Σκοπός ωστόσο των σεμιναρίων είναι η παρουσίαση νέων και υφιστάμενων πρακτικών για την αντιμετώπιση των προβλημάτων που σχετίζονται με την καλλιέργεια της Ελιάς και τη Μελισσοκομία.
Ενδεικτικά, κατά την διάρκεια του κύκλου των σεμιναρίων στα νησιά Σάμο, Μυτιλήνη και Λήμνο θα αναπτυχθεί για τον κλάδο της ελαιοκομίας η ακόλουθη θεματολογία:
· Ποικιλίες ελιάς.
· Εγκατάσταση ελαιώνα.
· Καλλιεργητικοί χειρισμοί:
Πολλαπλασιασμός, Λίπανση, Άρδευση, Διαχείριση Εδάφους, Κλάδεμα, Συγκομιδή.
· Εχθροί & Ασθένειες της ελιάς - χειρισμοί πρόληψης και αντιμετώπισης.
· Πρακτική άσκηση στην εν λόγω θεματολογία.
Και για τον κλάδο της μελισσοκομίας :
· Αρχές Οργάνωσης και Λειτουργίας ενός μελισσοκομείου.
· Σταθερά και ορεινά μελισσοκομεία.
· Nομαδική μελισσοκομία υπό το καθεστώς της κλιματικής αλλαγής / Δασικές πυρκαγιές
· Μελισσοκομικά φυτά
· Αρχές Οργάνωσης και Λειτουργίας ενός μελισσοκομείου.
· Πρακτική άσκηση σε μελισσοκομείο:
ü Μελισσοκομικός εξοπλισμός και συντήρησή του
ü Μέθοδοι και μέσα απολύμανσης του μελισσοκομικού εξοπλισμού
ü Μελισσοκομικοί χειρισμοί κατά τη διάρκεια του έτους.
ü Εχθροί και ασθένειες μελισσών και τρόποι αντιμετώπισής τους.
ü Ενδυνάμωση μελισσιών. Βασιλοτροφία, παραγωγή βασιλικού πολτού και προϊόντων κυψέλης.
Συγκεκριμένα τα ταχύρρυθμα προγράμματα κατάρτισης ξεκινάνε την 22η Νοεμβρίου 2021 από το νησί της Λέσβου με θέμα την ελαιοκομία. Θα πραγματοποιηθούν στην αίθουσα «Οδυσσέας Ελύτης» στον Παπάδο Γέρας από τις 22 Νοεμβρίου 2021 ημέρα Δευτέρα έως και την Πέμπτη 25 Νοεμβρίου του 2021.
Παράλληλα ξεκινάει το πρόγραμμα κατάρτισης των μελισσοκόμων στο νησί της Σάμου με την ίδια διάρκεια. Τα σεμινάρια θα διεξαχθούν στην αίθουσα του ΚΑΑΕΚ Σάμου.
Στο νησί της Λήμνου το πρόγραμμα κατάρτισης μελισσοκομίας ξεκινάει την Τετάρτη 01 Δεκεμβρίου του 2021 έως και το Σάββατο 04 Δεκεμβρίου του 2021 στην αίθουσα του Πανεπιστημίου Αιγαίου του Τμήματος Διατροφής και Τροφίμων.
Για τη διασφάλιση της ποιότητας και της επιτυχίας της εκδήλωσης ο αριθμός των συμμετεχόντων θα είναι περιορισμένος και θα τηρηθεί αυστηρή σειρά προτεραιότητας.
Κατά συνέπεια παρακαλούνται οι ενδιαφερόμενοι να επικοινωνήσουν άμεσα ήτοι μέχρι Κυριακή 21 Νοεμβρίου 2021 με τους κάτωθι:
· Τον κ. Βλάττα Άγγελο – Λαμπρινό για το νησί της Λήμνου στα τηλ. 22543-51200 και 22543-51201 καθημερινά από τις 9:00 π.μ έως και τις 3:00 μ.μ.
· τον κ. Γεώργιο Λαγουτάρη το νησί της Λέσβου στα τηλ. 2251046660 και 2251042820 καθημερινά από τις 9:00 π.μ έως και τις 3:00 μ.μ.
· τον κ. Σταματούλη Χριστόδουλο για το νησί της Σάμου στο τηλ. 22733-53427 καθημερινά από τις 9:00 π.μ. έως και τις 3:00 μ.μ. για δηλώσεις συμμετοχής και παροχή διευκρινήσεων.
*Θα τηρηθούν όλα τα υγειονομικά πρωτόκολλα για τη διασφάλιση της Δημόσιας Υγείας.
ΘΕΜΑΤΙΚΕΣ ΕΝΟΤΗΤΕΣ
ΤΟΠΟΣ ΥΛΟΠΟΙΗΣΗΣ:
ΒΑΘΥ ΣΑΜΟΣ
Ημ/νια/Ώρα | Θεματικό περιεχόμενο | Διδακτικές ώρες | Εκπαιδευτές |
Δευτέρα 22-11-2021
16:00 -21:00
| Έναρξη προγράμματος κατάρτισης. Προσέλευση
· Αρχές Οργάνωσης και Λειτουργίας ενός μελισσοκομείου. · Σταθερά και ορεινά μελισσοκομεία. · Nομαδική μελισσοκομία υπό το καθεστώς της κλιματικής αλλαγής / Δασικές πυρκαγιές · Μελισσοκομικά φυτά | 5 | Σοφία Γούναρη |
Τρίτη 23-11-2021
16:00 -21:00
| Πρακτική άσκηση σε μελισσοκομείο. · Μελισσοκομικός εξοπλισμός και συντήρησή του. · Μέθοδοι και μέσα απολύμανσης του μελισσοκομικού εξοπλισμού · Μελισσοκομικοί χειρισμοί κατά τη διάρκεια του έτους.
| 5 | Αλέξανδρος Γκουσιάρης |
Τετάρτη 24-11-2021
16:00-21:00 | Πρακτική άσκηση σε μελισσοκομείο. · Εχθροί και ασθένειες μελισσών και τρόποι αντιμετώπισής τους. · Ενδυνάμωση μελισσιών. · Βασιλοτροφία, παραγωγή βασιλικού πολτού και προϊόντων κυψέλης. | 5 | Αλέξανδρος Γκουσιάρης |
Πέμπτη 25-11-2021
9:00 -14:00 | Οργάνωση και Διοίκηση γεωργικής εκμετάλλευσης. Επιχειρηματικότητα – Marketing– Προώθηση προϊόντων. Χρηματοδοτικά εργαλεία.
Λήξη του προγράμματος. | 5 | Ιωάννης Χανιωτάκης ή Νικόλαος Δεδούσης |
|
| 20 ώρες |
|
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου