21 Οκτ 2024

Σημείωσε επιτυχία η εκδήλωση του Κέντρου Πρόληψης Σάμου σε συνεργασία με την ΕΛΜΕ Σάμου: «Φαινόμενα Βίας στη Σχολική Κοινότητα»

Το Σάββατο, 19 Οκτωβρίου, στις 6.30 μ.μ., στην κατάμεστη αίθουσα του Δήμου Ανατολικής Σάμου, πραγματοποιήθηκε η Ανοιχτή Εκδήλωση – Συζήτηση που συνδιοργάνωσε ο «Φάρος» με την ΕΛΜΕ Σάμου: «Φαινόμενα Βίας στη Σχολική Κοινότητα- Δυνατότητες Πρόληψης και Αντιμετώπισης» με κεντρικό εισηγητή τον κο. Γιώργο Νικολαΐδη, Ψυχίατρο, Διευθυντή Δ/νσης Ψυχικής Υγείας και Κοινωνικής Πρόνοιας του Ινστιτούτου Υγείας του Παιδιού. 

Στην εκδήλωση μίλησαν η Πρόεδρος της ΕΛΜΕ κα. Ελπινίκη Δεμερτζή και η Επιστημονική Υπεύθυνη του Κ.Π. Π.Ε. Σάμου «Φάρος», κα Δέσποινα Τσουβαλά, οι οποίες αναφέρθηκαν σε δράσεις και πρωτοβουλίες που έχει αναλάβει αντίστοιχα ο φορέας που εκπροσωπούν για την πρόληψη και αντιμετώπιση της νεανικής βίας και ειδικότερα αυτής στους σχολικούς χώρους.

Φωτό: «Σαμιακόν Βήμα»

Ο κος Νικολαΐδης αναφέρθηκε στα στατιστικά στοιχεία του Ερευνητικού Πανεπιστημιακού Ινστιτούτου Ψυχικής Υγείας του Πανεπιστημίου Αθηνών που μετράει το φαινόμενο από το 1998 με μεθοδολογία που ακολουθείται παγκόσμια, με βάση τα οποία το φαινόμενο του σχολικού εκφοβισμού στη χώρα μας ποσοτικά, παρουσίασε αύξηση στην κορύφωση της οικονομικής κρίσης (2010-2015). Έπειτα τα ποσοστά έμειναν σταθερά και την τελευταία διετία μειώνονται. Το ίδιο προκύπτει κι από στοιχεία της Eurostat για την παραβατικότητα ανηλίκων. Υπήρξε αύξηση στην οικονομική κρίση και στη συνέχεια σταθεροποίηση. Το μόνο κομμάτι σχολικού εκφοβισμού που αυξάνεται στην Ελλάδα, είναι ο ηλεκτρονικός εκφοβισμός. «Οι σημερινοί έφηβοι γεννήθηκαν μέσα στην κρίση, μεγάλωσαν σε ένα περιβάλλον απανωτών κρίσεων και στην πραγματικότητα δεν γνωρίζουν πώς είναι να ζει κανείς σε μια πιο ασφαλή κοινωνία, όπου ο άλλος δεν είναι ένας εν δυνάμει απειλητικός κίνδυνος.»


Παρόλα αυτά, ο κ. Νικολαΐδης επισήμανε ότι έχει υπάρξει μια ποιοτική διαφοροποίηση στα περιστατικά βίας με περισσότερη σκληρότητα και αναλγησία και αυτό, μπορεί να αποδοθεί στην οικονομική κρίση, αλλά και στον εγκλεισμό της πανδημίας.

Τέλος ο κεντρικός μας εισηγητής αναφέρθηκε στην ανάγκη να υπάρχει ένα συνεκτικό πλαίσιο κοινωνικών υπηρεσιών και υπηρεσιών ψυχοκοινωνικής παρέμβασης, που να στηρίζουν τις οικογένειες, τα σχολεία, τις κοινότητες και είναι σε σύνδεση και ετοιμότητα, όταν παρατηρείται όξυνση.

Φωτό: «Σαμιακόν Βήμα»

Μετά την εισήγηση, αναπτύχθηκε πλούσιος διάλογος, με πολλές ερωταπαντήσεις, οι οποίες εμβάθυναν στην κατανόηση του θέματος.

Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν πολλοί εκπαιδευτικοί, υγειονομικοί και προσωπικό από όλες σχεδόν τις ψυχοκοινωνικές υπηρεσίες του νησιού, γονείς, αλλά και πολλά ενδιαφερόμενα μέλη της τοπικής μας κοινότητας.

Ενημερώνουμε τους γονείς και τους εκπαιδευτικούς ότι λειτουργούν ομάδες, δράσεις και προγράμματα του «Φάρου», τα οποία σχετίζονται με τα προβλήματα που αναφέρθηκαν στον διάλογο και καλούμε τους ενδιαφερόμενους να έρθουν σε επαφή για να συμμετάσχουν. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΓΡΑΨΟΥ ΚΑΙ ΕΣΥ ΣΤΑ ALERTS ΤΟΥ ΣΑΜΙΑΚΟΥ ΒΗΜΑΤΟΣ

Δώστε μας ένα Email σας για να μαθαίνετε πρώτοι τι συμβαίνει

* indicates required