2 Οκτ 2024

Επίσκεψη υφυπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης στο Συνεταιρισμό Σάμου

Ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, κ. Διονύσιος Σταμενίτης, συνοδευόμενος από τον γ.γ. Ενωσιακών Πόρων και Υποδομών Δημήτριο Παπαγιαννίδη, και μετά από σχετική παρέμβαση του βουλευτή Σάμου Χριστόδουλου Στεφανάδη, πραγματοποίησαν την Τρίτη, 1η Οκτωβρίου, ενημερωτική συνάντηση με τα μέλη του Δ.Σ του Ενιαίου Οινοποιητικού Αγροτικού Συνεταιρισμού Σάμου.

Κατά την προγραμματισμένη επίσκεψη στο Συνεταιρισμό Σάμου συζήτησαν τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής και του υπερπληθυσμού των αγριογούρουνων στον αμπελώνα του Μοσχάτου, ενώ τονίστηκε η αναγκαιότητα συντονισμένων ενεργειών από τους τοπικούς φορείς αυτοδιοίκησης, τις αρμόδιες υπηρεσίες και το υπουργείο.

«Η συνεργασία ανάμεσα στην πολιτεία και τους αγρότες αποτελεί σημαντική παράμετρο για την επιτυχία των προσπαθειών μας”, τόνισε ο Υφυπουργός. “Σκοπός μας είναι να εξασφαλίσουμε τη βιωσιμότητα της αγροτικής παραγωγής και το εισόδημα των αμπελουργών, προστατεύοντας παράλληλα τον αμπελώνα του μοσχάτου Σάμου, που αποτελεί στοιχείο της πολιτιστικής κληρονομιάς και είναι ζωτικής σημασίας για την οικονομία του ακριτικού νησιού.»

Το Διοικητικό Συμβούλιο του Συνεταιρισμού, εξέθεσε σε σχετικό υπόμνημα τις ανησυχίες όλων των αμπελουργών σχετικά με τη γεωμετρική αύξηση του πληθυσμού των αγριογούρουνων, που προκαλούν ζημιές στους αμπελώνες αλλά και όλες τις αγροτικές καλλιέργειες (ελιές, ανθοκομικές καλλιέργειες, κηπευτικά και άλλα). Παράλληλα έθεσε μια σειρά θεμάτων και προτάσεων που στοχεύουν στην ύπαρξη μιας «επόμενης μέρας» για το Συνεταιρισμό αλλά και όλο το νησί. Μεταξύ αυτών η διατήρηση και ανακατασκευή αναβαθμίδων, η υποστήριξη συμμετοχής σε συστήματα ποιότητας καθώς και η αναγκαιότητα λήψης θεσμικών μέτρων και παρεμβάσεων στα συστήματα σήμανσης.

Ο υφυπουργός δεσμεύθηκε να υποστηρίξει την εφαρμογή βιώσιμων πρακτικών ελέγχου του πληθυσμού των αγριογούρουνων και στη Σάμο, ενώ παράλληλα, ανταποκρινόμενος και στα λοιπά μείζονα αιτήματα του Ε.Ο.Σ. Σάμου τόνισε πως ο διάλογος που ξεκίνησε θα συνεχιστεί επί της ουσίας, με κύριο γνώμονα την υποστήριξη του Συνεταιρισμού και του αγροτικού εισοδήματος.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΓΡΑΨΟΥ ΚΑΙ ΕΣΥ ΣΤΑ ALERTS ΤΟΥ ΣΑΜΙΑΚΟΥ ΒΗΜΑΤΟΣ

Δώστε μας ένα Email σας για να μαθαίνετε πρώτοι τι συμβαίνει

* indicates required