1) Στην υλοποίηση Προγραμμάτων κατάρτισης στην Ελαιοκομία, Κτηνοτροφία και μελλοντικώς στην Αλιεία, με τον συντονισμό των δύο φορέων.
2) Στην αξιοποίηση των δύο εργαστηρίων Γάλακτος και Ελαιολάδου που υπάρχουν στη Νήσο Λέσβο.
3) Στην συνέχιση και ανανέωση της Προγραμματικής Σύμβασης εκπόνησης προγράμματος της Περιφέρειας με το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών ,για την Πιστοποίηση των προϊόντων Π.Ο.Π. και Π.Γ.Ε. της Περιφέρειας και τη συγκρότηση υπο-φακέλων για τουλάχιστον 10 προϊόντα από όλα τα νησιά του Βορείου Αιγαίου.
Καλωσορίζοντας ο περιφερειάρχης τον κ. Χαρουτουνιάν, εξέφρασε τις ευχαριστίες του για το έργο και την προσπάθεια που γίνεται από τον «ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ» τονίζοντας ότι συναποφάσισαν και δεσμεύτηκαν να συνεργαστούν με στόχο το όφελος της εκπαίδευσης των αγροτών και των πολιτών της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου καθώς και την υποστήριξη των υπαρχουσών δομών, καταβάλλοντας κάθε προσπάθεια για το σκοπό αυτό.
Στη διάρκεια της συνέντευξης έγινε πρόσκληση προς τους Παραγωγούς από όλα τα νησιά να υποβάλλουν τις προτάσεις τους για την πιστοποίηση προϊόντων που παράγουν στις κατά τόπους ΔΑΟΚ της Περιφέρειας.
«Ενώνουμε τις δυνάμεις μας για να προσφέρουμε την ουσιαστική βοήθεια που έχουν ανάγκη οι αγρότες της Περιφέρειας μας , καθώς όπως δείχνουν οι έρευνες μόνο το 3,6% στην Ελλάδα και το 24,8% στην Ευρώπη έχουν την σχετική επιμόρφωση για να λειτουργήσουν σωστά στο επάγγελμα που κάνουν,» τόνισε ο περιφερειάρχης Κωνσταντίνος Μουτζούρης, υπογραμμίζοντας «ότι θα μπορούσε να δημιουργηθεί μία ‘’Κυψέλη’’ Γνώσης και Εκπαίδευσης αγροτών στο νησί, με απώτερο στόχο τη βελτίωση της παραγωγής και την αξιοποίηση των δυνατοτήτων του κάθε αγρότη και της περιουσίας του»
Ο πρόεδρος του «ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ» Σέρκος Χαρουτουνιάν τόνισε ότι «εντός δύο μηνών θα υπάρχει ένα έτοιμο λεπτομερέστερο σχέδιο, master plan, για την αξιοποίηση των προϊόντων της Περιφέρειας μέσω της πιστοποίησης, της αξιοποίησης των δύο Εργαστηρίων Γάλακτος και Ελαιολάδου καθώς και της υλοποίησης των προγραμμάτων Εκπαίδευσης, ενώ παράλληλα συνεχίζεται η υλοποίηση των σεμιναρίων από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης στην Μελισσοκομία.»
Αναφέρθηκε «στην υλοποίηση ενός Προγράμματος από το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο ειδικά για προϊόντα που μπορούν να παραχθούν σε περιοχές χαρακτηρισμένες NATURA και σε εγκαταστάσεις εντός των περιοχών αυτών και την χορήγηση ειδικού σήματος που θα τα κάνει ξεχωριστά και ιδιαίτερα» , ενώ υπογράμμισε ότι «τέτοια δουλειά δεν έχει γίνει σε καμία άλλη Περιφέρεια» δίνοντας τα συγχαρητήρια του στον περιφερειάρχη.
Τέλος, ο αντιπεριφερειάρχης Πρωτογενούς Τομέα Πανάγος Κουφέλος τόνισε πόσο σημαντικό για την Παραγωγή των Αγροτικών Προϊόντων των νησιών της Περιφέρειας είναι η Συνεργασία των δύο φορέων και πόσο μεγάλη σημασία έχει τα αποτελέσματα να είναι μετρήσιμα και να αξιοποιηθούν σωστά.».
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου