12 Απρ 2019

Οι προτεραιότητες της "Ανατροπής" για τη λειτουργία μονάδων επεξεργασίας λυμάτων

Τις προτεραιότητες της παράταξης για τη λειτουργία μονάδων επεξεργασίας λυμάτων  έδωσε στη δημοσιότητα η παράταξη "Ανατροπή", παρουσιάζοντας επίσης τους στόχους της και για τον βιολογικό Βαθέος, τον οποίο χαρακτηρίζει ως την πιο τρανταχτή και ντροπιαστική περίπτωση κακοδιαχείρισης λυμάτων.

Η "Ανατροπή" αναφέρει:

Στον Δήμο Ανατολικής Σάμου, που απαριθμεί 20 κοινότητες, υπάρχουν μόνο 5 μονάδες επεξεργασίας λυμάτων: στη Χώρα, στο Πυθαγόρειο, στον Κότσικα, στο Κοκκάρι και στον Άγιο Κωνσταντίνο. Από αυτές άλλες λειτουργούν-υπολειτουργούν και άλλες δεν λειτουργούν καθόλου.

Τα αστικά λύματα αποτελούν τη μεγαλύτερη πηγή μόλυνσης του υδροφόρου ορίζοντα, αλλά και του θαλάσσιου περιβάλλοντος και έχει γίνει πλέον επιτακτική  η ανάγκη να τα διαχειριστούμε. Για τον λόγο αυτό έχουν θεσπιστεί νόμοι από την Ευρωπαϊκή Ένωση και από την ελληνική πολιτεία, ώστε να διευθετηθούν αυτά τα ζητήματα και να μειωθεί αυτή η μόλυνση. Να σημειωθεί ότι η κωλυσιεργία στο θέμα αυτό επιφέρει και βαρύτατα πρόστιμα.

Στην Ανατολική Σάμο, η μεγαλύτερη κοινότητα μετά το Βαθύ και το Άνω Βαθύ, οι Μυτιληνιοί με 2107 κατοίκους, ακόμα δεν έχει μονάδα, ενώ η περίπτωση του βιολογικού στο Βαθύ δεν έχει διευθετηθεί και δεν μπόρεσε να λειτουργήσει επί δυο δεκαετίες. Επιπρόσθετα, το ζήτημα αυτό ποτέ δεν ήταν στις προτεραιότητες της δημοτικής αρχής: τα τελευταία χρόνια, στο υπάρχον δημοτικό συμβούλιο δεν ήρθε προς έγκριση καμιά μελέτη ώστε να δημιουργηθεί μία καινούργια μονάδα επεξεργασίας λυμάτων.

Η "Ανατροπή", με υποψήφιο Δήμαρχο Ανατολικής Σάμου τον Χρήστο Χατζηχριστοδούλου, θεωρεί ότι το πρόβλημα της έλλειψης μονάδων επεξεργασίας λυμάτων ή της κακής λειτουργίας τους είναι ένα ζήτημα που πρέπει επειγόντως, στοχευμένα και μεθοδικά να λυθεί για τις επόμενες γενιές. 
Οι προτεραιότητες της παράταξης, ώστε μια μέρα να έχουμε έναν Δήμο χωρίς λύματα στα ρέματα και στην θάλασσα, είναι οι εξής:

1. Σωστή λειτουργία όλων των υπαρχουσών μονάδων επεξεργασίας λυμάτων και υλοποίηση κατάλληλων εργασιών αναβάθμισής τους.

2. Μεταφορά λυμάτων από κοινότητες που δεν έχουν μονάδα επεξεργασίας λυμάτων στην πλησιέστερη λειτουργική μονάδα, όπου είναι εφικτό και υποστηρίζεται (π.χ. από Μυτιληνιούς σε Χώρα, από Άμπελο και Μανολάτες σε Άγιο Κωνσταντίνο).

3. Μελέτη δημιουργίας νέων μονάδων, με προτεραιότητα οι μεγάλες κοινότητες που δεν καλύπτονται.
 
Η «ειδική» περίπτωση της πόλης της Σάμου:
Ίσως η πιο τρανταχτή και ντροπιαστική περίπτωση κακοδιαχείρισης λυμάτων είναι αυτή της πρωτεύουσας. Το μεγάλο φιάσκο του βιολογικού καθαρισμού που ποτέ δε λειτούργησε, μολονότι είναι πλήρως λειτουργικός, όχι μόνον υποβαθμίζει την ποιότητα ζωής των κατοίκων, αλλά και αφαίρεσε την τουριστική και πολιτιστική πρωτοκαθεδρία του Βαθιού – Άνω Βαθιού και εν τέλει δυσφήμισε συνολικά το νησί. Η διαχείριση του ειδικού προβλήματος των λυμάτων της πρωτεύουσας αποτελεί ειδικό κεφάλαιο του προγράμματός μας. Παρουσιάζουμε εδώ μια σύνοψη των στόχων μας:

-  Άμεσα πρέπει να λειτουργήσει σωστά η επεξεργασία των λυμάτων στον βιολογικό του Κότσικα.

-  Άμεσα πρέπει να υλοποιηθούν τα αναγκαία έργα ώστε να λειτουργήσει η μεταφορά των λυμάτων (επιδιόρθωση-επανατοποθέτηση σωληνώσεων λυμάτων κτλ).

-  Αν τα παραπάνω μέτρα δεν μπορούν να υλοποιηθούν άμεσα ή δεν επιφέρουν τα ορθά αποτελέσματα, τότε κρίνεται επιτακτική η ανάγκη:

1) Να γίνουν τα αναγκαία έργα ώστε όσα λύματα μπορούν να προωθηθούν προσωρινά έξω από το λιμάνι και συγχρόνως

2) Να δρομολογηθεί η μελέτη και κατασκευή νέας μονάδας επεξεργασίας λυμάτων σε κατάλληλη και κυρίως προσβάσιμη και πρακτικά βιώσιμη θέση.










Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΓΡΑΨΟΥ ΚΑΙ ΕΣΥ ΣΤΑ ALERTS ΤΟΥ ΣΑΜΙΑΚΟΥ ΒΗΜΑΤΟΣ

Δώστε μας ένα Email σας για να μαθαίνετε πρώτοι τι συμβαίνει

* indicates required