8 Μαΐ 2024

Φεστιβάλ «Ηραία-Πυθαγόρεια» - 11 Μαΐου, η πρώτη φετινή εκδήλωση με ομιλία για την Αρχαία Σάμο

Με την ενδιαφέρουσα και επιστημονικά τεκμηριωμένη ομιλία της επίτιμης Προϊσταμένης Τμήματος Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων του Υπουργείου Πολιτισμού, Μαρίας Βιγλάκη – Σοφιανού ξεκινά και φέτος τη μακρά πολιτιστική του αποτύπωση το Φεστιβάλ «Ηραία-Πυθαγόρεια».

Το Σάββατο 11 Μαΐου (ώρα 19:00) στο Νέο Δημαρχιακό Μέγαρο Πυθαγορείου η ιστορική διαδρομή της σημαντικότατης πόλης της Ιωνίας θα ξεδιπλωθεί στην γλαφυρή ομιλία της κας Βιγλάκη, όπως αυτή αποτυπώνεται μέσα από τα ανασκαφικά δεδομένα αλλά και τα ιστορικά τεκμήρια.


Θα παρουσιασθούν επιλεγμένα ευρήματα της πολυετούς ανασκαφικής έρευνας στον χώρο της αρχαίας πόλης Σάμου, του Ηραίου και της υπαίθρου χώρας, τα αποτελέσματα της μελέτης και των επιφανειακών ερευνών από τους αρχαιολόγους που δραστηριοποιήθηκαν στο νησί και τα οποία οδηγούν τους μελετητές στην ανάγνωση της σημαντικής πορείας της Σάμου κατά τους αρχαίους χρόνους επιβεβαιώνοντας τον χαρακτηρισμό της από τον Ηρόδοτο ως "πολίων πασέων πρώτη ελληνίδων και βαρβάρων".

Στη διάρκεια της ομιλίας θα γίνει επίσης μνεία και άλλων αρχαιολογικών θέσεων του νησιού.

Το Φεστιβάλ «Ηραία-Πυθαγόρεια» που συμπληρώνει φέτος 18 γόνιμα χρόνια διαρκούς παρουσίας στα πολιτιστικά και πολιτισμικά δρώμενα της Σάμου, συνδιοργανώνεται από την Περιφέρεια Β. Αιγαίου και το Δήμο Ανατολικής Σάμου, υποστηριζόμενο από τον Πολιτιστικό Σύλλογο Πυθαγορείου ο «Λυκούργος». Τελεί υπό την αιγίδα του Υπουργείου Τουρισμού και έχει ως χορηγούς επικοινωνίας την ΕΡΤ, ΕΡΤ 3, το Δεύτερο Πρόγραμμα και όλα τα σαμιακά μέσα ενημέρωσης.

Για το 2024 η Οργανωτική Επιτροπή του Φεστιβάλ έχει προγραμματίσει ένα σύνολο επιστημονικών και καλλιτεχνικών εκδηλώσεων επιπέδου, προσφέροντας σε επισκέπτες αλλά και τους μόνιμους κατοίκους της Σάμου, μια μοναδική πολιτιστική, καλλιτεχνική και εκπαιδευτική εμπειρία.

Λίγα στοιχεία για την ομιλήτρια:

Η Μαρία Βιγλάκη-Σοφιανού σπούδασε αρχαιολογία και ιστορία στο Πανεπιστήμιο Αθηνών. Υπήρξε τακτικό μέλος Αρχαιολογικών Συμβουλίων και Συμβουλίων του Υπ. Αιγαίου. Αφιέρωσε όλη την επιστημονική της δραστηριότητα στη Σάμο, την Ικαρία και τους Φούρνους, ενώ διενήργησε ανασκαφές και άλλες αρχαιολογικές εργασίες και σε νησιά των Κυκλάδων. Είναι επίτιμη Προϊσταμένη Τμήματος Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων του Υπουργείου Πολιτισμού.

Σε αυτήν οφείλεται ο εντοπισμός και η κήρυξη αρχαιολογικών χώρων στα νησιά της Π.Ε. Σάμου. Eίχε αναλάβει την ενημέρωση της επιτροπής της Unesco για την ένταξη του Πυθαγορείου και του Ηραίου στον κατάλογο μνημείων παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς και συμμετείχε στην ετοιμασία του σχετικού φακέλου.

Το συγγραφικό καθώς και το αρχαιολογικό της έργο είναι πλούσιο και πολυσήμαντο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΓΡΑΨΟΥ ΚΑΙ ΕΣΥ ΣΤΑ ALERTS ΤΟΥ ΣΑΜΙΑΚΟΥ ΒΗΜΑΤΟΣ

Δώστε μας ένα Email σας για να μαθαίνετε πρώτοι τι συμβαίνει

* indicates required