Με τον δήμαρχο Δυτικής Σάμου Θ. Παπαθεοφάνους |
Ο κ. Δ. Νατσιός με τον αντιπεριφερειάρχη κ. Ε. Μαυρατζώτη |
Όπως διαπιστώθηκε από τις επαφές υπάρχει γενικότερη υποστελέχωση των υπηρεσιών, η οποία είναι τουλάχιστον αδικαιολόγητη σε ένα τόσο νευραλγικό σημείο της ελληνικής μεθορίου, ενώ οι μεγάλες ελλείψεις ιατρικού προσωπικού στο Νοσοκομείο του νησιού, παρά τις κυβερνητικές εξαγγελίες, έχουν δημιουργήσει μία ακόμα μεγαλύτερη δυσκολία στους κατοίκους. Όλοι τόνισαν την στασιμότητα των εκταμιεύσεων από τον Απρίλιο, με αποτέλεσμα την διακοπή εργασιών σε πολλά κρίσιμα έργα υποδομής.
Ο δήμαρχος Ανατολικής Σάμου κ. Π. Παπαγεωργίου έχοντας αριστερά τον αντιπρόεδρο της ΝΙΚΗΣ κ. Γ. Ρούντα και δεξιά τον πρόεδρο του κόμματος κ. Δ. Νατσιό |
Ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα παραμένει ο μεγάλος αριθμός λαθρομεταναστών που διαμένουν στην Κλειστή Ελεγχόμενη Δομή της Σάμου. Κανείς δεν μπόρεσε να δώσει τον ακριβή αριθμό, αλλά όλοι συμφώνησαν πως πρόκειται για πάνω από 3.500 άτομα. Η μεγάλη αυτή Δομή (που μόνο κλειστή δεν είναι) δέχεται καθημερινά νέους λαθρομετανάστες, ενώ αρκετοί κάτοικοι τόνισαν πως είναι πολλά τα περιστατικά κλοπών και ζημιών που προκαλούνται στις γύρω περιοχές.
Με τον διευθυντή της Διεύθυνσης Αστυνομίας Σάμου, ταξίαρχο κ. Δ. Μαϊστρέλλη |
Οι αρμόδιοι μίλησαν για τις αυξημένες ροές των λαθρομεταναστών, αλλά και την αλλαγή λειτουργίας των παράνομων δικτύων λαθρομετανάστευσης, αφού οι αδίστακτοι διακινητές ακόμα και με 7-8 μποφόρ φορτώνουν μικρές βάρκες με 30-40 άτομα για να φτάσουν στις ελληνικές ακτές. Εντύπωση προκάλεσε η αναφορά πως μολονότι οι λιμενικοί επιτελούν με αφοσίωση το καθήκον τους για την φύλαξη της Πατρίδας, συχνά δέχονται αναφορές, αγωγές και μηνύσεις από τις διάφορες ΜΚΟ, οι οποίες δεν έχουν καθαρούς σκοπούς. Επιπλέον, όπως διαπιστώθηκε, κατά τις νυχτερινές ώρες τουρκικά σκάφη αλιεύουν εντός των ελληνικών χωρικών υδάτων, αφού οι γείτονες δεν αστυνομεύουν επαρκώς τα παράλιά τους.
Ο πρόεδρος και ο αντιπρόεδρος της Νίκης περιηγήθηκαν στο Βαθύ, άκουσαν τα παράπονα και τις αγωνίες αρκετών κατοίκων, οι οποίοι τους εξήγησαν την καταστροφή που προκάλεσε το τσουνάμι μετά τον μεγάλο σεισμό, είδαν τα δουλεμπορικά κατασχεμένα σκάφη στο κεντρικό λιμάνι και τους λαθρομετανάστες που εκείνη την ημέρα είχαν εισέλθει στη χώρα.
Με τον υπολιμενάρχη Σάμου, αντιπλοίαρχο κ. Β. Γκουντελιά |
Επισκέφθηκαν ακόμα το Καρλόβασι και το Κοκκάρι όπου είδαν τα εμφανή ίχνη του καταστροφικού σεισμού. Τέσσερα χρόνια μετά, οι περισσότεροι ναοί στο Καρλόβασι παραμένουν κλειστοί από τις ζημιές που προκλήθηκαν και μολονότι οι μελέτες αποκατάστασης έχουν ολοκληρωθεί, οι χρηματοδοτήσεις δεν έχουν εγκριθεί. Πολλοί σεισμόπληκτοι διαμαρτυρήθηκαν πως,, παρά τις κυβερνητικές υποσχέσεις, ακόμα περιμένουν τις αποζημιώσεις για να αποκαταστήσουν τις καταστραμμένες περιουσίες τους.
Άποψη της Κλειστής Ελεγχόμενης Δομής Σάμου |
Ένα εύλογο παράπονο που εξέφρασαν οι κάτοικοι είναι η απόφαση της διαχειρίστριας εταιρίας να κλείσει για 25 ολόκληρες μέρες το αεροδρόμιο της Σάμου για εργασίες αναβάθμισης, χωρίς να έχει ενημερωθεί η τοπική κοινωνία και κυρίως χωρίς να έχει βρεθεί εναλλακτικός μεταφορικός ισοδύναμος τρόπος. Παράλληλα όλοι αναφέρθηκαν στο πάγιο αίτημα της ακτοπλοϊκής διασύνδεσης της Σάμου με τα Δωδεκάνησα και τις αλλαγές που επιφέρουν στην καθημερινότητα του νησιού οι διάφοροι κυβερνητικοί σχεδιασμοί, ενώ επεσήμαναν την εξαίρεση της Σάμου από την άγονη γραμμή με αποτέλεσμα το εξής παράδοξο: να ταξιδεύουν οι κάτοικοι για Σάμο και να εκδίδουν, με το ίδιο πλοίο, εισιτήριο για Χίο που είναι φθηνότερο.
Κατά τη σύντομη παραμονή τους στο νησί οι κύριοι Νατσιός και Ρούντας επισκέφθηκαν και την Ιερά Μονή Ζωοδόχου Πηγής, όπου τους υποδέχθηκε και τους ξενάγησε η ηγουμένη της Μονής Ευνίκη Μοναχή.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου