Στη σκιά της μακραίωνης οινικής ιστορίας και των ορεινών αμπελώνων, εκεί όπου ο ήλιος και το θαλασσινό αγέρι σμίγουν στις πεζούλες ξερολιθιάς, γεννήθηκαν τα υπέροχα ημίξηρα κρασιά του Συνεταιρισμού της Σάμου: ΒΑΒΕΛοίνος λευκός και ΒΑΒΕΛοίνος ροζέ.
Μέσα από την εξαιρετική τους ποιότητα, τα ημίξηρα αυτά κρασιά αποτυπώνουν τη φιλοσοφία του Συνεταιρισμού: Την αγάπη για το σαμιακό αμπελώνα, την αφοσίωση στην ποιότητα, την επιθυμία να παράγονται κρασιά διακριτά, άξια να επιβραβεύονται. Σε κάθε γουλιά ανακαλύπτουμε κι ένα κομμάτι της ψυχής μας, μια πρόσκληση να γιορτάσουμε τη ζωή, με το ποτήρι μας γεμάτο αρώματα.
Δεν είναι τυχαίο πως έχουν τιμηθεί με ΤΡΙΑ χρυσά βραβεία και την υπέρτατη οινική διάκριση Diamant Trophee στο Διεθνή Διαγωνισμό Femmes et Vins Du Monde Monaco.
To ημίξηρο λευκό «ΒΑΒΕΛοίνος» είναι ένα εξαιρετικό σαμιώτικο κρασί με εντυπωσιακά πρωτογενή αρώματα της ευγενούς ποικιλίας του μοσχάτου, αρώματα που παραπέμπουν καταρχάς στο ίδιο το σταφύλι και σε δεύτερη ανάγνωση σε φρέσκα ώριμα φρούτα όπως βερίκοκα, μήλα και εσπεριδοειδή ή και εξωτικά, όπως η μπανάνα, το λίτσι, ο ανανάς, το μάνγκο και το ακτινίδιο. Η γεύση του είναι μαλακή και βελούδινη, με επίγευση μεγάλης διάρκειας.
Στη μύτη διακρίνουμε έντονα το τριαντάφυλλο και το γιασεμί, ενώ στο στόμα κυριαρχούν τα φρούτα, με γευστικές αναμνήσεις από λευκόσαρκα ροδάκινα, αρωματικά μήλα και τη διακριτική γλύκα των αχλαδιών. Σερβίρεται στους 8-10°C και πίνεται μόνο του ή συνοδεύει φρούτα, απαλά τυριά και ξηρούς καρπούς. Είναι ένα ισορροπημένο κρασί, εύκολα συνδυαζόμενο και απολαυστικό κάθε εποχή.
Συνταιριάζει πολύ όμορφα με πιάτα που φέρουν μια ανάλαφρη γλυκύτητα (π.χ. καραμελωμένες φτερούγες κοτόπουλου, spare ribs), κρεατικά που συνοδεύονται από μαγειρεμένα φρούτα (χοιρινό με δαμάσκηνα, αρνί με σταφύλια, κοτόπουλο με ανανά), ο,τιδήποτε είναι παναρισμένο (π.χ. κοτομπουκιές και φέτα σαγανάκι με μέλι), γεύσεις που αγαπά ο νεαρόκοσμος (όπως χάμπουργκερ, σάντουιτς, πίτσες, σουβλάκια, πατάτες τηγανιτές, κοτόπουλο στη σούβλα και πίτες κάθε είδους), πιάτα της ασιατικής κουζίνας, ψάρια και οστρακοειδή (όπως πεσκανδρίτσα, αστακός, καβουροσαλάτα, γαρίδες, καραβίδες) σαλάτες και ορεκτικά που περιλαμβάνουν φρέσκα φρούτα καθώς και διάφορα ορεκτικά (όπως πεπόνι με προσούτο, φέτα με καρπούζι, κ.α
Το ημίξηρο ροζέ «ΒΑΒΕΛοίνος» είναι αποτέλεσμα ενός έξυπνου οινολογικού συνδυασμού γηγενών ποικιλιών όπως ο Αυγουστιάτης, το Φωκιανό και το Μοσχάτο που γοητεύει τον ουρανίσκο και προκαλεί τις αισθήσεις. Στο στόμα είναι πλούσιο μα ισορροπημένο, δροσερό, με νότες πρώιμων φρούτων και πράσινου λεμονιού. Πατάει πάνω στην υπέροχη οξύτητα του σπάνιου Αυγουστιάτη, προσφέροντας πεντακάθαρο άρωμα πετροκέρασου και καρπουζιού, γευστική ζωηράδα και καλό σώμα. Στο τέλος, επιφυλάσσει μακράς διάρκειας επίγευση με αίσθηση lime που ισορροπεί άψογα τη γλυκύτητα του ημίξηρου.
O ροζέ ΒΑΒΕΛοίνος του Συνεταιρισμού συνδυάζεται υπέροχα με λιπαρά ψάρια (όπως ο σολομός) αλλά και οστρακόδερμα, μαγειρεμένα με ζυμαρικά ή σε σαγανάκι. Ταιριάζει εκπληκτικά με σούπα bouillabaisse από ποικιλία ψαριών, γαρίδας και μυδιών, αρωματισμένης με σκόρδο, σαφράν και πιπέρι καγιέν. Επίσης με πιάτα της ασιατικής κουζίνας, sushi, carpaccio με ψάρια (τόνο, λαυράκι και σολωμό), οστρακοειδή (καβούρια, αστακό, γαρίδες), μύδια, ριζότο με θαλασσινά, αστακομακαρονάδες και γαριδομακαρονάδες, φιλέτο αλατισμένου μπακαλιάρου με σπανάκι. Μπορεί ωστόσο να συνοδεύσει ψητά λαχανικά όπως μελιτζάνες, πιπεριές και κολοκυθάκια και δίνει τις δικές του νύξεις σε όλα τα λαδερά της μεσογειακής κουζίνας όπως μπριάμ, γεμιστά, φασολάκια και μπάμιες. Συνοδεύει παρασκευές με σάλτσα pesto, ελαιολάδο και φρέσκα βότανα (όπως μέντα, δενδρολίβανο, εστραγκόν και θυμάρι). Ακόμη, σερβίρεται με πλατό τυριών (λευκά τυριά και κατά προτίμηση, κατσικίσιο), springrolls, όλες τις τάρτες φρούτων και φρουτοσαλάτες που να περιέχουν φράουλα, κεράσι ή και ροδάκινο.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου