Αναρωτιέται ο μέσος καταναλωτής τι μπορεί να κάνει ένα κρασί, που πρώτη ύλη του είναι το σταφύλι, να μην είναι «vegan». Κι όμως... Δεν είναι όλα τα κρασιά vegan, σύμφωνα με τις διεθνείς τάσεις της αγοράς, αλλά και τις έννομες διαδικασίες που απαιτούνται για την πιστοποίησή τους.
Τι είναι όμως το Vegan κρασί;
Γιατί δεν είναι όλα τα κρασιά Vegan ή Vegetarian;
Ποια η διαφορά ανάμεσα στις δύο τάσεις διατροφής;
Όσοι δηλώνουν vegan ή vegetarian επιλέγουν τροφές που δεν έχουν καμία σχέση με κρέας κάποιου ζώου. Οι vegan όμως προχωρούν ένα βήμα πιο πέρα και δεν χρησιμοποιούν στη διατροφή τους ούτε και τα προϊόντα που παράγονται από ζώα, όπως τυρί, γάλα, αβγά και μέλι.
Όπως όλοι γνωρίζουμε το κρασί παράγεται από σταφύλια. Ουσιαστικά δημιουργείται από μία απολύτως φυσική διαδικασία, την αλκοολική ζύμωση του χυμού των σταφυλιών, η οποία πραγματοποιείται από τις ζύμες (είτε γηγενείς, είτε καλλιεργημένες) μετατρέποντας τα φυσικά σάκχαρα του σταφυλιού σε αιθυλική αλκοόλη, διοξείδιο του άνθρακα και κάποια άλλα υποπροϊόντα. Μέχρι τώρα όλα αυτά φαίνονται να είναι συμβατά με τη φιλοσοφία των Vegan.
Ο λόγος για τον οποίο δεν είναι ΟΛΑ τα κρασιά φιλικά προς τους vegan ή τους vegetarian, έχει να κάνει με το πώς το κρασί γίνεται διαυγές αλλά και τη διαδικασία που ονομάζεται «διαύγαση» η «κολλάρισμα» . Όλα τα κρασιά στην αρχή της ζωής τους είναι θολά και περιέχουν μικροσκοπικά μόρια όπως πρωτεΐνες, τρυγικά, τανίνες ,φαινολικά στοιχεία. Αυτά, είναι όλα φυσικά και καθόλου επιβλαβή για τον ανθρώπινο οργανισμό. Ωστόσο, όλοι εμείς οι καταναλωτές θέλουμε τα κρασιά μας να είναι καθαρά και διαυγή.
Τα περισσότερα κρασιά, αν μείνουν αρκετό καιρό στην οινοδεξαμενή, θα σταθεροποιηθούν με αργή καθίζηση των σωματιδίων αυτών. Ωστόσο, παραδοσιακά οι οινοπαραγωγοί χρησιμοποιούν μια ποικιλία βοηθημάτων καθίζησης , τα οποία είναι σκευάσματα που προέρχονται από οργανικές ή ανόργανες ύλες και ονομάζονται «μέσα διαύγασης». Η χρησιμοποίηση των μέσων αυτών επισπεύδει την καθίζηση των μορίων που προκαλούν την «ομίχλη» στο κρασί. Ουσιαστικά, τα μέσα διαύγασης δρουν σαν μαγνήτες που προσελκύουν τα μόρια γύρω τους. Έτσι, συνενώνονται με το μέσο διαύγασης, δημιουργώντας λιγότερα αλλά μεγαλύτερα σωματίδια, τα οποία καθιζάνουν πιο γρήγορα λόγω της βαρύτητας και μπορούν στη συνέχεια να απομακρυνθούν πιο εύκολα.
Συχνά, ως μέσα διαύγασης, χρησιμοποιούνται η καζεΐνη (πρωτεΐνη γάλακτος), αλβουμίνη (ασπράδια αυγών), ζελατίνη (ζωική πρωτεΐνη) και ιχθυόκολλα (πρωτεΐνη κύστης ψαριών).
Οι παραπάνω βοηθητικοί παράγοντες δεν μένουν ως πρόσθετα στο κρασί, αλλά καθιζάνουν μαζί με τα μόρια που προκαλούν τη θολότητα του κρασιού, οπότε και απομακρύνονται.
Η διαύγαση με μέσο την καζεΐνη ή την αλβουμίνη είναι συνήθως αποδεκτά από τους περισσότερους vegetarian ,αλλά εκτός ορίων για τους vegans λόγω μικροσκοπικών ιχνών που μπορεί να απορροφηθούν στο κρασί κατά τη χρήση.
Σήμερα, πολλές οινοποιητικές επιχειρήσεις χρησιμοποιούν παράγοντες από άργιλο ως μέσα διαύγασης, δηλαδή ΜΗ οργανική ύλη (όπως ο μπεντονίτης), οι οποίοι είναι ιδιαίτερα αποτελεσματικοί στη διαύγαση και την απομάκρυνση ανεπιθύμητων πρωτεϊνών. Ο ενεργός άνθρακας είναι ένα άλλο μέσο που χρησιμοποιείται και είναι φιλικό προς τη vegan και vegetarian κατανάλωση. Αυτού του είδους τα κρασιά φέρουν την πιστοποίηση vegan μετά από ενδελεχή έλεγχο.
Η αλήθεια είναι πως η μετάβαση σε πιο φυσικές μεθόδους οινοποίησης επιτρέπουν στη φύση να ακολουθήσει την πορεία της. Η ελάχιστης οινολογικής παρέμβασης διαδικασία, παράγει περισσότερα vegan και vegetarian friendly κρασιά.
Ένας αυξανόμενος αριθμός οινοπαραγωγών σε όλον τον κόσμο έχουν κάνει την επιλογή να μην εφαρμόζουν κολλάρισμα (διαύγαση) ή/και να μη φιλτράρουν τα κρασιά τους, αφήνοντάς τα να αυτοσταθεροποιηθούν, όπως για παράδειγμα η σειρά των «Άθικτων Οίνων» του Ε.Ο.Σ ΣΑΜΟΥ. Τέτοια κρασιά συνήθως αναφέρουν στην ετικέτα τη σήμανση «un-fined» ή/και «un-filtered».
Ποιοι είναι οι Vegan Οίνοι από Μοσχάτο Σάμου;
Επίσημα πιστοποιημένοι Vegan Κωδικοί του Οινοποιητικού Συνεταιρισμού Σάμου είναι:
· Τα «Αρχέγονα Εδάφη»
· Οι σειρά των «Άθικτων Οίνων» (βιολογικής και βιοδυναμικής καλλιέργειας): Βουνίτης-Προφήτης και Ερημίτης
· Οι «Ψηλές Κορφές»
· Το «Moscato Aspro»
· Το «Samos Vin Doux»
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου