Το πρωί παρακολούθησε την πανηγυρική Θεία Λειτουργία των Θεοφανίων στον Ι.Ν. Αγίου Αθανασίου-Μητροπόλεως Μυτιλήνης Χοροστατούντος του Σεβασμιότατου Μητροπολίτη Μυτιλήνης-Ερεσού και Πλωμαρίου κ.κ. Ιακώβου, την λιτανία και την τελετή Αγιασμού των Υδάτων και ρίψης του Σταυρού στη θάλασσα.
Ο περιφερειάρχης στη συνέχεια στην αίθουσα του Περιφερειακού Συμβουλίου έκοψε τη βασιλόπιτα της Περιφέρειας που ευλόγησε ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Μυτιλήνης κ.κ. Ιάκωβος, παρουσία προσκεκλημένων Πολιτικών και Στρατιωτικών Αρχών, του νησιού: του δημάρχου Μυτιλήνης, αντιπεριφερειαρχών, αντιδημάρχων, περιφερειακών συμβούλων, συνεργατών, εκπροσώπων Φορέων και πλήθους κόσμου, στέλνοντας μήνυμα αισιοδοξίας, ότι η Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου θα συνεχίσει με σταθερά βήματα την θετική της πορεία προς την αναπτυξιακή διαδικασία και ένα μέλλον που της αξίζει, επουλώνοντας τις πληγές των προηγούμενων ετών.
Ο κ. Μουτζούρης, στο χαιρετισμό που απηύθυνε, υπογράμμισε μεταξύ άλλων:
«Η Περιφερειακή Αρχή διανύει τον 4ο χρόνο θητείας της, έχοντας αντιμετωπίσει 4 σοβαρές κρίσεις. H πρώτη κρίση υπήρξε λόγω του εκλογικού θεσμικού πλαισίου και οι συμμαχίες που έπρεπε να προχωρήσει η εκλεγμένη Περιφερειακή Αρχή ώστε να μπορέσει να λειτουργήσει. Ακολούθως ο covid-19 που αποδιοργάνωνε τις υπηρεσίες της Περιφέρειας για αρκετό μεγάλο διάστημα. Ακολούθησε ο σεισμός στη Σάμο και βέβαια από τη πρώτη ημέρα που αναλάβαμε αντιμετωπίσαμε τη μεγάλη Μεταναστευτική-Προσφυγική κρίση.»
Στο σημείο αυτό ο περιφερειάρχης υπογράμμισε ότι το Φεβρουάριο του 20 είχαμε φθάσει να έχουν εγκλωβιστεί 25.000 αιτούντες ασύλου στο νησί στις δομές του, υπήρξε η σύγκρουση με τις αστυνομικές δυνάμεις όταν θέλησαν να ξεκινήσει η κατασκευή της νέας δομής, αλλά στη συνέχεια υπήρξε αλλαγή Κυβερνητικής πολιτικής με φύλαξη των συνόρων, που έφερε θετικό αποτέλεσμα και σήμερα οι εγκλωβισμένοι ανέρχονται περί τους 1800. «Θεωρούμε ότι πέρασε η κρίση πιστεύουμε ότι και δεν θα επαναληφθεί και τα νησιά μας μπόρεσαν να κρατήσουν την Ελληνικότητά τους και τη σύνθεσή τους. Εμείς ως Περιφερειακή Αρχή είμαστε σταθεροί στην άποψη μας και πιστεύουμε ότι όποιος εισέρχεται στην Ελλάδα, θα πρέπει να είναι διά της νόμιμης οδού» τόνισε , ευχαριστώντας στα πρόσωπα των παριστάμενων αρχών, το Λιμενικό Σώμα και τη Αστυνομία, πυροσβεστική και στρατό για τις υπηρεσίες τους, ενώ υπογράμμισε καταχειροκροτούμενος, ότι αν απαιτηθεί τις ίδιες απόψεις θα εκφράσει και στο μέλλον όπως και στο παρελθόν.
Στη συνέχεια αναφέρθηκε επιγραμματικά σε 5 σημεία στόχους της Περιφερειακής Αρχής:
«Η Περιφερειακή Αρχή σχεδίασε το νέο ΕΣΠΑ και έτυχε καλής αποδοχή από τη Κυβέρνηση επιτυγχάνοντας αύξηση των πόρων κατά 45%. Έχουμε 395 εκατομ. και η πρόκληση είναι να απορροφήσουμε τονυς πόρους. Αν επανεκλεγούμε θα το υλοποιήσουμε » υπογράμμισε.
Ο περιφερειάρχης τόνισε ότι είναι σημαντικό να αφήσει πίσω η Λέσβος το χαρακτηρισμό Προσφυγονήσι καθώς αυτό εμποδίζει την επιλογή της από τους εν δυνάμει επισκέπτες ως τουριστικό προορισμό. «Είναι κάτι που πρέπει όλοι να βοηθήσουμε να φύγει αυτός ο χαρακτηρισμός» τόνισε.
Τρίτο σημείο που αναφέρθηκε ο περιφερειάρχης είναι οι μελέτες των έργων που είχαν μείνει στα συρτάρια με εμπλοκές και νομικά ζητήματα, για έργα σημαντικά.
Ακολούθως ιδιαίτερα αναφέρθηκε στην ανάγκη τόνωσης της εξωστρέφειας της Περιφέρειας. «Δεν υστερούμε σε τίποτα ως νησί, ούτε σε ανθρώπους , ούτε σε πολιτισμό , ούτε σε τίποτα.» τόνισε χαρακτηριστικά.
Τέλος αναφέρθηκε στα εμβληματικά κτίρια της Περιφέρειας, που πρόκειται να αξιοποιηθούν, όπως το Σάρλιτζα και το κτίριο Γεωργιάδη στη Λέσβο, το Επικούρειο στη Σάμο και το Λωβοκομείο στη Χίο, καθώς και το σπίτι της εξορίας του Θεοδωράκη στη Ικαρία. Ειδικά για το κτίριο Γεωργιάδη ανακοίνωσε ότι οι μελέτες βρίσκονται στα τεύχη Δημοπράτησης. Υπογραμμίζοντας το σημαντικό ρόλο του Πολιτισμού σε μία Κοινωνία και ένα τόπο.
Αμέσως μετά ο περιφερειάρχης με την ευχή για καλή χρονιά σε όλο τον κόσμο έκοψε τη βασιλόπιτα, της οποίας το φλουρί έπεσε στον πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου Δήμου Μυτιλήνης Δημοσθένη Χατζηγιάννη.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου