Ήδη από τις 26/5, αμέσως μετά την μη πραγματοποίηση των προγραμματισμένων συναντήσεων της 25ης Μαϊου με Κυβέρνηση και κόμματα για το θέμα του σεισμού της Σάμου - που ως γνωστόν εκκρεμούν εδώ και 15 μήνες από την αρχική απόφαση του Περιφερειακού μας Συμβουλίου- και με στόχο την καλύτερη προετοιμασία των επαφών, σας επισημάναμε ότι ΄΄ελπίζουμε η αναβολή να μην αποτελεί ευκαιρία για την ματαίωση τους. Περιμένουμε σύντομα ορισμό νέας ημερομηνίας γιατί εμείς μπορούμε να δείχνουμε υπομονή, οι Σαμιώτες όμως;΄΄
Από τότε πέρασαν πάνω από δύο εβδομάδες όμως καμία ενημέρωση μέχρι στιγμής δεν έχουμε λάβει για τον συγκεκριμένο σχεδιασμό.
Εν τω μεταξύ -πέραν όλων των άλλων προβλημάτων που επιβάλλεται να τεθούν και να πιεστεί η Κυβέρνηση για την επίλυσή τους τόσο για τη Σάμο όσο και για τη Βρίσα εξαιρετικά σοβαρό είναι και το θέμα της κοστολόγησης από την ΔΑΕΦΚ των υλικών και των εργασιών επισκευής των σεισμοπλήκτων κτιρίων που γίνεται βάσει του τιμολογίου του 2011.
Όπως όλοι γνωρίζουμε από το περασμένο φθινόπωρο οι τιμές των υλικών αλλά και των απαιτούμενων εργασιών για επισκευές και ανεγέρσεις κτιρίων έχουν πάρει την ανηφόρα γεγονός που καθιστά ακόμα πιο επιτακτική την ανάγκη παρέμβασης μας ώστε να νομοθετηθεί επαύξηση της κρατικής αρωγής, με επικαιροποίηση των τιμών και ταυτόχρονη αύξηση του πλαφόν επιχορήγησης, για να μπορέσουν οι πληγέντες να αποκαταστήσουν τα κτίριά τους. Παράλληλα το γεγονός ότι ο γενικός πληθωρισμός «τρέχει» πλέον με ρυθμό πάνω από 10% καθιστά την επικαιροποίηση αυτή εκ των ουκ άνευ.
Στην σεισμόπληκτη Βρίσα σημαντικός αριθμός κατοίκων περιμένει εδώ και μήνες την τρίτη δόση για να ολοκληρώσει τις εργασίες, άλλοι ξεκίνησαν τις οικοδομές τους το τελευταίο 6μηνο κι άλλοι περιμένουν ακόμα τις οικοδομικές άδειες για να ξεκινήσουν. Πολύ χειρότερη και σε πιο πρώιμο στάδιο είναι η κατάσταση στη Σάμο .
Σε αντίθεση με αυτά που εξακολουθούν να ισχύουν για τους σεισμοπλήκτους τα τιμολόγια για τα δημόσια έργα επικαιροποιήθηκαν τον Δεκέμβριο του 2021 και επιπρόσθετα υπήρξαν σχετικές συμπληρωματικές νομοθετικές ρυθμίσεις και τον Μάρτιο του 2022.
Η έλλειψη κοινωνικής ευαισθησίας είναι προφανής και αποτελεί προκλητική πολιτική επιλογή.
Επιτακτική επίσης είναι η ανάγκη να βρεθεί λύση έτσι ώστε οι πληγέντες να μπορούν να πάρουν τα άτοκα δάνεια που έχει νομοθετήσει η Κυβέρνηση για να ολοκληρώσουν την αποκατάσταση των σεισμόπληκτων κτιρίων.
Οι περιφερειακοί σύμβουλοι της παράταξης «Συμπαράταξη Πολιτών του Βόρειου Αιγαίου»
Μυτιλήνη, 9/6/2022
Για την ΣΥΜΠΑΡΑΤΑΞΗ ΠΟΛΙΤΩΝ
Γιούλα Αργυρούδη
Μανώλης Κάρλας
Μαρία Νικολάρα
Γιάννης Σπιλάνης
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου