαβε επίσης άλλα οκτώ μυθιστορήματα: "Upp till toppen av berget" (2000, ελλ. έκδ. "Τυχαίο θύμα"), "Europa Blues" (2001, ελλ. έκδ. "Τα μπλουζ της Ευρώπης"), "De storsta vatten" (2002, ελλ. έκδ. "Πρελούδιο θανάτου"), "En midsommarnattsdrom" (2003, ελλ. έκδ. "Όνειρο καλοκαιρινής νύχτας"), "Dodsmassa" ("Requiem", 2004), "Morkertal" ("Hidden Numbers", 2005), "Efterskalv" ("Aftershock", 2006), "Himmelsoga" ("Eye in the Sky", 2007). Οι πωλήσεις τους έφτασαν διεθνώς σε εκατομμύρια αντίτυπα, χαρίζοντας στον Νταλ αναγνώριση και διακρίσεις (όπως το Deutscher Krimi Preis, δύο φορές, στη Γερμανία, το Palle Rosenkrantz Prisen στη Δανία, το Swedish Crime Writing Award, κ.ά.). Μεταφέρθηκαν δε στη σουηδική τηλεόραση, μεταξύ 2011-12 και 2014-15, σε 10 τηλεταινίες διάρκειας 180' η καθεμία, που προβλήθηκαν και στο BBC.

Το 2011 ο Άρνε Νταλ δημιούργησε μια δεύτερη σειρά μυθιστορημάτων όπου πρωταγωνιστεί ένα νέο τμήμα της Europol, η "ομάδα Opcop", που στους κόλπους της περιλαμβάνεται κι ένας Έλληνας: "Viskleken" (2011, ελλ. έκδ. "Κινέζικοι Ψίθυροι", βραβείο Best Swedish Crime Novel Award 2011), "Hela havet stormar" (2012, ελλ. έκδ. "Μουσικές καρέκλες"), "Blindbock" ("Τυφλόμυγα", 2013), "Sista paret ut" ("Έξοδος τελευταίου ζευγαριού", 2014).

To 2017 δημιούργησε το πρωταγωνιστικό δίδυμο χαρακτήρων του επιθεωρητή Σαμ Μπέργερ και της μυστικής αστυνομικού Μόλι Μπλουμ, με μια γραφή μεστή, στιβαρή και φιλόδοξη που μοιάζει να προσπαθεί να απεκδυθεί τον μανδύα του αστυνομικού. Το πρώτο βιβλίο της σειράς, "Utmarker" (ελλ. έκδ. "Επτά μείον ένα", 2018), παρέμεινε για πολλές εβδομάδες στην πρώτη θέση των μπεστ σέλερ του περιοδικού "Spiegel". Τα βιβλία του κυκλοφορούν στα ελληνικά από τις εκδόσεις Μεταίχμιο. Ο Γιαν Άρναλντ/Άρνε Νταλ επισκέφθηκε αρκετές φορέα τη χώρα μας για να μιλήσει για τα βιβλία του, στο πλαίσιο του θεσμού της Αθήνας-Παγκόσμιας Πρωτεύουσας Βιβλίου, της Διεθνούς Έκθεσης Βιβλίου Θεσσαλονίκης 2018, κ.ά.


Μιράντα Βατικιώτη

Η Μιράντα Βατικιώτη γεννήθηκε το 1982 στην Αθήνα. Έχει σπουδάσει θεατρολογία και χορό. Από το 2006 είναι συγγραφέας αστυνομικών μυθιστορημάτων για ενήλικες και ιστοριών μυστηρίου για παιδιά (εκδόσεις Αίολος, Πικραμένος, Κ. Μ. Ζαχαράκης, Παπαδόπουλος). Έχει εργαστεί ως συντονίστρια δημιουργικών και εκπαιδευτικών προγραμμάτων στο χώρο της Κοινωνίας των Πολιτών, ως θεατροπαιδαγωγός σε δημόσιες και ιδιωτικές δομές, ως δραματουργός παραστατικών τεχνών και από το 2019 διδάσκει δημιουργική γραφή σε ενήλικα και ανήλικα άτομα (Δίκτυο για τα Δικαιώματα του Παιδιού, Μαθητική Λογοτεχνική Διημερίδα - Κύπρος, Λεύκαρα, Μητροπολιτικό Κολλέγιο κ.ά.). Από το 2022 έως σήμερα σχεδιάζει, συντονίζει και υλοποιεί εκπαιδευτικά προγράμματα ως μέλος της ομάδας του Μεσογειακού Ινστιτούτου για τη Φύση και τον Άνθρωπο (MedINA) μιλώντας για το περιβάλλον και αξιοποιώντας την τέχνη ως εργαλείο.


Άντυ Βρόσγος

Ο Άντυ γεννήθηκε στην Αθήνα το 1970 αλλά κόβει από την ηλικία του 4 χρόνια γιατί δεν αναγνωρίζει αυτά της Χούντας. Είναι πατέρας δύο υπέροχων παιδιών. Ήρωας του ο Δον Κιχώτης και η Μαφάλντα. Οικονομολόγος κατ’ επάγγελμα και συγγραφέας (κατά φαντασίαν) από χόμπι.

Έχει αρθρογραφήσει κατά καιρούς σε εφημερίδες, ηλεκτρονικά περιοδικά και blogs, (Documento, TVXS, Ημερησία, Πριν, Iskra, Fractal, Ovi, AlmaRadio) για οικονομικά και κοινωνικοπολιτικά θέματα, ενώ δημοσιεύει ποιήματα, διηγήματα, flash fiction ιστορίες και βιβλιοκριτικές, σε λογοτεχνικές σελίδες, ηλεκτρονικά μέσα και εφημερίδες.To 2019 κυκλοφόρησε το πρώτο του μυθιστόρημα crime fiction με τίτλο «Χρήσιμοι Ηλίθιοι» από τις εκδόσεις Κύφαντα. Ακολούθησαν από τον ίδιο οίκο τοαστυνομικό μυθιστόρημα «ΑΒΑΡΙΤΙΑ» (2021) και η νουβέλα «Τι κάνεις ρε» (2021) που γράφτηκε σε συνεργασία με την Έλενα Χουσνή. Το 2024 κυκλοφόρησε το μυθιστόρημά του Ο Μαύρος Γάτος από τις εκδόσεις Αλεξάνδρεια.

Έχει συμμετάσχειστα Συλλογικά έργα:24 Αστυνομικές ιστορίες στις ράγες (εκδόσεις Κύφαντα)
23 Εγκλήματα στον Χολαργό (εκδόσεις Κύφαντα)
Αστυνομικές Ιστορίες 2020 (Εκδόσεις 24 γράμματα)
Κόκκινος Συναγερμός (συλλογή διηγημάτων σε ebook της ομάδας φίλοι Αστυνομικής Λογοτεχνίας 2020)
Pandemia (Συλλογή διηγημάτων της Λογοτεχνικής σελίδας Nyctophilia.gr σε ebook)

Στις Ποιητικές Συλλογές

Ποιητικές Συμπλεύσεις 3, Ρευστά όρια (εκδόσεις Εντύποις 2019)

Τολμηροί Στίχοι (εκδόσεις MYSTORY 2020)

Και στη συλλογή ιστοριών flash fiction Μονοπάτια της γραφής (εκδόσεις ΕΝΤΥΠΟΙΣ 2020).

Διηγήματα του έχουν διακριθεί σε λογοτεχνικούς διαγωνισμούς.

Μέλος της Ε.Λ.Σ.Α.Λ Ελληνική Λέσχη Συγγραφέων Αστυνομικής Λογοτεχνίας)


Βαγγέλης Γιαννίσης

Ο Βαγγέλης Γιαννίσης μπήκε το 2014 στις βιβλιοθήκες των Ελλήνων αναγνωστών με το πρώτο του μυθιστόρημα, Το μίσος, με πρωταγωνιστή τον επιθεωρητή Άντερς Οικονομίδη. Ακολούθησαν άλλα οχτώ βιβλία (Ο χορός των νεκρών, Το κάστρο, Η σκιά, Η γυναίκα του Ίσνταλ, Αμαρόκ, Λεωφόρος Αλεξάνδρας 173, Ίνκουμπους, Ο άλλος αδερφός), τα πέντε με πρωταγωνιστή τον Ελληνοσουηδό επιθεωρητή. Ο Βαγγέλης αρθρογραφεί τακτικά για το true crime στο blog του. Τα βιβλία του Λεωφόρος Αλεξάνδρας 173 και Ο άλλος αδερφός έχουν μπει πολλές φορές σε λίστες με τα best sellers των βιβλιοπωλείων.


Χίλντα Παπαδημητρίου

Η Χίλντα Παπαδημητρίου σπούδασε Νομικά και από το 1994 ασχολείται επαγγελματικά με τη λογοτεχνική μετάφραση (ενδεικτικά: John Barth, Percival Everett, Jonathan Coe, Bob Dylan, Leonard Cohen, Nick Hornby, Raymond Chandler, Dashiell Hammett, Ross McDonald, Joyce Carol Oates, Yoko Ogawa, κ.ά.), και με τη μετάφραση δοκιμίων που αφορούν τη μουσική και τις καλές τέχνες (Ο ήχος της Πόλης, εκδ. Λιβάνη, Νεοκλασικισμός, εκδ. Καστανιώτη), και την ιστορία των πολιτικών κινημάτων (Μια γενιά σε κίνηση, εκδ. Κουκκίδα).

Από το 2010 γράφει αστυνομικά μυθιστορήματα (Για μια Χούφτα Βινύλια, Έχουνε Όλοι Κακούς Σκοπούς, η Συχνότητα του Θανάτου, Ένοχος μέχρις αποδείξεως του εναντίου, εκδ. Μεταίχμιο). Έχει διδάξει μετάφραση αστυνομικής λογοτεχνίας στο Ε.ΚΕ.ΒΙ., και είναι τακτική συνεργάτης του διαδικτυακού περιοδικού για το βιβλίο www.bookpress.gr, της διαδικτυακής μουσικής πύλης www.mic.gr και του ελληνικού Rolling Stone.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΓΡΑΨΟΥ ΚΑΙ ΕΣΥ ΣΤΑ ALERTS ΤΟΥ ΣΑΜΙΑΚΟΥ ΒΗΜΑΤΟΣ

Δώστε μας ένα Email σας για να μαθαίνετε πρώτοι τι συμβαίνει

* indicates required