18 Σεπ 2019

Εργαστήρι Ομαδικού τραγουδιού με τον Μαέστρο Μιχάλη Πατσέα

Εργαστήρι Ομαδικού τραγουδιού με τον κορυφαίο Μαέστρο Μιχάλη Πατσέα, πραγματοποιεί η Πυθαγόρειος Μουσική Σχολή  στις 27 και 28 Σεπτεμβρίου στο Καρλόβασι

Σκοπός  & στόχοι  του  εργαστηρίου

Το τραγούδι αποτελεί αναπόσπαστο στοιχείο της φύσης του ανθρώπου σε όλες τις εκδηλώσεις της ζωής του. Είναι ανάγκη του ανθρώπου να τραγουδά σε οργανωμένες ομάδες. Σκοπός του Εργαστηρίου είναι να  προσφέρει στον κάθε συμμετέχοντα την ευκαιρία αρχικά,να εξερευνήσει και να αντιληφθεί τη φωνή του, και  ακολούθως  να αποκτήσει και να εξελίξει με σωστό τρόπο τις δεξιότητες που απαιτούνται για την βέλτιστη εκτέλεση & ερμηνεία της Φωνητικής Τέχνης.

Αναλυτικότερα, το κάθε άτομο θα διδαχθεί:

– Σωστή προθέρμανση στη φωνή και στο σώμα για ένα πλήρες και υγιές ξεκίνημα.

– Σωστή χρήση της αναπνοής, κατάλληλες ασκήσεις για υγιή και ισορροπημένη φωνή, άρθρωση και ομιλία.

- Ανάπτυξη των φωνητικών του δεξιοτήτων, ελέγχοντας την άρθρωση, την τονική και ρυθμική ακρίβεια όπως και τα δυναμικά και εκφραστικά στοιχεία που περιλαμβάνει το τραγούδι.

Eπιπλέον μέσω του ομαδικού τραγουδιού:

Ανακαλύπτουμε και αναπτύσσουμε την δική μας μοναδική φωνή, μέσα από την δομή της     μουσικής: τη μελωδία, την αρμονία, το ρυθμό, τις δυναμικές και την έκφραση.

-Καλλιεργούμε  όχι μόνο την  φωνή, αλλά και την ακοή μας, εστιάζοντας στο να  ακούμε τη φωνή μας μέσα στο σύνολο για να την βελτιώσουμε.

-Ακούμε την ενιαία φωνή του συνόλου, και επιδιώκουμε  στην  απόλυτη ισορροπία μεταξύ  της δική μας  φωνής και  των υπολοίπων.

Ευελπιστώντας με την ένταση της καινούργιας εμπειρίας που θα προσφέρει  το εργαστήρι και η συνεργασία με τον επισκέπτη  Μαέστρο διεθνούς φήμης, Μιχάλη Πατσέα, στο μέγιστο δυνατό αποτέλεσμα! 

*Aπαραίτητη προϋπόθεση συμμετοχής, η ακρόαση- προετοιμασία την Δευτέρα 23/9 στις 17:30(Παιδιά 8-14 ετών) και 19:30(15 ετών και άνω)

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

• Παρασκευή 27 Σεπτεμβρίου 18:00-20:00 Πρόβα παιδικού συνόλου (8-14 ετών) , 20:00-22:00 πρόβα νεανικού συνόλου στην Πυθαγόρειο Μουσική Σχολή

• Σάββατο 10:00-12:00 πρόβα παιδικού συνόλου , 12:00-14:00 πρόβα νεανικού συνόλου, στην Πυθαγόρειο Μουσική Σχολή

• Τελική Ανοικτή πρόβα (ελεύθερη είσοδος):παιδικού συνόλου στις 18:00 & του νεανικού στις 20:00, στην Αίθουσα Εκδηλώσεων Δήμου Δυτικής Σάμου


Μιχάλης Πατσέας

Ο Μιχάλης Πατσέας είναι Ιδρυτής & Διευθυντής του Ωδείου Κόνταλυ και του Ελληνικού Ινστιτούτου Kodály, & Μαέστρος των χορωδιών και των ορχηστρικών συνόλων του. Διδάσκει Διεύθυνση Χορωδίας και Παιδαγωγικά, καθώς και μονωδία, ανώτερα θεωρητικά και βυζαντινή μουσική.

- Τέως Πρόεδρος (2015-2019) της Διεθνούς Εταιρείας Kodály 
- iks
(International Kodály Society, στην οποία υπηρέτησε ως Πρόεδρος 2011-2015,
Ταμίας 2005-09 και Μέλος Δ.Σ. 1991-99)

- Ιδρυτικό μέλος & Αντιπρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Κόνταλυ

- Πρόεδρος της ΄Ενωσης Ιδ. Αναγνωρισμένων Μουσικών Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων (ΕΝΙΑΜΕΙ).

Διευθύνει χορωδίες και ορχηστρικά σύνολα στην Ελλάδα και στο εξωτερικό και προετοιμάζει παιδιά-σολίστες για εμφανίσεις σε συναυλίες και όπερες.

Έχει συνεργασθεί με πολλές ορχήστρες (Γερμανική Συμφωνική Ορχήστρα του Βερολίνου, Capella Istropolitana Μπρατισλάβας, Ορχήστρα της Δανικής Ραδιοφωνίας, Κρατική Ορχήστρα Αθηνών, Ορχήστρα της Εθνικής Λυρικής Σκηνής, Εθνική Συμφωνική της Ε.Ρ.Τ., Συμφωνική του Δήμου Αθηναίων, Καμεράτα, Ορχήστρα των Χρωμάτων), χορωδίες (Wiener Jeunesses Chor, Kecskeméti Pedagógus Énnekkar, London Symphony Chorus, Εθνικής Όπερας της Σόφιας, Aurin Leánykar, Ε.Λ.Σ., Ε.Ρ.Τ., Fons Musicalis, Εμπορικής Τράπεζας, Εθνικού Ωδείου), τους μαέστρους A. Allemandi, V. Ashkenazy, Sir N. Mariner, D. Renzetti, Μ. Schoenwandt, Μ. Tabachnik, R. Weikert, Γ. Αραβίδη, Κ. Γουρζή, Λ. Καρυτινό, Δ. Κατσίμπα, Μ. Λογιάδη, Α. Μπαλτά, Α. Μυράτ, Ν. Τσούχλο, Β. Φιδετζή, Ι. Χριστόπουλο, Ν. Χριστοδούλου, καθώς και τους σκηνοθέτες G. Asagaroff, J. Franconi - Lee, Μ. Hampe, P. Panizza, Π. Βούλγαρη, Σπ. Ευαγγελάτο, Μ. Καραμαγγιώλη, Θ. Μοσχόπουλο, Δ. Παπαϊωάννου, Ν. Πετρόπουλο, Κ. Ρουγγέρη, Γ. Σμαραγδή, Σ. Σπυράτου και Δ. Φωτόπουλο.

Με τα χορωδιακά του σύνολα έχει εμφανιστεί μεταξύ άλλων στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών (62 φορές), στο Παλλάς (6 φορές), στο Ηρώδειο (7 φορές) στην Επίδαυρο, στη Λυρική Σκηνή, στην Πνύκα, στους Στύλους Ολυμπίου Διός, στην Ακρόπολη, στο Προεδρικό Μέγαρο (4 φορές), στο Μέγαρο Μαξίμου, στην Παλαιά Βουλή και τέλος στην Ουγγρική, τη Γερμανική και την Ελληνική τηλεόραση. Τα σύνολα αυτά έχουν συμπράξει και στην ηχογράφηση δίσκων (CD) μεταξύ των οποίων: την Παιδική Όπερα Brundibár του Hans Krása, Live at the Odeon of Herod Atticus του Νότη Μαυρουδή, Ώρες μου χρωματιστές του Γιώργου Σταυριανού, 12 Τραγούδια του Μίκη Θεοδωράκη με τη Βίκυ Λέανδρος, Στους δρόμους του Διονύσου του Νίκου Παπακώστα, και Καμήλα του δόκτορος Σεργκέι του Σεργκέι Σαμπουτίν.

Υπηρέτησε ως μέλος της Κριτικής επιτροπής σημαντικών Χορωδιακών διαγωνισμών όπως "Béla Bartók International Choral Competition" (Debrecen,Ουγγαρίας), "CANTEMUS International Choral Festival and Competition" (Nyíregyháza, Ουγγαρίας),  "Διεθνούς Χορωδιακού Διαγωνισμού Sanya" Κίνας.  Ήταν Καλλιτεχνικός Διευθυντής του Διεθνούς Χορωδιακού Φεστιβάλ "Bridges of Music"  Βουδαπέστης.

