Όπως τονίστηκε η μη υλοποίηση των Διαχειριστικών Σχεδίων Βόσκησης θα καθιστούσε απαγορευτική τη διαμόρφωση εθνικού χάρτη επιλέξιμων βοσκοτόπων με αποτέλεσμα να μην μπορεί να υπάρξει εθνικός, μακρόπνοος σχεδιασμός στην ζωική παραγωγή. Παράλληλα όπως ειπώθηκε με τα διαχειριστικά σχέδια ρυθμίζονται οι όροι χρήσης για βόσκηση, ενώ η έλλειψή τους καθιστά αδύνατο τον προσδιορισμό του αριθμού και του είδους των ζώων που μπορούν να βοσκήσουν σε κάθε βοσκότοπο, στοιχείο που έχει άμεση σχέση με την δίκαιη και διαφανή κατανομή των ενισχύσεων.
Ο περιφερειάρχης συμφώνησε με την αναγκαιότητα της εκπόνησης των διαχειριστικών σχεδίων βόσκησης, καθώς είναι και υποχρέωσης της χώρας προς την Ευρωπαϊκή Ένωση η οποία δίνει τις επιδοτήσεις, σημειώνοντας ωστόσο πως απαιτείται η χρηματοδότηση από το Υπουργείο την οποία και αναμένει:
«Στο Βόρειο Αιγαίο η εκπόνηση των διαχειριστικών σχεδίων βόσκησης αφορά κοντά στα δυο εκατομμύρια στρέμματα, 1.938.300 για την ακρίβεια και το συνολικό ποσό που απαιτείται με βάση τις τιμές του Υπουργείου είναι 872 χιλιάδες. Για να προχωρήσουμε αναμένουμε την χρηματοδότηση από το Ταμείο Γεωργίας και Κτηνοτροφίας. Η βούληση της Περιφερειακής Αρχής και η εισήγηση της Διεύθυνσης Αγροτικής Οικονομίας είναι να προχωρήσει η εκπόνηση των διαχειριστικών σχεδίων βόσκησης, εφόσον δοθούν, όπως μας διαβεβαίωσε και ο υπουργός τα χρήματα».
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου