Δυστυχώς η Σάμος, με τις υπέροχες ακτές της και τα πεντακάθαρα, διάφανα νερά της θάλασσάς της, επιδεικνύει, ιδιαίτερα τα τελευταία χρόνια, αδιαφορία στον θεσμό της Γαλάζιας Σημαίας που αποτελεί και αυτός κομμάτι προώθησης του τουρισμού για το νησί μας. Ακόμη μια χρονιά, μόνο οι ακτές Γλυκόριζα και Δόρυσσα στο Ποτοκάκι, του Δήμου Ανατολικής Σάμου, ύψωσαν τη δική τους Γαλάζια Σημαία.
Σε επίπεδο Δήμου, πρωταθλήτρια ανακηρύσσεται και φέτος η Ρόδος με 55 σημαίες. Ακολουθούν οι Δήμοι Κασσάνδρας Χαλκιδικής (32), Αγίου Νικολάου Λασιθίου (25), Νέας Προποντίδας Χαλκιδικής (19), Σιθωνίας και Χερσονήσου Χαλκιδικής (από 18). Σε επίπεδο νησιών, μετά τη Ρόδο ακολουθούν η Χίος (15), ο δήμος Αργοστολίου Κεφαλληνίας (13) και η Κως (12).Υπενθυμίζεται ότι η Γαλάζια Σημαία απονέμεται στις ακτές που πληρούν μια σειρά από 33 προϋποθέσεις (38 για τις μαρίνες και 51 για τα τουριστικά σκάφη), ενώ μπορεί να αφαιρεθεί μέσα στη χρονιά αν αποδειχθεί ότι δεν τις πληρούν πια.
Ιδρυτής και Διεθνής Συντονιστής του Προγράμματος των Γαλάζιων Σημαιών είναι το Ίδρυμα για την Περιβαλλοντική Εκπαίδευση (Foundation for Environmental Education – FEE), που εδρεύει στη Δανία, με μέλη 73 χώρες από όλες τις ηπείρους. Εκπροσωπείται στην Ελλάδα από την Ελληνική Εταιρία Προστασίας της Φύσης (ΕΕΠΦ), την παλαιότερη περιβαλλοντική οργάνωση εθνικής εμβέλειας της χώρας (1951), που συμπληρώνει φέτος, 70 χρόνια αδιάλειπτης δράσης σε περιβαλλοντικές παρεμβάσεις, σε προγράμματα προστασίας της φύσης. Το πρόγραμμα υποστηρίζεται και από το υπουργείο Περιβάλλοντος.
Οι Περιφερειακές Ενότητες με τις περισσότερες «Γαλάζιες Σημαίες» στις ακτές τους
Με στοιχεία από: kathimerini.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου