2 Οκτ 2024

Μήνυμα αγωνίας από τους αγρότες στον υφυπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης για τον πρωτογενή τομέα

Φωτό: ertnews.gr
Ο Πανσαμιακός Αγροτικός Σύλλογος συναντήθηκε την Τρίτη, 1η Οκτωβρίου, μετά από πιέσεις, με τον υφυπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Σταμενίτη προκειμένου να θέσει το σύνολο των αιτημάτων των αγροτών και να εκφράσει την αγωνία του και την ανησυχία του για το μέλλον του πρωτογενή τομέα στη Σάμο και την επιβίωση των μικρομεσαίων αγροτών.

Στην ανακοίνωσή του ο Σύλλογος αναφέρει: «Συγκεκριμένα από τη μεριά του Συλλόγου τέθηκαν τα ζητήματα του αυξημένου κόστους παραγωγής (φυτοφάρμακα, λιπάσματα, ζωοτροφές, ρεύμα, πετρέλαιο), των υποδομών (αρδευτικά δίκτυα, φράγματα, μικροφράγματα, αγροτική οδοποιία, σφαγείο), το θέμα των αποζημιώσεων του ΕΛΓΑ (αλλαγή κανονισμού του ΕΛΓΑ ώστε να ασφαλίζει και να αποζημιώνει την παραγωγή και το κεφάλαιο από όλες τις φυσικές καταστροφές και νόσους στο 100% πχ αγριογούρουνα, περονόσπορος, ακαρπία), το θέμα των επιδοτήσεων και των ενισχύσεων που έχουν μειωθεί και φυσικά αναδείχθηκαν πιο επισταμένα τα μεγάλα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε σε τοπικό επίπεδο με τα αγριογούρουνα και το νερό.

Οι απαντήσεις που λάβαμε δε μας κάλυψαν. Ενδεικτικά, πχ για το μέτρο της κυβέρνησης για μείωση της κιλοβατώρας στα 9,5λεπτά/kwh αντί για 7 που ζητάμε εμείς δεν καλύπτει το κόστος παραγωγής, είπε επίσης ο Υφυπουργός ότι δεν υπάρχει καμία επιδότηση για τα λιπάσματα που εδώ και μία 5ετία έχουν διπλασιαστεί οι τιμές τους, ενώ για το πετρέλαιο είπε ότι είχαν δοθεί 70 εκ ευρώ που όμως για τους παραγωγούς του νησιού μας αντικατοπτρίζεται στο ποσό των 60 με 70 ευρώ ανά αγρότη που είναι μία σταγόνα στον ωκεανό. Για το θέμα των υποδομών όπου ήταν η μόνη ανακοίνωση είπε ότι το φράγμα Καρβούνη θα ενταχθεί στα έργα εθνικής σημασίας και θα ξεκινήσει σε βάθος 5ετίας. Για την αγροτική οδοποιία δεν υπάρχουν κρατικοί πόροι και ότι προκηρύσσονται ανά διαστήματα προγράμματα. Για τις επιδοτήσεις και τις ενισχύσεις είπε ότι το υπουργείο είχε εξασφαλίσει το ίδιο ποσό πρόπερσι με πέρσι αλλά από την άλλη είχαμε μείωση 30% όλων των ενισχύσεων (βασική ενίσχυση, κόψιμο πρασινίσματος και αντικατάσταση με οικολογικά σχήματα πχ αντί για 30€/στρέμμα πήραμε 13€/στρέμμα). Για τα αγριογούρουνα δεν ανέφερε τίποτα για το θέμα των αποζημιώσεων, ενώ για το αίτημά μας για εξάλειψη του πληθυσμού ουσιαστικά πρότεινε την εφαρμογή των ηλεκτροφόρων περιφράξεων με συμμετοχή των αγροτών κατά 50%, πράγμα που είναι ανεφάρμοστο στη Σάμο λόγω της μορφολογίας και των χωραφιών και του εδάφους και δε θα βοηθήσει στην εξάλειψη του είδους που ζητάμε. Επίσης, ανέφερε ότι θα τεθεί το θέμα των στειρώσεων κατόπιν παρέμβασης επιστημόνων και κτηνίατρων.

Τέλος, ουσιαστικές δεσμεύσεις για όλα τα ζητήματα που έχουν να κάνουν με τον πρωτογενή τομέα στο νησί δεν πήραμε. Γι’ αυτό πρέπει το επόμενο διάστημα οι αγρότες της Σάμου να αγκαλιάσουν το Σύλλογό μας, να γίνουν μέλη, να εξειδικεύσουμε τα αιτήματά μας και τη δράση μας και σε άλλους τομείς όπως η μελισσοκομία, η αλιεία, η κτηνοτροφία, και κυρίως να συντονίσουμε τον αγώνα μας απέναντι σε μία πολιτική όπως αυτή της κυβέρνησης που συστηματικά παραγκωνίζει τον μικρομεσαίο αγρότη και τον σπρώχνει έξω από το επάγγελμα ενισχύοντας έτσι μόνο τους μεγάλους ομίλους του κλάδου.

Κρατάμε σαν σημαντική παρακαταθήκη την όλη προσπάθεια που έχουμε κάνει σαν Σύλλογος να βγουν στην επιφάνεια τα ουσιαστικά προβλήματά μας και να πιέζουμε να βάλουμε μπροστά τις διεκδικήσεις μας.»


Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΓΡΑΨΟΥ ΚΑΙ ΕΣΥ ΣΤΑ ALERTS ΤΟΥ ΣΑΜΙΑΚΟΥ ΒΗΜΑΤΟΣ

Δώστε μας ένα Email σας για να μαθαίνετε πρώτοι τι συμβαίνει

* indicates required