Οι συμμετέχοντες στο φετινό Συμπόσιο προέρχονται από τον χώρο της πολιτικής, της διπλωματίας και των τεχνών. Συγκεκριμένα, παρευρίσκονται οι: Albin Kurti, Πρωθυπουργός Κοσόβου, Ivo Josipovic, πρώην Πρόεδρος Κροατίας, καθώς και οι Samira Rafaela και Catharina Rinzema, Μέλη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Επίσης ο Miroslav Lajcak, Ειδικός Απεσταλμένος της ΕΕ για τα Βαλκάνια, και ο Titus Corleatan, Πρόεδρος της Γερουσίας και πρώην Υπουργός Εξωτερικών της Ρουμανίας.
Επιπλέον, συμμετέχουν ο Nikola Dimitrov, πρώην Αναπληρωτής Πρωθυπουργός της Βόρειας Μακεδονίας, ο Zulfu Livaneli, διακεκριμένος συνθέτης και συγγραφέας, και ο Blendi Klosi, Γενικός Γραμματέας του Αλβανικού Σοσιαλιστικού Κόμματος και πρώην Υπουργός Πολιτισμού, η Aichatou Mindaoudou, Υπουργός Εξωτερικών του Νίγηρα, ο Giorgi Mikadze, βραβευμένος συνθέτης και πιανίστας, και η Adrian Abdenur, Ειδική Απεσταλμένη του Προέδρου της Βραζιλίας.
Στο βήμα ο π. Πρωθυπουργός Γιώργος Α. Παπανδρέου |
Πριν την τελετή έναρξης ο Δήμαρχος Ανατολικής Σάμου κ. Πάρης Παπαγεωργίου συναντήθηκε με τους Τούρκους Δημάρχους Omer Gunel (Κουσάντασι), Filis Ceritoglu (Εφέσου) και Ahmet Aras (Μητροπολιτική Περιοχή της Muglia). Στη διάρκεια της συνάντησης είχαν την ευκαιρία να ανταλλάξουν δώρα καθώς και να συζητήσουν για τις προοπτικές συνεργασίας στα πεδία του πολιτισμού και του τουρισμού.
Ο δήμαρχος Ανατολικής Σάμου Πάρης Παπαγεωργίου |
Ο Δήμαρχος Ανατολικής Σάμου, στον χαιρετισμό που απηύθυνε στα πλαίσια της τελετής έναρξης του Συμποσίου ανέφερε τα εξής:
«Αγαπητές φίλες, αγαπητοί φίλοι, Ο κόσμος όπως τον γνωρίζαμε για πολλές δεκαετίες έχει πια τελειώσει. Βρισκόμαστε σε μια ιστορική συγκυρία όπου οι αλλαγές είναι μεγάλες, είναι πολύ γρήγορες και πολλές φορές μας αφήνουν ξέπνοους.«Ο παλιός κόσμος πεθαίνει και ο νέος πασχίζει να γεννηθεί. Τώρα είναι η εποχή των τεράτων».Η φράση του Αντόνιο Γκράμσι, είναι προφητική περισσότερο από ποτέ.
Θα μου επιτρέψετε να αναφερθώ και στα λόγια του πολύ αγαπημένου στην Ελλάδα Ζουλφί Λιβανελί, που με μεγάλη χαρά φιλοξενούμε στο νησί μας. Σε μια συνέντευξή του σε ελληνική εφημερίδα αγαπητέ κύριε Λιβανελλί είπατε:«Ένας από τους σημαντικότερους αγώνες της ζωής μου ήταν η ειρήνη στο Αιγαίο. Δουλέψαμε σε αυτό το μονοπάτι με τους μεγάλους μου φίλους Μίκη Θεοδωράκη και Μαρία Φαραντούρη. Ο αείμνηστος Ισμαήλ Τζεμ και ο Γιώργος Παπανδρέου έκαναν, επίσης, σημαντικές ειρηνευτικές πρωτοβουλίες. Αλλά, δυστυχώς, εξακολουθούμε να ακούμε πολεμικά τύμπανα να παίζονται. Η τέχνη και ο πολιτισμός είναι πολύ σημαντικά μακροπρόθεσμα, αλλά τα πολεμικά τύμπανα πνίγουν τους ήχους του φλάουτου».
Αγαπητέ κύριε Λιβανελί, δεν θα μπορούσε να ειπωθεί καλύτερα. Για την ειρήνη όχι μόνο στο Αιγαίο αλλά σε όλο τον κόσμο αγωνιζόμαστε όλοι. Γιατί θέλουμε να ακουστεί το φλάουτο και όχι τα πολεμικά τύμπανα. Και με αυτές τις λίγες σκέψεις σας υποδεχόμαστε όλες και όλους με χαρά. Είμαι σίγουρος ότι ο διάλογος των επόμενων ημερών δεν θα είναι μόνο εποικοδομητικός αλλά και χρήσιμος για όλους μας».
Να σημειωθεί ότι μετά την τελετή έναρξης ο συμμετέχων συγγραφέας κ. Ζουλφί Λιβανελλί μετέβη στην Δημόσια Βιβλιοθήκη Σάμου όπου στο πλαίσιο του 2ου Φεστιβάλ Agatha Αστυνομικής Λογοτεχνίας Σάμου είχε την ευκαιρία να συνομιλήσει με τον διάσημο Σουηδό συγγραφέα Άρνε Νταλ καθώς και με τον Έλληνα συγγραφέα Βαγγέλη Γιαννίση. Στο Φεστιβάλ μετέβησαν και όλοι οι συμμετέχοντες στην τελετή έναρξης του Συμποσίου καθώς και ο Δήμαρχος Ανατολικής Σάμου και ο πρώην πρωθυπουργός κ. Γιώργος Παπανδρέου.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου