1 Αυγ 2017

Για τον αντισεισμικό έλεγχο και το μηχανισμό που διαθέτει ο δήμος ζητά να ενημερωθεί η Λαϊκή Συσπείρωση

Γραπτή ερώτηση προς τη δημοτική αρχή κατέθεσε κατά την τελευταία συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου η Λαϊκή Συσπείρωση, με την οποία ζητά  απαντήσεις για τον αντισεισμικό έλεγχο σε σχολεία και άλλα δημόσια κτίρια, καθώς και για το μηχανισμό και τα μέσα που διαθέτει ο δήμος για να παρέμβει σε περίπτωση σεισμού.

Αναλυτικά η ερώτηση των συμβούλων του ΚΚΕ έχει ως εξής:

«Σε μια χώρα όπως η Ελλάδα, στην οποία γίνεται ένας αρκετά ισχυρός σεισμός κάθε ενάμιση χρόνο, ενώ εκλύεται το 50% της σεισμικής ενέργειας της Ευρώπης, το να γίνει ένας μεγάλος σεισμός είναι κάτι απολύτως αναμενόμενο.

Όσα έγιναν στη Λέσβο πριν από μερικές βδομάδες, όσα έγιναν στην Κω πριν λίγες μέρες, όσα - μοιραία - ενδέχεται να γίνουν σε κάποια άλλη περιοχή της χώρας στο μέλλον, φέρνουν και πάλι στο προσκήνιο το ζήτημα της αντισεισμικής προστασίας και θωράκισης. Δηλαδή, εκείνα τα έργα που αφορούν την προστασία του λαού από φυσικές καταστροφές, τα οποία δεν είναι πρώτα στη λίστα των κυβερνήσεων, των περιφερειακών και δημοτικών διοικήσεων, επειδή, απλά, δεν αποφέρουν κέρδη στους μονοπωλιακούς ομίλους, σε αντίθεση με έργα βιτρίνας ή άλλες υποδομές, π.χ. αυτοκινητόδρομους που με τα διόδια ρέει διαρκώς χρήμα προς τους κατασκευαστικούς ομίλους.

Σύμφωνα με επίσημα στοιχεία το 80% των 4.000.000 κτιρίων της χώρας έχουν κτιστεί πριν από το 1985, δηλαδή πριν τεθεί σε εφαρμογή ο σύγχρονος αντισεισμικός κανονισμός. Υπάρχουν, επίσης, εκτιμήσεις ότι το 50% των νοσοκομειακών κτιρίων, δηλαδή κάπου 300, χρειάζονται λεπτομερέστερο έλεγχο ή και παρέμβαση

Με αυτά τα δεδομένα, αποτελεί κυριολεκτικά έγκλημα η μη θωράκιση του λαού από τα φυσικά φαινόμενα, εν προκειμένω των σεισμών, ένα έγκλημα που συντελείται διαχρονικά από την πολιτική εξουσία, που υπηρετεί την ανάπτυξη για λογαριασμό των μονοπωλίων σε βάρος των έργων για την ικανοποίηση λαϊκών αναγκών.

Τα έργα αντισεισμικής θωράκισης δεν εξασφαλίζουν κέρδη για το κεφάλαιο και κατά συνέπεια δεν αποτελούν προτεραιότητα. Αυτό καταδεικνύεται και από τα διάφορα χρηματοδοτικά προγράμματα της ΕΕ, τα οποία δεν κρίνουν ως «επιλέξιμα» τέτοια έργα, όπως και έργα αντιπλημμυρικής προστασίας, που επίσης είναι απαραίτητα. Με λίγα λόγια, ανθρώπινες ζωές, σπίτια, χώροι συνάθροισης της νεολαίας είναι στο έλεος του Εγκέλαδου.

Είναι χαρακτηριστικό ότι στο κατ’ ευφημισμόν «Ειδικό Αναπτυξιακό Πρόγραμμα» η Περιφέρεια Β. Αιγαίου ούτε που σκέφτηκε να δώσει κάποια προτεραιότητα σ’ αυτό το τομέα, ενώ πρότασή μας να είναι ένας από τους βασικούς άξονες του δήμου απορρίφθηκε από τη δημοτική αρχή.

Τέλος δεν είναι μόνο τα έργα που δεν γίνονται, είναι και η μη τήρηση βασικών κανόνων, όπως κακοτεχνίες ή χτίσιμο πάνω σε μπαζώματα, που επίσης στοιχίζουν.

Με βάση τα παραπάνω ρωτάμε τον δήμαρχο και τη δημοτική αρχή και ζητάμε τεκμηριωμένες γραπτές απαντήσεις:

Έχει γίνει – ολοκληρωθεί ο αντισεισμικός έλεγχος σε σχολεία, παιδικούς και βρεφονηπιακούς σταθμούς;

Ποια είναι τα ευρήματα εκεί που έχουν γίνει;

Ποια μέτρα πήρε η δημοτική αρχή και ποιες ενέργειες έκανε για την αντισεισμική θωράκισή τους;

Στα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος και στα ξενοδοχεία του νησιού , όπου κατά κανόνα φιλοξενούνται καθημερινά εκατοντάδες άνθρωποι, έχουν γίνει στατικές μελέτες και αντισεισμικός έλεγχος;

Για τα λιμάνια του νησιού όπου ας σημειωθεί έχουν δαπανηθεί και δαπανώνται εκατομμύρια ευρώ, υπάρχουν εγγυήσεις για την αντισεισμικότητά τους;

Ποια είναι η δομή και η διάρθρωση του μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας του δήμου και ποιος ο προϋπολογισμός της συγκεκριμένης υπηρεσίας;

Υπάρχει και ποιο είναι στα βασικά του σημεία το σχέδιο της Π.Π σε περίπτωση σεισμού;

Υπάρχουν ασφαλείς χώροι συγκέντρωσης , με ηλεκτρικό , νερό, αποχέτευση κλπ;

Υπάρχουν αποθέματα σε σκηνές, υγειονομικό υλικό κλπ είδη κατασκήνωσης και τροφοδοσίας;



Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΓΡΑΨΟΥ ΚΑΙ ΕΣΥ ΣΤΑ ALERTS ΤΟΥ ΣΑΜΙΑΚΟΥ ΒΗΜΑΤΟΣ

Δώστε μας ένα Email σας για να μαθαίνετε πρώτοι τι συμβαίνει

* indicates required