Για δεύτερη συνεχή χρονιά, με μεγάλη συμμετοχή των ντόπιων παραγωγών, ο τουρισμός «συναντήθηκε» με τα αυθεντικά τοπικά προϊόντα του νησιού του Πυθαγόρα και της αμπέλου, σε ένα τριήμερο υπαίθριων εκδηλώσεων και ξεχωριστών παρουσιάσεων που διοργάνωσε η Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου-Περιφερειακή Ενότητα Σάμου, σε συνεργασία με το Επιμελητήριο.
Παραγωγοί και τυποποιητές παρουσίασαν τα ξεχωριστά και άκρως ποιοτικά προϊόντα της σαμιακής γης όπως το φημισμένο σαμιώτικο κρασί, λάδι-μέλι και τα παράγωγά τους, ούζο, αρωματικά φυτά και βότανα, γαλακτοκομικά, βιολογικά κηπευτικά, καλλυντικά από φυτικά υλικά, μαρμελάδες, παραδοσιακά γλυκά και πλήθος άλλα.
Η πρώτη μέρα ήταν αφιερωμένη στον τρύγο και το μούστο, σε μια βιωματική «γιορτή τρύγου και μουσταλευριάς».
Ο τρυγητός και το «πάτημα» των σταφυλιών σε υπαίθριο πατητήρι 25 τ.μ, ο μούστος από τη γηγενή ποικιλία «άσπρο Μοσχάτο» και η παρασκευή της μουσταλευριάς αναβίωσαν χάρη στις προσπάθειες του Ενιαίου Οινοποιητικού Αγροτικού Συνεταιρισμού Σάμου αλλά και των πολιτιστικών συλλόγων "Καπετάν Λαχανάς" και "ΧΟΡ.Ο.Σ". Στα βήματα της παράδοσης χόρεψαν τα μέλη των ομίλων μα και ντόπιοι και ξένοι "τρυγητές". Η σαμιώτικη μουσταλευριά, όπως και τα κρασιά του ΕΟΣ Σάμου, έγιναν ανάρπαστα από τον κόσμο που παρακολουθούσε με ενθουσιασμό τις εκδηλώσεις.
Ένα πολύ ιδιαίτερο MASTER CLASS γαστρονομίας παρουσιάστηκε από τη Λέσχη Αρχιμαγείρων Ελλάδος με πρωτοποριακές συνταγές και έμπνευση από το σαμιώτικο μοσχάτο σταφύλι και τη δυναμική του μούστου αλλά και αξιοποίηση σαμιακών και μόνο προϊόντων:
Αρνάκι με σάλτσα κρασιού από το παλαιωμένο επί 5 χρόνια σε δρύινο βαρέλι κρασί Samos Αnthemis και τερίνα λαχανικών και τυριών με σάλτσα μούστου και πετιμέζι, από τον πρόεδρο της Ομοσπονδίας Αρχιμαγείρων Ελλάδος Μίλτο Καρούμπα.
Ένα πρωϊνό, βασισμένο στις αρχές της μεσογειακής διατροφής και πλούσιο σε βιταμίνες και ιχνοστοιχεία -όπως απαιτεί το πρώτο γεύμα της ημέρας- με προϊόντα της σαμιακής γης και τη σφραγίδα της παραδοσιακής κουζίνας, που έχει ήδη κλέψει τις εντυπώσεις των tour operators και των εκπροσώπων μεγάλων τουριστικών γραφείων που τίμησαν τις εκδηλώσεις με την παρουσία τους.
Κατά τη διάρκεια της έκθεσης, κατάμεστα ήταν τα περίπτερα των παραγωγών και εκθετών από κόσμο, ενώ επί σκηνής διάφορα happenings, όπως η παρουσίαση κίτρινης κολοκύθας βάρους 67 κιλών και οι παρασκευές μαγειρικήςτέχνης σε… χίλιες και μία γεύσεις και ιδέες, κέντρισαν το ενδιαφέρον του κοινού.
Η πρώτη μέρα ήταν αφιερωμένη στον τρύγο και το μούστο, σε μια βιωματική «γιορτή τρύγου και μουσταλευριάς».
Ο τρυγητός και το «πάτημα» των σταφυλιών σε υπαίθριο πατητήρι 25 τ.μ, ο μούστος από τη γηγενή ποικιλία «άσπρο Μοσχάτο» και η παρασκευή της μουσταλευριάς αναβίωσαν χάρη στις προσπάθειες του Ενιαίου Οινοποιητικού Αγροτικού Συνεταιρισμού Σάμου αλλά και των πολιτιστικών συλλόγων "Καπετάν Λαχανάς" και "ΧΟΡ.Ο.Σ". Στα βήματα της παράδοσης χόρεψαν τα μέλη των ομίλων μα και ντόπιοι και ξένοι "τρυγητές". Η σαμιώτικη μουσταλευριά, όπως και τα κρασιά του ΕΟΣ Σάμου, έγιναν ανάρπαστα από τον κόσμο που παρακολουθούσε με ενθουσιασμό τις εκδηλώσεις.
Ένα πολύ ιδιαίτερο MASTER CLASS γαστρονομίας παρουσιάστηκε από τη Λέσχη Αρχιμαγείρων Ελλάδος με πρωτοποριακές συνταγές και έμπνευση από το σαμιώτικο μοσχάτο σταφύλι και τη δυναμική του μούστου αλλά και αξιοποίηση σαμιακών και μόνο προϊόντων:
Αρνάκι με σάλτσα κρασιού από το παλαιωμένο επί 5 χρόνια σε δρύινο βαρέλι κρασί Samos Αnthemis και τερίνα λαχανικών και τυριών με σάλτσα μούστου και πετιμέζι, από τον πρόεδρο της Ομοσπονδίας Αρχιμαγείρων Ελλάδος Μίλτο Καρούμπα.
«Σαμιώτικη γλυκιά πανδαισία» από τον executive pastry chef και πρόεδρο της Λέσχης Αρχιμαγείρων Ελλάδος Τάσο Πρωτοψάλτη: Ένα ιδιαίτερο γλυκό με παξιμάδι, ανθότυρο, μους από μούστο και σάλτσα από το εξαιρετικό Samos Grand Cru, ένα σαμιώτικο κρασί με ισχυρή θέση στη γαλλική αγορά.
Χταπόδι sous videσε ώσμωση με μούστο, σβησμένο με κρασί Samos Nectar, βυθισμένο σε σάλτσα από πετιμέζι, καπνισμένο με ξύλο άγριας κερασιάς και σερβιρισμένο με πέρλες μούστου, παλαιωμένου ξυδιού και μελιού, από τον executive chef, κριτή γαστρονομίας World Chefs και υπεύθυνο του παραρτήματος της Λέσχης Αρχιμαγείρων στη Σάμο Βαγγέλη Μπιλιμπά.
Χταπόδι sous videσε ώσμωση με μούστο, σβησμένο με κρασί Samos Nectar, βυθισμένο σε σάλτσα από πετιμέζι, καπνισμένο με ξύλο άγριας κερασιάς και σερβιρισμένο με πέρλες μούστου, παλαιωμένου ξυδιού και μελιού, από τον executive chef, κριτή γαστρονομίας World Chefs και υπεύθυνο του παραρτήματος της Λέσχης Αρχιμαγείρων στη Σάμο Βαγγέλη Μπιλιμπά.
Ο executive chef και καθηγητής γαστρονομίας στο ΔΙΕΚ Σάμου Ασλάνης Παντερλής παρουσίασε ένα δημιουργικό ραβανί, αρωματισμένο με αρμπαρόριζα και εμπλουτισμένο με λευκή κρέμα μούστου, αφρό γλυκού κρασιού Samos Anthemis και φιλέ αμυγδάλου.
«Η εύφορη γη της Σάμου έχει «κοινό τόπο συνάντησης» με τον τουρισμό, τη γαστρονομία, την οινογευσία, τον πολιτισμό και τις συνεργατικές δράσεις προς όφελος της τοπικής κοινωνίας» τόνισαν στους σύντομους χαιρετισμούς τους η περιφερειάρχης Β. Αιγαίου Χριστιάνα Καλογήρου, ο αντιπεριφερειάρχης Σάμου Νίκος Κατρακάζος και ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Γιώργος Κυριαζής, επισημαίνοντας πως «…τα προϊόντα μας, με την ποιότητά τους, την ποικιλία τους, τη μεγάλη διατροφική τους αξία, παρέχονται σε όλους, προσφέρονται όμως ιδιαίτερα ως αγαθό μοναδικό, ως αποκάλυψη της ιδιαιτερότητας του τόπου μας στον ξένο επισκέπτη, που αν και περαστικός, μέσα από το πέρασμά του αυτό δένεται με τη φύση, την παράδοση, τη φιλοξενία, τον πολιτισμό και τις γεύσεις. Δένεται δηλαδή με τον τόπο και τους ανθρώπους του. Τα τοπικά προϊόντα που παράγονται σε μια γη ιδιαίτερης ομορφιάς, μέσα σε ένα τοπίο ιδιαίτερου κάλους, είναι μια δημιουργία των ανθρώπων του τόπου μας που προσθέτουν στην ανάπτυξη και την εξέλιξη των νησιών μας και πολλαπλασιάζουν τις τουριστικές δυνατότητές τους…»
«Η εύφορη γη της Σάμου έχει «κοινό τόπο συνάντησης» με τον τουρισμό, τη γαστρονομία, την οινογευσία, τον πολιτισμό και τις συνεργατικές δράσεις προς όφελος της τοπικής κοινωνίας» τόνισαν στους σύντομους χαιρετισμούς τους η περιφερειάρχης Β. Αιγαίου Χριστιάνα Καλογήρου, ο αντιπεριφερειάρχης Σάμου Νίκος Κατρακάζος και ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Γιώργος Κυριαζής, επισημαίνοντας πως «…τα προϊόντα μας, με την ποιότητά τους, την ποικιλία τους, τη μεγάλη διατροφική τους αξία, παρέχονται σε όλους, προσφέρονται όμως ιδιαίτερα ως αγαθό μοναδικό, ως αποκάλυψη της ιδιαιτερότητας του τόπου μας στον ξένο επισκέπτη, που αν και περαστικός, μέσα από το πέρασμά του αυτό δένεται με τη φύση, την παράδοση, τη φιλοξενία, τον πολιτισμό και τις γεύσεις. Δένεται δηλαδή με τον τόπο και τους ανθρώπους του. Τα τοπικά προϊόντα που παράγονται σε μια γη ιδιαίτερης ομορφιάς, μέσα σε ένα τοπίο ιδιαίτερου κάλους, είναι μια δημιουργία των ανθρώπων του τόπου μας που προσθέτουν στην ανάπτυξη και την εξέλιξη των νησιών μας και πολλαπλασιάζουν τις τουριστικές δυνατότητές τους…»
Και αυτές ακριβώς τις φράσεις ήρθε να υποστηρίξει ένα εκπληκτικό video, με τη σκηνοθετική ματιά και την επιμέλεια του έγκριτου δημοσιογράφου Σωτήρη Δανέζη, αφιερωμένο στο «σαμιώτικο πρωϊνό» όπως το εμπνεύστηκε και το παρουσίασε ενώπιον του κοινού ο Master Chef 2017 Λάμπρος Βακιάρος.
(Δείτε το στο: https://vimeo.com/284506993)
Ένα πρωϊνό, βασισμένο στις αρχές της μεσογειακής διατροφής και πλούσιο σε βιταμίνες και ιχνοστοιχεία -όπως απαιτεί το πρώτο γεύμα της ημέρας- με προϊόντα της σαμιακής γης και τη σφραγίδα της παραδοσιακής κουζίνας, που έχει ήδη κλέψει τις εντυπώσεις των tour operators και των εκπροσώπων μεγάλων τουριστικών γραφείων που τίμησαν τις εκδηλώσεις με την παρουσία τους.
Κατά τη διάρκεια της έκθεσης, κατάμεστα ήταν τα περίπτερα των παραγωγών και εκθετών από κόσμο, ενώ επί σκηνής διάφορα happenings, όπως η παρουσίαση κίτρινης κολοκύθας βάρους 67 κιλών και οι παρασκευές μαγειρικήςτέχνης σε… χίλιες και μία γεύσεις και ιδέες, κέντρισαν το ενδιαφέρον του κοινού.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου