Ο καθηγητής Μουσικής του Μουσικού Σχολείου Σάμου, Γιώργος Κουμαραδιός, έγινε γνωστό ότι θα συμμετέχει ως δημιουργός χορωδιακού έργου στο εργαστήριο σύνθεσης του project πatriδα (συνδιοργάνωση Τμήματος Μουσικών Σπουδών Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και του φωνητικού συνόλου Voci Contra Tempo).
Η κριτική επιτροπή, αποτελούμενη από τους:
Κωνσταντίνο Τσούγκρα (Συνθέτη-Μουσικολόγο, Καθηγητή στο Τμήμα Μουσικών Σπουδών του Α.Π.Θ.), Ambrož Čopi (συνθέτη – Μαέστρο της Χορωδίας του Πανεπιστημίου Μουσικής και Χορού στη Λιουμπλιάνα της Σλοβενίας – KGBL) και Σοφία Γιολδάση (Μαέστρο του Γυναικείου Φωνητικού Συνόλου «Voci Contra Tempo» και των Χορωδιών του Κρατικού Ωδείου Θεσσαλονίκης), έλαβε και αξιολόγησε στο σύνολο 21 αιτήσεις υποψηφίων συνθετών από διάφορα μέρη της Ελλάδος και το εξωτερικό για το Project Πatriδa.
«Είμαστε χαρούμενοι που το επίπεδο υπήρξε ιδιαιτέρως υψηλό και ευχαριστούμε εγκάρδια όλους τους συνθέτες για την αποστολή του φακέλου τους!», αναφέρουν σε ανακοίνωσή τους οι διοργανωτές.
Ο καθηγητής Μουσικής Γιώργος Κουμαραδιός |
Τα ονόματα των 8 επιτυχόντων, με αλφαβητική σειρά:
Βογιάρης Νικόλαος
Γυφτάκη-Μπεκ Ισμήνη
Κεραμάρης Κανάρης
Κουμαραδιός Γεώργιος
Μίσχου Χρυσούλα
Μπαρδούτσου Σοφία
Παπαϊωάννου Ορέστης
Σούκα-Σίμου Αναστασία
Κύκλος online Διαλέξεων - Project Πatriδa
Διάρκεια: Από 24 Σεπτεμβρίου έως 9 Οκτωβρίου 2022
To Τμήμα Μουσικών Σπουδών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και το Γυναικείο Φωνητικό Σύνολο “Voci Contra Tempo”, (ensemble-in-residence του Τ.Μ.Σ.), διοργανώνουν από κοινού μία σειρά τεσσάρων (4) Διαλέξεων(σε διαδικτυακή μορφή), στο πλαίσιο των δράσεων του Εργαστηρίου Σύνθεσης Χορωδιακής Μουσικής του “Project Πatriδa”.
Οι διαλέξεις απευθύνονται σε συνθέτες, μαέστρους, χορωδούς, μουσικολόγους, θεωρητικούς και δασκάλους μουσικής Σχολείων, Ωδείων, Πανεπιστημίων, αλλά και σε όποιον θα επιθυμούσε να τις παρακολουθήσει. Ο κυριότερος στόχος των διαλέξεων είναι να φέρει σε επαφή τους Έλληνες μουσικούς με κάποιους από τους σημαντικότερους εν ζωή συνθέτες χορωδιακής μουσικής, οι περισσότεροι εκ των οποίων έχουν τεράστια χορωδιακή εμπειρία ως μαέστροι και τραγουδιστές, με πλούσια δισκογραφία και πολλά βραβεία σε χορωδιακούς διαγωνισμούς. Οι προσκεκλημένοι συνθέτες θα δώσουν από μία τρίωρη online διάλεξη, μέσω της πλατφόρμας του Zoom, αναλύοντας το έργο τους.
Μερικά από τα θέματα που θα αναπτύξουν είναι:
- Ανάλυση επιλεγμένων έργων τους με έμφαση στο ρεπερτόριο για γυναικεία και παιδική χορωδία (δομή, φόρμα, αρμονία, μελωδία κ.λπ.)
- Σύγχρονες τεχνικές φωνητικής και χορωδιακής γραφής
- Ιδιαιτερότητες γραφής για χορωδία ομοίων φωνών και οι διαφορές τους από τη γραφή για μικτή χορωδία
- Τεχνικές που χρησιμοποιούνται για την εναρμόνιση παραδοσιακών μελωδιών (με παραδείγματα από τη χώρα του κάθε συνθέτη)
- Διαδικασία ενσωμάτωσης παραδοσιακού μουσικού υλικού σε σύγχρονη πρωτότυπη χορωδιακή γραφή
Στο Εργαστήριο θα διδάξουν οι:
1) Lorenzo Donati (Ιταλία) - 24/9
2) Ambrož Čopi (Σλοβενία) - 1/10
3) Καλλιόπη Τσουπάκη (Ελλάδα/Ολλανδία) - 2/10
4) Eva Ugalde (Ισπανία) - 9/10
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου