Σήμερα όμως δεν θεωρείται τόσο σπάνιο, καθώς οι περισσότερες περιπτώσεις είναι ήπιες και η σοβαρότητα των τικ μειώνεται για τα περισσότερα παιδιά με το πέρασμα στην εφηβεία.
Μεταξύ 0.4% και 3.8% των παιδιών ηλικίας από 5 έως 18 ετών μπορεί να έχουν σύνδρομο Τουρέτ. Ακραίες περιπτώσεις Τουρέτ στην ενήλικη ζωή είναι σπάνιες και το σύνδρομο δεν επηρεάζει αρνητικά τη νοημοσύνη ή το προσδόκιμο ζωής. Δεν υπάρχει αποτελεσματική θεραπεία, αλλά η εκπαίδευση παίζει σημαντικό ρόλο.
Η ακριβής αιτία του συνδρόμου Τουρέτ είναι άγνωστη αλλά είναι αποδεδειγμένο ότι εμπλέκονται γενετικοί και περιβαλλοντικοί παράγοντες. Γενετικές μελέτες, έχουν δείξει ότι η μεγάλη πλειοψηφία των περιστατικών του συνδρόμου αυτού είναι κληρονομικές, αν και ο ακριβής τρόπος κληρονομικότητας δεν είναι ακόμη γνωστός και δεν έχει βρεθεί κάποιο παθολογικό γονίδιο που να συνδέεται με αυτή την διαταραχή.
Ο βουλευτής Χριστόδουλος Ι. Στεφανάδης |
Ένα άτομο με σύνδρομο Τουρέτ, έχει περίπου 50% πιθανότητα να περάσει το/α γονίδιο/α σε ένα από τα παιδιά του. Είναι σημαντικό, ότι άτομα του στενού οικογενειακού κύκλου μπορεί να εμφανίσουν συμπτώματα διαφορετικής σοβαρότητας ή να μην εμφανίσουν κανένα σύμπτωμα. Μόνο η μειοψηφία των παιδιών που κληρονομούν το/α γονίδιο/α έχουν συμπτώματα τόσο σοβαρά ώστε να απαιτείται ιατρική φροντίδα. Το φύλο παίζει ρόλο στην έκφραση της γενετικής ευπάθειας: οι άνδρες είναι πιο πιθανό να εμφανίσουν τικ σε σχέση με τις γυναίκες.
Επίσης είναι ενδιαφέρουσα η παρατήρηση ότι περιβαλλοντικοί, και ψυχοκοινωνικοί παράγοντες, ενώ δεν προκαλούν σύνδρομο Τουρέτ, μπορούν να επηρεάσουν τη σοβαρότητά του. Ομοίως, ανοσολογικοί παράγοντες μπορεί να επιδράσουν στην εμφάνιση ή στην επιδείνωση των συμπτωμάτων του συνδρόμου.
Ειδική θεραπεία δεν υπάρχει. Εκτός από την ψυχοθεραπεία, συγκεκριμένα ψυχοφάρμακα μπορεί να βοηθήσουν στον έλεγχο των συμπτωμάτων.
Η γνωσιακή συμπεριφοριστική ψυχοθεραπεία είναι χρήσιμη. Τεχνικές χαλάρωσης, όπως η άσκηση, η γιόγκα ή ο διαλογισμός, μπορεί να βοηθήσουν, ελαττώνοντας το άγχος που πιθανόν επιδεινώνει τα τικ.
…Όπως προαναφέραμε, το σύνδρομο αυτό είναι σπάνιο. Αυτό προκύπτει από επιδημιολογικές μελέτες στον Δυτικό κόσμο.
Φαίνεται όμως, ότι δυστυχώς η συχνότητά του είναι αρκετά μεγαλύτερη στην γειτονική εχθρική χώρα και ειδικότερα μεταξύ των αξιωματούχων της…
Και το ακόμα πλέον ανησυχητικό, είναι ότι η συχνότητα του συνδρόμου αυτού, φαίνεται να αυξάνει εκεί με την πάροδο του χρόνου …
Πολιτικά στελέχη, αλλά και άλλοι κοινωνικοί παράγοντες, εκστομίζουν καθημερινά απίστευτες λέξεις , χωρίς φραγμούς ,χωρίς αυτοέλεγχο και χωρίς αιδώ.. Τα τελευταία χρόνια , ο Τούρκος πρόεδρος, έχει εκστομίσει απίστευτες ύβρεις για γειτονικά κράτη και ηγέτες.Ενδεικτικά, έχει χαρακτηρίσει το κράτος του Ισραήλ και την Κύπρο κράτη εγκληματίες! Έχει χαρακτηρίσει την Αίγυπτο αυταρχικό και δικτατορικό κράτος και είχε πει ότι δεν θα συναντήσει τον πρόεδρο Ελ Σίσι ποτέ! Έχει χαρακτηρίσει το Γάλλο πρόεδρο Ε. Μακρόν εγκεφαλικά νεκρό !...Το τελευταίο χρονικό διάστημα σειρά έχει η χώρα μας και ο Έλληνας πρωθυπουργός.
-Είπε ότι δεν υπάρχει Μητσοτάκης για αυτόν!
-Είπε ότι ο Μωάμεθ ο πορθητής είχε καταλάβει όχι μόνο την Κωνσταντινούπολη και την Αγία Σοφία όπου έστησε (με την ευκαιρία της επετείου της άλωσης) χυδαίο επικοινωνιακό σόου , αλλά και την Αθήνα και την Πελοπόννησο !
-Απειλεί ευθέως την χώρα μας ,εκτός από το casus belli, με κατάληψη Ελληνικών νησιών…
Η εκτίμησή μου είναι, ότι εκτός από λόγους εσωτερικής κατανάλωσης και εκτός από τις πάγιες διαχρονικές “τεχνικές” πιέσεων των γειτόνων προς τους Δυτικούς συμμάχους, ο τρόπος έκφρασης και η εκφορά του λόγου του Τούρκου προέδρου, δεν μπορεί παρά να υποκρύπτει και ένα βαθμό παθολογίας... Ίσως στις παρυφές του συνδρόμου Τουρέτ.
Ο Έλληνας πρωθυπουργός, με λιτή και σοβαρή απάντηση, τα είπε όλα: “Δεν θα διαπραγματευθώ με το παράλογο..”
Εκτός όμως από το σύνδρομο Τουρέτ, έχει περιγραφεί και το σύνδρομο του Θεού.
Ένας άνθρωπος με αυτή την διαταραχή, έχει σιγουριά ότι ποτέ δεν κάνει λάθος, ανεξάρτητα από το πόσο σύνθετο είναι το καθήκον του. Τις περισσότερες φορές αγνοεί τους καθιερωμένους κανόνες, θεωρώντας τον εαυτό του άξιο να κάνει το ακατόρθωτο. Επίσης χαρακτηρίζεται από ακλόνητη πίστη στην εξουσία του και στην ατιμωρησία του σε κάθε ακραία ενέργειά του. Αν και δεν υπάρχει ακριβής περιγραφή των συμπτωμάτων αυτού του συνδρόμου, που εκ προοιμίου θεωρείται παθολογικό, ίσως ορισμένα θετικά στοιχεία του, θα μπορούσαν να χαρακτηρίσουν μεγάλη μερίδα των Ελλήνων σε συλλογικό και σε ατομικό επίπεδο. Σε συλλογικό επίπεδο, ενδεικτικά αναφέρονται , η Ελληνική επανάσταση του ΄21 και το Αλβανικό έπος.
Σε ατομικό επίπεδο, οι αναρίθμητοι ήρωες του έθνους μας.
Ο Κωνσταντίνος Κανάρης διηγήθηκε αναφερόμενος στο παράτολμο κατόρθωμά του:
“Μια δύναμις με άρπαξε από την λιτανεία πριν φύγουμε από τα Ψαρά για την Χίο. Μια δύναμις θεϊκή με γιγάντωσε… Αυτή η θεία δύναμις μου έδωσε θάρρος για να φθάσω με το πυρπολικό μου στην τουρκική Ναυαρχίδα…Οι Τούρκοι ήταν τόσοι, ώστε εάν έπτυον επάνω μας θα μας έπνιγαν αναμφιβόλως.. Εις το όνομα του Κυρίου φώναξα εκείνη την στιγμή, έκανα τον σταυρό μου και πήδηξα στην βάρκα. Οι φλόγες του πυρπολικού μεταδόθηκαν στην ναυαρχίδα που τινάχθηκε στον αέρα. Και παρέσυρε στον θάνατο χιλιάδες Τούρκους… ”
Και πως έκανες αυτό τον άθλο Ναύαρχε ρωτήθηκε; “ Να, ξύπνησα εκείνο το πρωί, έκανα τον σταυρό μου και είπα: Απόψε Κωνσταντή, θα πεθάνεις για την Ελλάδα”!
Χριστόδουλος Ι. Στεφανάδης, βουλευτής Σάμου, καθηγητής Καρδιολογίας
Πηγή: protothema.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου