2 Οκτ 2024

1η Οκτωβρίου - Για την Παγκόσμια Ημέρα Τρίτης Ηλικίας

Η Παγκόσμια Ημέρα των Ηλικιωμένων, γνωστή και ως «Παγκόσμια Ημέρα για την Τρίτη Ηλικία» εορτάζεται κάθε χρόνο την 1η Οκτωβρίου. Υιοθετήθηκε από τη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ το 1990, για να αποτίσει τον οφειλόμενο φόρο τιμής στους ηλικιωμένους, αλλά και να επισημάνει τα προβλήματα, που αντιμετωπίζουν.

Η Παγκόσμια Ημέρα Ηλικιωμένων έχει στόχο να αναγνωρισθεί η συμβολή των ηλικιωμένων στην κοινωνική και οικονομική ανάπτυξη, και τούτο διότι στη σύγχρονη εποχή οι ηλικιωμένοι παίζουν έναν ολοένα σημαντικότερο ρόλο, μέσω του εθελοντικού έργου τους, της μετάδοσης των εμπειριών και των γνώσεών τους, της βοήθειας που δίνουν στα παιδιά τους, αναλαμβάνοντας να φροντίζουν τα εγγόνια τους, αλλά και της αυξανόμενης συμμετοχής τους στην αγορά εργασίας.

Ο δήμαρχος Ανατολικής Σάμου κ. Πάρης Παπαγεωργίου δήλωσε σχετικά:

«Η σημερινή ημέρα μάς υπενθυμίζει το χρέος μας απέναντι στην τρίτη ηλικία. Επίσης την αξία της εμπειρίας, της σοφίας και της προσφοράς των παππούδων και των γιαγιάδων μας που συχνά βρίσκονται αντιμέτωποι με την μοναξιά και την απομόνωση. 

Είναι ευθύνη μας να στηρίξουμε κοινωνικά και συναισθηματικά τους συνανθρώπους μας μεγαλύτερης ηλικίας με τη δημιουργία ευκαιριών για απασχόληση στον ελεύθερο χρόνο τους, την παροχή φροντίδας στους ασθενείς και ανήμπορους, την κατάργηση των τειχών που διαχωρίζουν την ενεργή από την μη ενεργή ζωή. Κυρίως όμως με την αξιοποίηση του τεράστιου αποθέματος εμπειρίας και δυνάμεων των ανθρώπων της τρίτης ηλικίας.

Η αλλαγή νοοτροπίας, η θέσπιση μέτρων στήριξης και η παροχή ευκαιριών να βρίσκονται στο προσκήνιο τα άτομα τρίτης ηλικίας επιβάλλονται. Σήμερα δεν είναι άλλη μία παγκόσμια ημέρα. Είναι ημέρα τιμής για τους ανθρώπους που έχουν προσφέρει στον τόπο μας και συνεχίζουν να προσφέρουν σε όλες και όλους μας. Τους τιμούμε, τους σκεφτόμαστε, τους αγαπούμε και τους φροντίζουμε».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΓΡΑΨΟΥ ΚΑΙ ΕΣΥ ΣΤΑ ALERTS ΤΟΥ ΣΑΜΙΑΚΟΥ ΒΗΜΑΤΟΣ

Δώστε μας ένα Email σας για να μαθαίνετε πρώτοι τι συμβαίνει

* indicates required