Η έρευνα αποτελεί μέρος του ερευνητικού προγράμματος NUTRIWINE που εντάσσεται στο επιχειρησιακό πρόγραμμα Βορείου Αιγαίου 2014-2020 της Περιφέρειας Β. Αιγαίου με Κωδικό Πράξης: ΒΑΡ2-0060608 (κωδικό ΟΠΣ 3901), συγχρηματοδότηση από την Ευρωπαϊκή Ένωση- Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης (ΕΤΠΑ) και από Εθνικούς Πόρους, που υλοποιεί σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Αιγαίου (Τμήμα Επιστήμης Τροφίμων & Διατροφής):
www.samoswine.gr/R&D/nutriwine
Η έρευνα εκπονήθηκε πανελλαδικά (με χρήση google platform) κατά το διάστημα Ιανουαρίου και Φεβρουαρίου 2022 με δείγμα 1493 απαντήσεων σε 25 συνολικά ερωτήσεις, στατιστική επεξεργασία με cross and Chi-square tests, και τίτλο:
Τα ευρήματα, πέραν της εξαιρετικής αναγνώρισης των καταναλωτών σχετικά με την ποιότητα των κρασιών του Συνεταιρισμού Σάμου (92,9%) αποδεικνύουν και τις όποιες αλλαγές στις προτιμήσεις τους κατά τη νέα, μετά τον κορωνοϊό, εποχή.
www.samoswine.gr/R&D/nutriwine
Η έρευνα εκπονήθηκε πανελλαδικά (με χρήση google platform) κατά το διάστημα Ιανουαρίου και Φεβρουαρίου 2022 με δείγμα 1493 απαντήσεων σε 25 συνολικά ερωτήσεις, στατιστική επεξεργασία με cross and Chi-square tests, και τίτλο:
ΚΙΝΗΤΡΑ ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΗ ΑΓΟΡΑΣ ΠΟΙΟΤΙΚΟΥ ΚΡΑΣΙΟΥ
ΣΤΗΝ ΜΕΤΑ ΚΟΡΩΝΟΪΟ ΕΠΟΧΗ
Τα ευρήματα, πέραν της εξαιρετικής αναγνώρισης των καταναλωτών σχετικά με την ποιότητα των κρασιών του Συνεταιρισμού Σάμου (92,9%) αποδεικνύουν και τις όποιες αλλαγές στις προτιμήσεις τους κατά τη νέα, μετά τον κορωνοϊό, εποχή.
Συνεχίζουν να προτιμούν τον κανόνα «κόκκινο με κόκκινο, άσπρο με άσπρο» όσον αφορά την επιλογή κρασιού με το φαγητό, κρέας η ψάρι.
Επιλέγουν το ποιοτικό κρασί, με έμφαση πρωτίστως στη γεύση (94,5%), το άρωμα (83 %) και τρίτο κατά σειρά την αξία του σε σχέση με το κόστος (72,8%). Με παρόμοια σειρά χαρακτηριστικών, επιλέγουν και το ποιοτικό σαμιώτικο κρασί, το οποίο έχει δοκιμάσει το 53% των ερωτηθέντων, ενώ το 32,3% το επιλέγει και το πίνει περιστασιακά. Η θετική άποψη ωστόσο όλων των ερωτηθέντων για την ΥΨΗΛΗ ΠΟΙΟΤΗΤΑ ΤΩΝ ΣΑΜΙΑΚΩΝ ΟΙΝΩΝ είναι εντυπωσιακό πως ανέρχεται στο 92,9%!!
Τα αποτελέσματα της έρευνας, που αποτελούν ενδεικτικά στοιχεία για τη νέα διαμόρφωση της αγοράς, χρησιμοποιούνται ήδη από το Εμπορικό Τμήμα του Οινοποιητικού Συνεταιρισμού της Σάμου στο πλαίσιο της στρατηγικής προβολής και προώθησης των κρασιών της, με βασικό στόχο την αύξηση της περιστασιακής κατανάλωσης από 32% σε τουλάχιστον 50%, μέσα σε εύλογο χρονικό διάστημα.
Η έρευνα, με αναλυτικά στοιχεία ως προς τη μεθοδολογία, την ανάλυση και τα αποτελέσματα, έχει ήδη δημοσιευτεί στο επιστημονικό περιοδικό sustainability: «The impact of COVID-19 on consumers’ motives in purchasing andconsuming quality Greek wine», sustainability, 2022, 14, 7769, 1-23, είναι διαθέσιμη και διαδικτυακά, στο: https://doi.org/10.3390/su14137769.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου