19 Φεβ 2024

«Τα νησιά μας χρωστάνε στο Πανεπιστήμιο και όχι το Πανεπιστήμιο στα νησιά μας» - Γράφει ο Μιχάλης Μπάκας*

Φωτό: «Σαμιακόν Βήμα»
Το Πανεπιστήμιο Αιγαίου ιδρύθηκε το 1984 και αρχικά είχε 6 τμήματα σε 4 νησιά, Λέσβο, Χίο, Σάμο και Ρόδο. Σιγά σιγά με τα χρόνια τα Πανεπιστήμιο μεγάλωσε και έχει πλέον 18 Τμήματα σε 6 νησιά, βάζοντας τη Λήμνο και τη Σύρο στις δυνάμεις του. Έχει 45 Προγράμματα Μεταπτυχιακών Σπουδών και 18 προγράμματα διδακτορικών σπουδών.

Ο Πανεπιστημιακός πληθυσμός έφτασε τους 21.251 φοιτητές, 18.842 προπτυχιακούς 1.576 μεταπτυχιακούς και 833 διδακτορικούς (31/8/2020). Το Πανεπιστήμιο έχει 331 μέλη ΔΕΠ, γύρω στα 90 μέλη διδακτικού προσωπικού, 250 διοικητικούς μόνιμους αλλά και 100 συμβασιούχους.

Οι νησιωτικές κοινωνίες μπολιάστηκαν με νέο κόσμο καθώς εκτός από τους φοιτητές πολλοί καθηγητές και ερευνητές έμειναν στη νησιά μας, στέριωσαν για τα καλά, έφεραν νέες ιδέες, προσφέροντας σε πολλούς τομείς.
Έφτασα ως πρωτοετής φοιτητής στο τμήμα Περιβάλλοντος το Σεπτέμβριο του 1991 οπότε έζησα και τα δύσκολα χρόνια, που υπήρχαν τότε 400 - 500 φοιτητές αλλά και τα χρυσά χρόνια, που έφτασαν οι φοιτητές να είναι 4000 στην πόλη της Μυτιλήνης.

Πρώτο σημείο καμπής για το ίδρυμα ήταν ο νόμος Γαβρόγλου, με την ανωτατοποίηση των ΤΕΙ, με τον Ν. 4521/2018. Έτσι σε μια ημέρα βρέθηκαν να γίνουν ανώτατα δεκάδες τμήματα ΤΕΙ, οπότε κάποιος φοιτητής μπορούσε να σπουδάσει πχ στο Τμήμα Διοίκησης επιχειρήσεων του Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής και να πάρει κανονικό πανεπιστημιακό πτυχίο. Σε μια βραδιά λοιπόν, εν μέσω οικονομικής κρίσης, ενώ το Πανεπιστήμιο Αιγαίου προσέλκυε τον μέσο όρο των εισαχθέντων, ας πούμε τον 40,000 στους 80,000 βρέθηκε να προσελκύει τους «πάτους» των εξετάσεων, ρίχνοντας ανησυχητικά τις βάσεις του. Η πολυνησιωτικότητα και η περιφερειακότητα εκ των πραγμάτων το καταβαράθρωσαν καθώς η μεγάλη πλειοψηφία των φοιτητών έρχεται από τα μεγάλα αστικά κέντρα.

Το δεύτερο καίριο χτύπημα ήρθε με την ελάχιστη βάση εισαγωγής, τον νόμο Κεραμέως, το 2021. Έτσι βρέθηκαν τμήματα με πολύ λίγους φοιτητές, λίγες δεκάδες και το 2021 είχαμε 2268 επιτυχόντες έναντι 3783 το 2019. Πτώση 41%.

Μιχάλης Μπάκας

Παρόλα αυτά, στην κρίσιμη αυτή περίοδο, παρόλη την υποχρηματοδότηση και την μείωση του προσωπικού του, το Πανεπιστήμιο Αιγαίου ανθίσταται. Αξιολογείται ως άριστο από την εξωτερική αξιολόγηση της ΑΔΙΠ το 2015 ενώ το 2019 πιστοποιείται από την ίδια υπηρεσία με άριστα (10) σε όλες τις κατηγορίες αξιολόγησης. Στα επόμενα χρόνια ξεκινούν και ολοκληρώνονται με απόλυτη επιτυχία οι πιστοποιήσεις όλων των προπτυχιακών προγραμμάτων σπουδών του, ενώ ξεκίνησε αναλόγως και η διαδικασία και για την πιστοποίηση και των μεταπτυχιακών του προγραμμάτων. 

Στην αξιολόγηση της ΕΘΑΑΕ για τα Ελληνικά πανεπιστήμια το Πανεπιστήμιο Αιγαίου κατατάσσεται ως 8ο μεταξύ των 23 ιδρυμάτων της χώρας, ενώ αντίστοιχες επιτυχίες έχει και στα διεθνή αντικειμενικά συστήματα κατάταξης. Είναι σημαντικό να επισημανθεί ότι τα ελληνικά ιδιωτικά κολέγια στις αντίστοιχες κατατάξεις υπολήπτονται κατά πολύ των ελληνικών δημοσίων πανεπιστήμιων. Δεν φοβόμαστε λοιπόν την αξιολόγηση.

Το Πανεπιστήμιο Αιγαίου είναι το μεγαλύτερο αναπτυξιακό έργο του Αιγαίου και αποτελεί σε πολλά επίπεδα τη βάση για την ανάπτυξη των νησιών μας. Δυστυχώς με το νέο νομοσχέδιο που έρχεται για την παιδεία, εκτός από τα γνωστά προβλήματα αντισυνταγματικότητας του, καταστρατηγώντας τον δημόσια χαρακτήρα της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, θα βάλει ταφόπλακα και στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου, καθώς θα δίνεται η δυνατότητα σε κάποιον φοιτητή από την Αθήνα, να σπουδάσει στον τόπο του παίρνοντας ένα πανεπιστημιακό πτυχίο, καταβάλλοντας προφανώς κάποια δίδακτρα, προτιμώντας προφανώς αυτή τη λύση παρά να ξενιτευτεί στο Αιγαίο, παρόλο που το Πανεπιστήμιο εδώ είναι πολύ καλύτερο. 

Οι Μυτιληνιοί όταν έχει κλείσει η Ακαδημία για να ανοίξει το Πανεπιστήμιο, είχαν ξεσηκώσει τον τόπο, καιίσωςαπό την πλευρά τους είχαν δίκιο καθώς δεν είχαν εμπιστοσύνη στο κράτος. Είχαν προβεί σε διαδηλώσεις διαμαρτυρίας, καθώς δεν πίστευαν ότι το Πανεπιστήμιο θα μπορούσε να αναπληρώσει την απώλεια της ακαδημίας. Εκ των υστέρων φάνηκε ότι ήταν λάθος και το Πανεπιστήμιο στάθηκε στα πόδια του και ορθοπόδησε. Και πρόσφερε πολλά.
Τα νησιά μας χρωστάνε στο Πανεπιστήμιο και όχι το Πανεπιστήμιο στο νησιά μας.

Τώρα γιατί δεν αντιδρούν/με και αφήνουμε τους φοιτητές να διαδηλώνουν μοναχοί τους;
Την Πέμπτη 15/2 στις 12 το μεσημέρι στην πλατεία Σαπφούς, και σε όλες τις πλατείες των νησιών μας.
Με τους φοιτητές λοιπόν, για το δικό μας Πανεπιστήμιο, το Πανεπιστήμιο Αιγαίου….

*Ο Μιχάλης Μπάκας είναι Διοικητικός Υπάλληλος του Πανεπιστημίου Αιγαίου

Πηγή: stonisi.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΓΡΑΨΟΥ ΚΑΙ ΕΣΥ ΣΤΑ ALERTS ΤΟΥ ΣΑΜΙΑΚΟΥ ΒΗΜΑΤΟΣ

Δώστε μας ένα Email σας για να μαθαίνετε πρώτοι τι συμβαίνει

* indicates required