18 Απρ 2022

Ερώτηση βουλετών του ΚΚΕ για τη νέα αντιπυρική περίοδο

Η βουλευτής Λέσβου Μ. Κομνηνάκα
Με ερώτησή τους προς τους υπουργούς Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Εσωτερικών και Οικονομικών, 10 βουλευτές του ΚΚΕ ζητούν να μάθουν για τα μέτρα που προτίθεται να λάβει η κυβέρνηση για την επικείμενη αντιπυρική περίοδο. Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ερώτησης.

«Η φετινή αντιπυρική περίοδος (πρώτη μετά τις μεγάλες περσινές δασικές πυρκαγιές, με τις τεράστιες καταστροφές κυρίως σε Εύβοια, Αττική, Ηλεία) ξεκινάει σε λίγες ημέρες, ενώ ήδη έχουν υπάρξει οι πρώτες καταστροφές από εκατοντάδες πυρκαγιές οι οποίες έχουν ξεσπάσει μέσα στον μήνα Απρίλιο.

Η κυβέρνηση ισχυρίζεται πως είναι έτοιμη, όπως άλλωστε έκαναν και οι προηγούμενες ως τώρα κυβερνήσεις πριν από κάθε αντιπυρική περίοδο και διαψευστήκαν από τις τεράστιες καταστροφές.

Η κυβέρνηση παρουσιάζει ως στοιχεία της ετοιμότητας τα μέτρα καθαρισμών των δασικών συστάδων, τη δημιουργία αντιπυρικών ζωνών σε συνεργασία με τον ιδιωτικό τομέα, τη συντήρηση του δασικού οδικού δικτύου, το ξεκίνημα των διαδικασιών μίσθωσης και αγοράς νέων εναέριων μέσων, την ενίσχυση σε τεχνολογικό εξοπλισμό έγκαιρης προειδοποίησης, την εξαγγελία δημιουργίας εξειδικευμένων συντονιστικών περιφερειακών κέντρων διαχείρισης κρίσεων κλπ. Επιπροσθέτως, επιδιώκουν τη διεύρυνση της δράσης των επιχειρηματικών ομίλων στο δάσος «εμπόρευμα», με πρόσχημα τους καθαρισμούς και με στόχο την εξασφάλιση φτηνής βιομάζας ως πρώτης ύλης για πέλετ, που αποτελεί χρόνιο αίτημα επιχειρηματικών ομίλων οι οποίοι απαιτούν τη διαχείριση των κρατικών δασών την συνολική και τη δωρεάν παραχώρηση τους.


Επίσης, η κυβέρνηση αντί να καλύψει με προσλήψεις μόνιμου προσωπικού τις περισσότερες από 4.000 πραγματικές κενές θέσεις του Πυροσβεστικού Σώματος, το μόνο που έχει κάνει είναι να προσλάβει 500 υπαλλήλους πανελλαδικά για να στελεχώσουν τις νεοϊδρυθείσες Ειδικές Μονάδες Δασικών Επιχειρήσεων (αερομεταφερόμενα τμήματα για την αντιμετώπιση των δασικών πυρκαγιών). Οι υπάλληλοι αυτοί θα είναι 7ετούς θητείας προσθέτοντας μία ακόμα κατηγορία εργαζομένων στο ήδη τριχοτομημένο πυροσβεστικό προσωπικό (μόνιμοι, 5ετείς, εποχικοί) και θα έχουν δυνατότητα αίτησης για μονιμοποίηση μετά το πέρας της 7ετίας.

Παρά την τεράστια ανισορροπία μεταξύ πρόληψης και καταστολής, στην Πυροσβεστική Υπηρεσία υπάρχουν ελλείψεις σε προσωπικό, ο μέσος όρος φυσικής ηλικίας των πυροσβεστών είναι μεγάλος. Μάλιστα, οι πυροσβέστες, κατά την διάρκεια των καλοκαιρινών πυρκαγιών, εξαντλούνται με τις μετακινήσεις σε όλη τη χώρα, συμπληρώνοντας εκατοντάδες ώρες απλήρωτης εργασίας. Χιλιάδες πυροσβέστες παραμένουν στο καθεστώς ομηρίας ως εποχικοί και πενταετούς υποχρέωσης. Το μεγαλύτερο ποσοστό των πιστώσεων του προϋπολογισμού για το πυροσβεστικό σώμα, αντί να διοχετεύεται για την συντήρηση και ανανέωση του εξοπλισμού του Σώματος μεγάλο μέρος του οποίου είναι ακινητοποιημένο λόγω βλαβών, καταλήγει σε εναέρια μέσα πυρόσβεσης και ειδικότερα στην μίσθωση αυτών από ιδιώτες μέσω του ΝΑΤΟ.

Επίσης, η κυβέρνηση διαφημίζει ότι ενισχύει τη συνεργασία της Δασικής Υπηρεσίας με το Πυροσβεστικό Σώμα. Ωστόσο, είναι συνεργασία, που όπως θα αποδειχθεί και στην πράξη, δεν εξασφαλίζει καμιά ουσιαστική προϋπόθεση αποτελεσματικής αντιπυρικής προστασίας, αφού :

- Συνεχίζεται ο αντιεπιστημονικός διαχωρισμός της πρόληψης από την κατάσβεση των δασικών πυρκαγιών παρά την παταγώδη αποτυχία του.

- Η συμμετοχή της Δασικής Υπηρεσίας θα κρίνεται από τον επιχειρησιακό υπεύθυνο ο οποίος δεν είναι σε θέση να αξιολογήσει την επικινδυνότητα μια πυρκαγιάς, αφού δεν γνωρίζει την συμπεριφορά του δασικού οικοσυστήματος όταν αυτό καίγεται.

- Η Δασική Υπηρεσία παραμένει τραγικά υποστελεχωμένη για ουσιαστική και σε επιστημονική βάση αντιπυρικού σχεδιασμού, με καλυμμένες μόνο το 1/4 των πραγματικών αναγκών σε ανθρώπινο δυναμικό. Τα μπαλώματα των 8μηνων συμβάσεων με το πρόγραμμα Κοινωφελούς Απασχόλησης σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να καλύψουν τις τεράστιες ανάγκες που υπάρχουν και πολύ περισσότερο να λειτουργήσουν αποτελεσματικά στα πλαίσια της πρόληψης των δασικών πυρκαγιών.

- Η διατήρηση της χρηματοδότησης της Δασικής Υπηρεσίας ουσιαστικά παραμένει στο ίδιο χαμηλό επίπεδο, αφού κάποιες μικρές αυξήσεις αφορούν αναποτελεσματικά μέτρα αντιμετώπισης.

- Η πολυδιαφημιζόμενη μεταφορά των δασικών υπηρεσιών στο Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας (Υ.Π.ΕΝ.), την οποία είχε εξαγγείλει η κυβέρνηση από πέρυσι τον Αύγουστο, έχει βαλτώσει. Μάλιστα, λίγο πριν την έναρξη της αντιπυρικής περιόδου, όχι μόνο δεν έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία μεταφοράς αλλά δεν έχει εξασφαλιστεί ακόμη και η καταβολή των μισθών του δασικού προσωπικού.

O περσινός τραγικός απολογισμός των δασικών πυρκαγιών πυροδότησε τις συζητήσεις. Βασικό στοιχείο ήταν η πολιτική της κυβέρνησης της ΝΔ, που αποτελεί συνεχεία αυτής της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ και όλων των προηγούμενων κυβερνήσεων. Αυτή η πολιτική διαχρονικά χαρακτηρίζεται από την απουσία ενός συνολικού σύγχρονου επιστημονικού σχεδίου αντιπυρικής προστασίας στο πλαίσιο της ολοκληρωμένης διαχείρισης και προστασίας των δασικών οικοσυστημάτων, για την οποία διατηρείται το ίδιο απαράδεκτο 0,04% του προϋπολογισμού.

Η κατάσταση που διαμορφώνεται φέτος δημιουργεί χειρότερους όρους και προϋποθέσεις για τα δάση και τους εμπλεκόμενους φορείς. Αντί για την υλοποίηση μιας άλλης πολιτικής με κριτήριο την διαχείριση και προστασία των δασών, η κυβέρνηση προχωρά στο ξεθάψιμο παλιών, ανεπίκαιρων τις περισσότερες φορές μελετών, οι οποίες με ευθύνη διαχρονικά των κυβερνήσεων δεν εφαρμόστηκαν στην ώρα τους και πλέον δεν ανταποκρίνονται στις σημερινές ανάγκες.

Μάλιστα, αποκαλύπτεται η υποκρισία των κυβερνήσεων περί “πράσινης” μετάβασης, ευρωπαϊκής συμφωνίας και του ρόλου που δήθεν αναγνωρίζουν για τα δάση αφού το δασοκτόνο νομικό πλαίσιο χαρακτηρίζεται από την εμπορευματοποίηση των δασών. Παράλληλα, αναδεικνύεται και η πολιτική ευθύνη όλων των κυβερνήσεων αλλά και της σημερινής αφού μετατρέπουν τα δάση σε εύφλεκτο υλικό για εμπρησμούς. Το ξέσπασμα τους μπορεί να πάρει άλλα χαρακτηριστικά και λόγω της εκτίναξης της τιμής της ενέργειας, αυξάνοντας έτσι τους κινδύνους για τα δάση.

Με βάση τα παραπάνω είναι προφανές πως ο κίνδυνος μια νέας καταστροφής είναι μεγάλος και η κυβέρνηση δεν δικαιούται να κάνει εκ νέου επίκληση της κλιματικής κρίσης και των ακραίων καιρικών φαινομένων.

ΕΡΩΤΩΝΤΑΙ οι κ. Υπουργοί:

1. Τι πρόκειται να κάνει η κυβέρνηση στο πλαίσιο του φετινού σχεδιασμού της αντιπυρικής περιόδου, ώστε οι εργαζόμενοι και τα φυσικά οικοσυστήματα να μην ξαναβρεθούν αντιμέτωποι με νέες τραγωδίες όπως αυτές των περσινών καταστροφών;

2. Τι μέτρα θα πάρει η κυβέρνηση για να εξασφαλίσει την αναγκαία χρηματοδότηση της διαχείρισης και προστασίας των δασών σε όλους τους εμπλεκόμενους κρατικούς φορείς;

3. Ποιες είναι οι προθέσεις της κυβέρνησης για την κάλυψη των τεράστιων αναγκών της Πυροσβεστικής και της Δασικής Υπηρεσίας σε προσωπικό;

4. Τι μέτρα προτίθεται να λάβει η κυβέρνηση προκειμένου να μονιμοποιηθούν όλοι οι πενταετείς και οι εποχικοί πυροσβέστες και να αυξηθεί ο αριθμός των εισερχομένων δοκίμων πυροσβεστών στις σχολές της Πυροσβεστικής Ακαδημίας, για να καλυφθούν πλήρως οι απαιτούμενες οργανικές θέσεις ώστε να μπορεί να υλοποιηθεί στο έπακρο ο επιχειρησιακός σχεδιασμός του Πυροσβεστικού Σώματος;

Οι Βουλευτές

Κατσώτης Χρήστος
Δελής Γιάννης
Καραθανασόπουλος Νίκος
Κομνηνάκα Μαρία
Λαμπρούλης Γιώργος
Μανωλάκου Διαμάντω
Μαρίνος Γιώργος
Παπαναστάσης Νίκος
Παφίλης Θανάσης
Συντυχάκης Μανώλης»


Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΓΡΑΨΟΥ ΚΑΙ ΕΣΥ ΣΤΑ ALERTS ΤΟΥ ΣΑΜΙΑΚΟΥ ΒΗΜΑΤΟΣ

Δώστε μας ένα Email σας για να μαθαίνετε πρώτοι τι συμβαίνει

* indicates required