Έλαβε μέρος ως προσκεκλημένος ομιλητής σε μουσικοπαιδαγωγικά και μουσικολογικά συνέδρια (Ελλάδα, Ιταλία, Γαλλία, Δανία, Ουγγαρία, Πολωνία, Φινλανδία, Αγγλία & Σκωτία, Αυστραλία, Κίνα & ΗΠΑ).

Έχει επίσης διδάξει  διεύθυνση, χορωδιακό τραγούδι, και παιδαγωγικά της μουσικής σε διεθνή σεμινάρια και σε Ανώτατες Σχολές στο Μεξικό, στην Κίνα, στην Ελβετία, στην Ουγγαρία & στην Κύπρο καθώς και στα Τμήματα Μουσικών Σπουδών των Πανεπιστημίου Αθηνών και Ιονίου (Κέρκυρα).

Έχει τιμηθεί από το Ουγγρικό Υπουργείο Πολιτισμού με το βραβείο Pro Cultura Hungarica (1993), από το Ουγγρικό Ινστιτούτο Kodály με το βραβείο A Kodály Intézetért (1997), από το Ουγγρικό Υπουργείο Παιδείας με Υπουργική Διάκριση (2007), από την Επιτροπή Βραβείου «Για τον Ουγγρικό Πολιτισμό» με το Kodály Zoltán Emlékdíj (2007), παρασημοφορήθηκε δε από τον Πρόεδρο της Ουγγαρίας με τον Σταυρό του Αξιωματικού του Τάγματος Τιμής της Ουγγρικής Δημοκρατίας (2003).

Υπήρξε ιδρυτής και πρώτος μαέστρος της Παιδικής Χορωδίας του Τρίτου Προγράμματος της Ε.Ρ.Α. (1995-2000) και της Νεανικής Χορωδίας Αετοπουλείου Πολιτιστικού Κέντρου Δήμου Χαλανδρίου (2001-2003)

Είναι μέλος του "Friends of Hungary Foundation" και αντεπιστέλλον μέλος της "Ελληνικής Μουσικολογικής Εταιρείας".

Υπηρέτησε ως Ειδικός Γραμματέας & Ταμίας της Στέγης Ελληνικών Χορωδιών.

ΣΠΟΥΔΕΣ

Εμπνευσμένος από τον δάσκαλό του Βαλεντίνο Πατρικίδη σπούδασε ανώτερα θεωρητικά (Β.Π., Δ. Δραγατάκη, M. Ittzés, M. Szabó), σύνθεση (Τ.C. David), βυζαντινή μουσική (Χ. Χατζηνικολάου, Σ. Παυλάκη), μονωδία (P.Somorjai, Κ. Ηλιόπουλο Κ. Πασχάλη), μελοδραματική (Φ. Βουτσίνο), μουσικοπαιδαγωγικά (K. Nemes, Dr.K. Kokás, E. Szőnyi, L. Igó), διεύθυνση χορωδίας (Β. Πατρικίδη, Α. Κοντογεωργίου, G. Theuring, E. Ortner, I. Herboly, P. Erdei), και διεύθυνση ορχήστρας (J. Kalman, K. Österreicher), στο Εθνικό Ωδείο, στην Ακαδημία Μουσικής της Βιέννης και τέλος (1989, Μεταπτυχιακό Δίπλωμα στα Παιδαγωγικά της Μουσικής και στη Διεύθυνση Χορωδίας) στο Ουγγρικό «Ινστιτούτο Kodály του Πανεπιστημίου Μουσικής Ferenc Liszt» με υποτροφίες από το Ινστιτούτο και την Διεθνή Εταιρεία Kodály. 

Παράλληλα ειδικεύτηκε στην παιδική φωνή, παρακολουθώντας μαθήματα των Gerhard Schmidt-Gaden και Victor Emeljanov.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΓΡΑΨΟΥ ΚΑΙ ΕΣΥ ΣΤΑ ALERTS ΤΟΥ ΣΑΜΙΑΚΟΥ ΒΗΜΑΤΟΣ

Δώστε μας ένα Email σας για να μαθαίνετε πρώτοι τι συμβαίνει

* indicates required