Από την παρουσίαση στο Μουσείο Οίνου - Αριστερά ο πρόεδρος του ΕΟΣΣ, κ. Γιάννης Σκούτας |
Ο Παναγιώτης Βαραγιάννης, M.Med.Sc. Κλινικός Διαιτολόγος-Διατροφολόγος αναφέρθηκε στην μετεξέλιξη της φυτοφαγικής διατροφής κατά το πέρασμα των αιώνων καθώς και στα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της φυτοφαγικής διατροφής, επισημαίνοντας τα οφέλη της στον ανθρώπινο οργανισμό και τη συνεισφορά της στη διαμόρφωση της διατροφής του μέλλοντος, τη μακροβιότητα και τη διατήρηση της καλής υγείας.
Η δημοσιογράφος food & wine, Μαργαρίτα Ικαρίου επιχείρησε ένα ουσιαστικό γεφύρωμα της φιλοσοφικής και πολιτιστικής αξίας της «Πυθαγορείου Διατροφής» με τον βιωματικό, γαστρονομικό τουρισμό και τις σύγχρονες vegan τάσεις, κάτι που μπορεί να αξιοποιηθεί πολύπλευρα για το νησί της Σάμου, τοποθετώντας το στην παγκόσμια κατάταξη των vegan friendly προορισμών, με φιλοξενία ημερίδων και διεθνών συνεδρίων, με επιμόρφωση των επαγγελματιών αλλά και στοχευμένη διεθνή προβολή για την προσέλκυση των vegan κοινοτήτων. Στόχος, η διαμόρφωση ενός brand name «Πυθαγορείου διατροφής» που θα αξιοποιεί την αγροτική παραγωγή της Σάμου και τα ιδιαίτερα τοπικά προιόντα μέσα από συνταγές στα πρότυπα της σύγχρονης διατροφής αλλά και σε σύνδεση με την πατρογονική σαμιακή γαστρονομική κουλτούρα.
Από αριστερά: Π. Βαραγιάννης, Ε. Μπιλιμπάς, Μ. Ικαρίου και Σ. Μαργιωρής |
Κατά γενική ομολογία των προσκεκλημένων στις ομιλίες, οι προοπτικές που ανοίγει μια τέτοια προσέγγιση μπορούν να προσδώσουν βαρύνουσα αξία στη γενέτειρα του Πυθαγόρα, τη Σάμο.
Στο πέρας των ημερίδων ο Ενιαίος Οινοποιητικός Συνεταιρισμός της Σάμου προσέφερε οινογευστική δοκιμή στις νέες κυκλοφορίες των «Άθικτων Οίνων» βιολογικής και βιοδυναμικής καλλιέργειας που εντάσσονται στη δημοφιλή διεθνή τάση για κρασιά ελάχιστης οινολογικής παρέμβασης. Ο Πολιτιστικός Σύλλογος Πυθαγορείου «ο Λυκούργος» υποστήριξε ενεργά την αψεγάδιαστη διοργάνωση.
Αυτό που έγινε γνωστό κατά τη διάρκεια των ενημερωτικών εισηγήσεων είναι το ότι έχει εκπονηθεί και θα κυκλοφορήσει στο προσεχές διάστημα μια πολυτελής συλλεκτική έκδοση με θέμα την «Πυθαγόρειο Διατροφή», η οποία θα περιέχει ενδεικτικά και 24 πρωτότυπες vegan συνταγές έμπνευσης του ex.Chef Ευάγγελου Μπιλιμπά με διατροφολογικές αναλύσεις του διαιτολόγου-διατροφολόγου Παναγιώτη Βαραγιάννη και καλλιτεχνική αποτύπωση του φωτογράφου Μάνου Σπανού.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου