Σε συγκεντρωτική αποτίμηση και απαντήσεις σε θέματα που αφορούν και προβληματίζουν κατά το τελευταίο διάστημα, προχώρησε ο Βουλευτής Σάμου Δημήτρης Σεβαστάκης. Η αναφορά γίνεται για την απομάκρυνση του πλοίου "Μυτιλήνη", για τα θέματα Τουρισμού, τον ΦΠΑ, για ζητήματα σχετικά με την ΕΟΣΣ και τη χορήγηση βίζας σε επισκέπτεςαπό την Τουρκία.
1) Για το πλοίο «Μυτιλήνη»:
|
Φωτό: ellinikiaktoploia.net |
Μετά από πολλές συναντήσεις με την ηγεσία του Υπουργείου Ναυτιλίας για την αναζήτηση λύσης στο σύνθετο πρόβλημα, τόσο με τον Γ.Γ. κ. Θεοτοκά, με τη νομική υπηρεσία του Υπουργείου, όσο και με τον ίδιο τον Υπουργό, έχουμε τα εξής δεδομένα: Η ιδιοκτησία του πλοίου –σύμφωνα με τους υπηρεσιακούς παράγοντες του Υπουργείου-παραμένει στον πλοιοκτήτη, ο οποίος δεν εκπληρώνει καμιά υποχρέωσή του και ως εκ τούτου το πλοίο διεκδικείται από τους πολλούς πιστωτές. Με βάση όμως Δεδικασμένο που αφορά, τόσο τον Λιμένα Ηρακλείου Κρήτης, όσο και τον Λιμένα Πειραιά την περίοδο των Ολυμπιακών αγώνων, όπου απομακρύνθηκαν εγκαταλελειμμένα πλοία με επίκληση υπέρτερου δημοσίου συμφέροντος, υπάρχει η νομική φόρμουλα για να απομακρυνθεί και το πλοίο «Μυτιλήνη». Φορέας των απομακρύνσεων των πλοίων ήταν οι Οργανισμοί Λιμένων Ηρακλείου και Πειραιώς.
-Να σημειώσω ότι με πρόσφατη παρέμβαση μου, ο Αναπληρωτής Υπουργός Περιβάλλοντος κύριος Τσιρώνης, δέχεται να συνηγορήσει στην χρηματοδότηση του εγχειρήματος διά του «πράσινου ταμείου» λόγω του κινδύνου οικολογικού ατυχήματος, όπως περιγράφω στην επιστολή μου προς τον ίδιο και έχω κοινοποιήσει στα ΜΜΕ.
-Με ουσιαστική παρέμβαση του Συλλόγου των Ενεργών Πολιτών Καρλοβασίου και την συνδρομή του συλλόγου Καρλοβασιτών Αττικής, γνωστός εφοπλιστής , επίσης, είναι πρόθυμος στην συνεπίκουρη οικονομική συνδρομή.
-Η επίλυση των νομικών προβλημάτων παρατείνει την εκκρεμότητα και δημιουργεί αργοπορίες. Το γραφείο του Γ.Γ. του Υπουργείου κ. Ν. Θεοτοκά, έχει αναλάβει την πρακτική και συνδυαστική διεκπεραίωση του θέματος. Επίσης έχω ενημερώσει ζητώντας την ενισχυτική συνεργασία του, τον ΓΓ Λιμένων και λιμενικής πολιτικής κ. Λαμπρίδη.
-Θεσμικός φορέας των ενεργειών, ώστε να γίνει η απαραίτητη αλληλογραφία και να πραγματοποιηθεί η απομάκρυνση του πλοίου, είναι το Λιμενικό Ταμείο Σάμου όπως διαφαίνεται από την υπηρεσιακή επιστολή που έχει σταλεί την 19-20 /5/2016, ( με Βαθμό Προτεραιότητας «Άμεσο»), του αρμόδιου Αρχιπλοιάρχου-στελέχους του Υπουργείου, προς το Λιμενικό Ταμείο Σάμου. Προφανώς θα γίνουν οι ενδεδειγμένες τελικές ενέργειες, ώστε να εκταμιευθούν τα χρήματα από το «Πράσινο Ταμείο» και να πραγματοποιηθεί η ρυμούλκηση για το κοινό καλό. Άμεσα πρέπει να σταλεί επιστολή του Λιμενικού Ταμείου προς το «πράσινο ταμείο» που να περιγράφει τους κινδύνους οικολογικού ατυχήματος στο πρότυπο αυτής που απέστειλα στον κ. Τσιρώνη και να ζητεί την οικονομική παρέμβασή του.
2) Θέματα Τουρισμού:
-Όπως έχει ήδη ανακοινώσει ο Πρωθυπουργός στη συνέλευση του ΣΕΤΕ δήλωσε ότι η πιθανή εφαρμογή του τέλους διανυκτέρευσης μετατίθεται για μετά το 2018. Αυτό σε απάντηση στις εύλογες αγωνίες και των μελών του ξενοδοχειακού επιμελητηρίου Σάμου. Ως Βουλευτής προτίθεμαι, και εξάλλου το πράττω συνεχώς, να δημιουργώ τις κατάλληλες συνθήκες στην Κυβέρνηση, ώστε οι επίσημοι φορείς του νομού μας που δραστηριοποιούνται στο χώρο του τουρισμού και του εμπορίου και να έχουν πρόσβαση στους Υπουργούς και να εισακούονται.
-Στη συνάντησή μου με τον αρμόδιο Υπουργό για το ΕΣΠΑ κ. Αλ. Χαρίτση, τέθηκε το πλαίσιο για την οργάνωση των προγραμμάτων χρηματοδότησης εκτός από τον τομέα της εκπαίδευσης (Πανεπιστημιακής, δευτεροβάθμιας, πρωτοβάθμιας) και στον τομέα του τουρισμού, που πρέπει να αφορούν μορφές στις οποίες ο νομός μας σαφώς πλεονεκτεί.
-Όμως η κατάθεση σαφών επιχειρηματικών σχεδίων, η οργάνωση και η παρουσίαση της κάθε επιχειρηματικής ιδέας που θα προάγει τον τομέα του τουρισμού χρειάζεται να έχει προετοιμασθεί καταλλήλως και συνεργατικά από τους ενδιαφερόμενους φορείς και τους ιδιώτες. Είναι σημαντικό για την ενδυνάμωση των επιχειρημάτων και την αντιμετώπιση του ανταγωνισμού στην εγχώρια αγορά, καθώς έχουμε ως νομός πολύ καλό, πρωτότυπο και πολλά υποσχόμενο τουριστικό προϊόν.
3) ΦΠΑ:
- Στη συνάντηση που είχαμε οι Βουλευτές των νησιών του Ανατολικού Αιγαίου με τον Υπουργό κ. Τρύφωνα Αλεξιάδη, όπως έχω επίσης ανακοινώσει, για το θέμα του ΦΠΑ, υπήρξε θετικό κλίμα, το οποίο σε συνέχεια επιβεβαιώθηκε νομοθετικά. Για τα νησιά μας Σάμο, Ικαρία και Φούρνους, συνεχίζεται για την ώρα το καθεστώς μειωμένου ΦΠΑ.
-Η προσπάθεια για μέτρα φορολογικής αντιστάθμισης συνεχίζεται με επιμονή.
4) Ζητήματα Επιχειρήσεων:
Στην απάντηση του Προέδρου της ΕΟΣΣ θα αναφερθώ αναλυτικά σε ξεχωριστό και λεπτομερές Δελτίο Τύπου. Εν τούτοις αναμένουμε να ανακοινωθεί και σε εμάς το Business Plan κάτι το οποίο έχει ζητηθεί σε όλες τις συναντήσεις μας και που -από ό,τι έχει γραφεί- υφίσταται. Αναμένουμε εγγράφως και το αίτημα -όποτε το αποφασίσουν- για οργάνωση σύσκεψης στα οικονομικά υπουργεία, ώστε να δρομολογηθεί η συνάντηση εργασίας με οικονομικά στελέχη της κυβέρνησης και της Τράπεζας για το θέμα του χρέους
5) Χορήγηση θεωρήσεων εισόδου-Βίζα επισκεπτών από Τουρκία:
-Ως προς το θέμα της Βίζας έχει λυθεί όπως έχω ήδη ανακοινώσει μετά την συνάντηση μου με τον κ. Ξυδάκη και τη πληροφόρηση που είχα για τις ενέργειες του Υπουργείου .
-Εν τούτοις, για να μη βρεθούμε τα επόμενα χρόνια προ εκπλήξεων και για να μη γίνεται μικροπολιτική πρέπει να πούμε ορισμένα πράγματα για την συνθήκη Σένγκεν. Η συμφωνία ΕΕ -Τουρκίας έγινε επιτακτική και από τον απίστευτα άναρχο και πιεστικό τρόπο με τον οποίο εκδηλώνεται η προσφυγική κρίση που πιέζει την Ελλάδα. Συμμετρική επίπτωση της κρίσης ήταν και το κλείσιμο των συνόρων από πολλές χώρες της Κεντρικής Ευρώπης που δημιούργησε τη γνωστή κατάσταση στη Ειδομένη που ευτυχώς εξομαλύνθηκε. Είναι προφανές ότι η συνθήκη Σένγκεν έχει μπει σε μια πολύ σοβαρή κρίση, που σε μεγάλο βαθμό αποδυναμώνεται. Όμως η δυσκολία σύναψης μιας μακροχρόνιας αξιόπιστης λύσης που να περιέχει τα προαπαιτούμενα (ανθρώπινα δικαιώματα, ολοκληρωμένο ευρωπαϊκό σχέδιο αντιμετώπισης του προσφυγικού-μεταναστευτικού κ.λπ.) δυσκολεύει την Ευρώπη στη γενκή εφαρμογή και υιοθέτηση της βίζας. Εκεί τοποθετείται το πρόβλημα. Φέτος το πρόβλημα το ξεπεράσαμε στα νησιά μας , αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι δεν θα το συναντήσουμε εκ νέου.
-Για το σκέλος που αφορά το προσφυγικό-μεταναστευτικό ζήτημα, εξελίσσεται από τα αρμόδια Υπουργεία νέος επιχειρησιακός σχεδιασμός, που δεν είναι ακόμα ανακοινώσιμος.
Η δουλειά είναι συνεχής, επίμονη, άοκνη και με στόχους, ο κυριότερος των οποίων είναι η πρόοδος του τόπου μας. Σε αυτή την μεγάλη προσπάθεια θα συμπορευθούμε με όσους το επιθυμούν με όλες τις υγιείς δυνάμεις του τόπου, χωρίς διακηρύξεις και μεγαλοστομίες. Ο στόχος είναι να τα καταφέρουμε στις εξαιρετικά δύσκολες συνθήκες.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου