25 Οκτ 2024

Ακόμη ένα επεισόδιο εις βάρος της Σάμου - 200 μετανάστες, προερχόμενοι από τη Ρόδο, αντί της Χίου κατέληξαν στη Σάμο!

Το μεταναστευτικό ζήτημα γίνεται ακόμη πιο περίπλοκο τους τελευταίους μήνες αφού αναπτύσσονται μεγαλύτερες ροές σε περιοχές όπως η Ρόδος και η Κρήτη όπου δεν υπάρχουν κατάλληλες δομές φιλοξενίας. Φυσικά τα νησιά του Βορειοανατολικού Αιγαίου συνεχίζουν να αποτελούν «κλασικές» επιλογές για τους διακινητές αλλά και εδώ εμφανίζονται «ανισότητες».

Όσον αφορά τη Σάμο, η περίφημη ΚΕΔN (Κλειστή Ελεγχόμενη Δομή Νομού Σάμου), που διαφημίστηκε με τυμπανοκρουσίες στα εγκαίνιά της πριν 3 χρόνια (18 Σεπτεμβρίου 2021), από τον τότε υπουργό Μετανάστευσης και Ασύλου κ. Νότη Μηταράκη, παραμένει η μόνη δομή μεγάλων διαστάσεων (με τα όποια λάθη ενδεχομένως έγιναν στο να αποδεχτούμε, με κάποια οικονομικά οφέλη, τη δημιουργία της), και με επίσημα στοιχεία, δυνατότητας φιλοξενίας 2.400 ατόμων.

Φωτό: «Σαμιακόν Βήμα»

Η συγκεκριμένη δομή έχει προ πολλού ξεπεράσει τα όριά της ενώ η λειτουργία της, πέραν του ζητήματος έλλειψης νερού, δεν λειτουργεί σύμφωνα με όσα παρουσιάστηκαν την ημέρα των εγκαινίων. Οι κάτοικοι της γειτονικής Χίου αντιστάθηκαν και συνεχίζουν να αντιστέκονται μέχρι σήμερα (διαβάστε παρακάτω την δικαστική απόφαση υπέρ της μη δημιουργίας μεγάλης δομής μεταναστών στην περιοχή «Θόλος του νησιού), έχοντας ζωντανό παράδειγμα την κατάσταση της Σάμου, ενώ η Λέσβος, με σύμμαχο και τον περιφερειάρχη Κωνσταντίνο Μουτζούρη, συνεχίζει αγώνα κατά της δημιουργίας μεγάλης δομής. Πρόσφατα η Ολομέλεια του ΣτΕ, έκρινε ότι δομή πάνω από 3.000 άτομα δεν επιτρέπεται να κατασκευασθεί. Το ζήτημα αφορά την κατασκευή δομής στη θέση «Βάστρια» της Λέσβου. Το υπουργείο από την πλευρά του επιμένει προς αυτή την κατεύθυνση.

Άποψη της ΚΕΔΝ Σάμου

Το πρόσφατο περιστατικό των 200 μεταναστών

Οι 200 μετανάστες που αναχώρησαν από τη Ρόδο, η οποία χωρίς κάποια δομή ή κατάλληλες εγκαταστάσεις έχει μόνο λύση να «εξάγει» τους μετανάστες που φτάνουν στο νησί, σε συνενόηση με το υπουργείο, αποφασίζεται η μεταφορά τους στη Χίο λόγω του ότι η εκεί εγκατάσταση της ΒΙΑΛ, έχει αυτή τη χρονική στιγμή λιγότερους μετανάστες από τη Σάμο. Τα σχέδια αλλάζουν στην πορεία (!) και λόγω αντιδράσεων, με αποτέλεσμα να κρατήσουμε εμείς τους μετανάστες, τουλάχιστον έως την Κυρικακή, 27 Οκτωβρίου, που θα τους παραλάβει το πλοίο για Πειραιά, αν και εφόσον δεν δοθεί συνέχεια στις απεργιακές κινητοποιήσεις της ΠΝΟ που έχουν δέσει τα πλοία στα λιμάνια.

Παρακάτω το λεπτομερές ρεπορτάζ της ιστοσελίδας samostoday.gr

Κάθε μέρα που περνά, όπως διαπιστώνουμε όλοι μας το μεταναστευτικό πρόβλημα αρχίζει και μεγαλώνει, παρά τις όποιες διαβεβαιώσεις για μειωμένες ροές θέλουν κάποιοι να μας δώσουν.

Το μεγαλύτερο πρόβλημα αυτή τη στιγμή το βιώνει η Ρόδος, όπου κάθε μέρα φτάνουν εκατοντάδες μεταναστών από τα απέναντι Τουρκικά παράλια, χωρίς το νησί να διαθέτει τις απαραίτητες υποδομές για να φιλοξενηθούν. Το πρόβλημα είναι ακόμα πιο έντονο διότι κυκλοφορούν στους δρόμους, κοιμούνται όπου βρουν, ένα γεγονός που δεν αρέσει ιδιαίτερα στους Ροδίτες, αφού πιστεύουν ότι οι μετανάστες που κυκλοφορούν ανεξέλεγκτα στην πόλη, ζημιώνει το τουριστικό τους προϊόν.


Έτσι σήμερα αποφασίστηκε το πλοίο της Dodekanisos Seaways «Pride», να μεταφέρει από τη Ρόδο στη Χίο 200 περίπου μετανάστες.

Κι ενώ ετοιμάζονταν οι εγκαταστάσεις στη ΒΙΑΛ Χίου για την υποδοχή τους, φαίνεται ότι κάποιοι φορείς από τη Χίο, αντιλήφθηκαν τι πρόκειται να γίνει και πιέζοντας καταστάσεις, το πλοίο ξαναγύρισε κι έδεσε στο λιμάνι του Πυθαγορείου.


Αμέσως ξεκίνησε η μεταφορά τους με αυτοκίνητα (βαν) της Ελληνικής Αστυνομίας από το λιμάνι του Πυθαγορείου στην ΚΕΔΝ Σάμου, κάνοντας διπλό δρομολόγιο.

Σύμφωνα με πληροφορίες τα περίπου 200 άτομα, θ΄αναχωρήσουν την Κυριακή το βράδυ (27/10) από το λιμάνι του Βαθέος με το πλοίο BLUE STAR MYCONOS για Πειραιά.

Πλην όμως κανείς δεν γνωρίζει αν η ΠΝΟ (Πανελλήνια Ναυτική Ομοσπονδία), εξαγγείλει νέα 48ωρη απεργία και παραταθεί η παραμονή τους στην ΚΕΔΝ Σάμου.

Η κατάσταση και η καθημερινότητα στην ΚΕΔΝ Σάμου γίνεται πλέον πιεστική, εφόσον με τις καθημερινές αφίξεις οι αριθμοί ανεβαίνουν ανησυχητικά.


Σύμφωνα με την ενημέρωση από το Εθνικό Συντονιστικό Κέντρο Ελέγχου και επιτήρησης συνόλων με ημερομηνία 23/10/2024, στην ΚΕΔΝ Σάμου φιλοξενούνται 3.871 άτομα. Αν υπολογίσουμε και τους σημερινούς 200 που θα φιλοξενηθούν, τότε ο αριθμός ανεβαίνει στους 4.071 σε μία ΚΕΔΝ που υποτίθεται ότι είναι δυναμικότητας 3.664 ατόμων σύμφωνα με την επίσημη ενημέρωση.

Επικοινωνία με τους Yπουργούς Μετανάστευσης Νίκο Παναγιωτόπουλο, Ναυτιλίας Χρήστο Στυλιανίδη και Προστασίας του Πολίτη Μιχάλη Χρυσοχοΐδη είχε ο Βουλευτής Σάμου Χριστόδουλος Στεφανάδης σχετικά με το θέμα της μεταφοράς 200 μεταναστών από την Ρόδο στη Σάμο με το καταμαράν της Dodekanisos Seaways.

Ο βουλευτής Σάμου Χριστόδουλος Στεφανάδης (Φωτό: «Σαμιακόν Βήμα»)

Ο κ. Στεφανάδης ζήτησε να μάθει με ποιου την εντολή άλλαξε ο αρχικός σχεδιασμός για την μεταφορά των μεταναστών στη δομή της Χίου και μάλιστα ενώ το πλοίο είχε αναχωρήσει από το Πυθαγόρειο με προορισμό το γειτονικό νησί. Η απάντηση που δόθηκε είναι ότι αύριο το βράδυ οι μετανάστες θα μεταφερθούν από τη δομή της Σάμου με πλοίο της Blue Star για τον Πειραιά.

«Σίγουρα είναι κάτι που δεν πρέπει να επιτραπεί ξανά καθώς οι Σαμιώτες δεν πρέπει να αισθάνονται ως το νησί που θα πρέπει να σηκώνει πάντα το βάρος της μεταναστευτικής κρίσης» δήλωσε ο βουλευτής ενώ ενημέρωσε ότι η δομή της Σάμου ασφυκτιά με 4.100 άτομα περίπου.

Ξεκάθαρη νίκη της Χίου μέσα από την απόφαση των 82 σελίδων


Η απόφαση του Πολυμελούς Πρωτοδικείου Χίου σχετικά με την αγωγή κυριότητας του Δήμου Χίου κατά του Ελληνικού Δημοσίου για την έκταση στη θέση «Θόλος» αποτελεί μια λεπτομερή δικαστική εξέταση ζητημάτων ιδιοκτησίας που αφορούν τη δημιουργία δομής υποδοχής μεταναστών. Η συγκεκριμένη υπόθεση συνεκδικάστηκε μαζί με άλλες, καθώς αφορούσαν την ίδια επίδικη έκταση και τους ίδιους διαδίκους. 



Το σκεπτικό της απόφασης

Το δικαστήριο εξέτασε το ιστορικό των αγωγών και τις προτάσεις των διαδίκων, με ιδιαίτερη έμφαση στη νομική βάση και τα πραγματικά περιστατικά που υποστηρίζουν τις αξιώσεις των μερών. Το σκεπτικό της απόφασης εστιάζει στην ανάγκη για ακριβή περιγραφή της επίδικης έκτασης, ώστε να μπορεί να εκδοθεί απόφαση σαφής και δεκτική εκτέλεσης. Το δικαστήριο επισήμανε ότι σε περιπτώσεις αναγνώρισης κυριότητας ακινήτων απαιτείται η σαφής περιγραφή του ακινήτου, τα όριά του και η ακριβής του θέση.

Παράλληλα, το δικαστήριο εξέτασε τη νομική κατάσταση της συγκεκριμένης έκτασης, ερευνώντας αν αυτή ήταν δασική, χορτολιβαδική ή νεκρά γαία κατά την περίοδο της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας.Κατά τη διαδικασία, η επίκληση δασικής μορφής από το Ελληνικό Δημόσιο κρίθηκε ανεπαρκής για την απόδειξη κυριότητας, καθώς το τεκμήριο κυριότητας των δασών δεν ισχύει στη Χίο σύμφωνα με τις διατάξεις της ελληνικής νομοθεσίας. Το Ελληνικό Δημόσιο κλήθηκε να αποδείξει την κυριότητά του με συγκεκριμένα στοιχεία, όπως η άσκηση πράξεων νομής για περίοδο άνω των είκοσι ετών​.
Πυρήνας της απόφασης

Η απόφαση επικεντρώνεται στο ότι οι πράξεις νομής και η μακροχρόνια χρήση της επίμαχης έκτασης από το Ελληνικό Δημόσιο δεν επαρκούσαν για να αποδειχθεί ότι η έκταση ανήκει στο Δημόσιο με βάση τις διατάξεις περί χρησικτησίας. Ειδικά για τις εκτάσεις που υπήρχαν πριν το 1946, απαιτείται η απόδειξη συνεχούς κατοχής και διαχείρισης του ακινήτου από το Δημόσιο για περίοδο που να καλύπτει την έκτακτη χρησικτησία, είτε αυτή θεμελιώνεται στο Βυζαντινορωμαϊκό Δίκαιο είτε στην ισχύουσα ελληνική νομοθεσία​.

Σε αυτό το πλαίσιο, η αγωγή του Δήμου Χίου στηρίχθηκε στην ιστορική χρήση της επίμαχης έκτασης και στην αδυναμία του Δημοσίου να παρουσιάσει επαρκή στοιχεία που να αποδεικνύουν ότι η έκταση κατεγράφη ως δημόσια και αδιαμφισβήτητα περιήλθε στην ιδιοκτησία του Ελληνικού Δημοσίου​.
Αποτέλεσμα της απόφασης

Το δικαστήριο απέρριψε εν μέρει τις αξιώσεις του Ελληνικού Δημοσίου, υπογραμμίζοντας ότι δεν τεκμηριώθηκε επαρκώς η συνεχιζόμενη κυριότητα και νομή του ακινήτου από αυτό. Από την άλλη, ο Δήμος Χίου αναγνώρισε το δικαίωμα του να διεκδικήσει την έκταση, ενώ το δικαστήριο απέρριψε επίσης ορισμένες από τις αξιώσεις του, επικαλούμενο αοριστία στον τρόπο περιγραφής της έκτασης ως δασικής ή χορτολιβαδικής​.

Η απόφαση αποτελεί σημαντική εξέλιξη, όχι μόνο για την ιδιοκτησιακή κατάσταση της συγκεκριμένης έκτασης στη Χίο αλλά και για τη διαδικασία χωροθέτησης και κατασκευής δομών υποδοχής μεταναστών, καθώς επηρεάζει τη δυνατότητα χρήσης της γης για τέτοιου είδους εγκαταστάσεις. Το δικαστήριο, λαμβάνοντας υπόψη τη νομολογία και τις εφαρμοζόμενες διατάξεις, απορρίπτει το δικαίωμα του Δημοσίου να θεμελιώνει κυριότητα με απλή επίκληση της δασικής μορφής της έκτασης χωρίς περαιτέρω απόδειξη της κυριότητάς του.

Η εν λόγω απόφαση είναι ενδεικτική της αυστηρής νομικής ανάλυσης που εφαρμόζεται σε θέματα ιδιοκτησιακών διαφορών και της ανάγκης για λεπτομερή τεκμηρίωση από τους διαδίκους, προκειμένου να θεμελιωθεί η κυριότητα και να υπάρξει καθοριστική δικαστική κρίση.

Η ιστορική απόφαση φέρει την υπογραφή των Δικαστών Αγγελικής Πολυμένη, Χαρίλαου Χατζηδημητρίου και Ευφροσύνης Καρανικολάου με γραμματέα τη Μαριάννα Σπάρταλη.

Πηγές: «Σαμιακόν Βήμα»
              samostoday.gr
              politischios.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΓΡΑΨΟΥ ΚΑΙ ΕΣΥ ΣΤΑ ALERTS ΤΟΥ ΣΑΜΙΑΚΟΥ ΒΗΜΑΤΟΣ

Δώστε μας ένα Email σας για να μαθαίνετε πρώτοι τι συμβαίνει

* indicates required