22 Σεπ 2024

Γιατί δεν δήλωσε συμμετοχή το Πανσαμιακό Σωματείο ΑμεΑ στην Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Κινητικότητας

Σε ανακοίνωση που έδωσε στη δημοσιότητα, το Πανσαμιακό Σωματείο ΑμεΑ και Φίλων Αυτών «Νίκος Μένεγας - Ο Ίκαρος», εξηγεί τους λόγους που οδήγησαν στην μη συμμετοχή του στις εκδηλώσεις της Ευρωπαϊκής Εβδομάδας Κινητικότητας που διεξήχθη και στη Σάμο από τις 16 έως τις 22 Σεπτεμβρίου.

«Με αφορμή την Εβδομάδα Ευρωπαϊκής Κινητικότητας στο Νομό μας, το Σωματείο μας δεν δήλωσε συμμετοχή στις εκδηλώσεις πού ανακοίνωσαν οι δύο Δήμοι της Σάμου, διότι θεωρούμε ότι τα τελευταία δεκαπέντε χρόνια οι Δημοτικές αρχές δεν πήραν τα θετικά εκείνα μέτρα για την ομαλή προσβασιμότητα των εμποδιζόμενων πολιτών σε όλους τους κοινόχρηστους χώρους (Πλατείες, πεζοδρόμια, δημόσια κτήρια, υπηρεσίες, καταστήματα).

Σε όλα τα τεύχη του ετήσιου περιοδικού μας «ΤΑ ΦΤΕΡΑ ΤΟΥ ΙΚΑΡΟΥ» και τα έγγραφά μας προς τις τοπικές αρχές αναφέρουμε τα προβλήματα και κάνουμε προτάσεις σύμφωνα με το νόμο και τον κανονισμό κοινοχρήστων χώρων αλλά η κατάσταση παραμένει περίπου η ίδια . Έχουν γίνει πολύ λίγα θετικά βήματα όπως λίγες μόνο θέσεις στάθμευσης Α.με.Α στις μεγάλες μόνο πόλεις και μερικοί πεζόδρομοι μικρό θετικό βήμα στην προσβασιμότητα της οδού Γοργύρας στο Καρλόβασι πρέπει όμως να ολοκληρωθεί αυτή σύμφωνα και με το έγγραφο του Υπουργείου Μεταφορών κλπ.

Μιλάμε για το ευρωπαικό πρόγραμμα κινητικότητας όταν πριν λίγες μέρες έβαλαν κολώνα της ΔΕΗ στον κεντρικό δρόμο οδός πυθαγόρα στο Καρλόβασι απέναντι από το Μουσείο Βυρσοδεψίας στη μέση του πεζοδρομίου αφήνοντας 25 ή 30 πόντους δεξιά και αριστερά. Αυτό είναι σύμφωνο με αυτό τού Ευρωπαϊκού προγράμματος κινητικότητας; 

Κατά την γνώμη του Σωματείου μας ο κάθε Δήμαρχος έπρεπε να ανακοινώσει τις ημέρες της ευρωπαϊκής εβδομάδας κινητικότητας ένα πρόγραμμα στους πολίτες του νησιού μας πού θα βοηθούσαν τούς συμπολίτες μας με προβλήματα κινητικότητας και γενικότερα όλο τον κόσμο, όπως π.χ. η δημιουργία ενός νέου πεζόδρομου χωρίς πέτρες ανώμαλες και με πλάκες για τυφλούς που (ήδη στο Βαθύ υπάρχουν μεγάλοι πεζόδρομοι και πεζοδρόμια με ειδικές πλάκες για ανθρώπους με προβλήματα όρασης, στο Κοκκάρι και Πυθαγόρειο υπάρχουν μόνο πεζόδρομοι χωρίς ειδικές πλάκες για τυφλούς), ενώ αντίθετα στην Πανεπιστημιούπολη στο Καρλόβασι δεν υπάρχει Πεζόδρομος και όλα τα πεζοδρόμια της πόλης εκτός μερικών εξαιρέσεων είναι ακατάλληλα και χωρίς κατάλληλες πλάκες για τυφλούς. Επίσης οι ράμπες να έχουν τη νόμιμη κλήση 6% και όχι σαν του Αστυνομικού τμήματος και του Ειρηνοδικείου στο Καρλόβασι που πάνω από 20 χρόνια έχει ράμπα από 25-40%. 

Για τους παραπάνω λόγους και για άλλες προτάσεις που έχει καταθέσει το Σωματείο μας πάνω από 15χρόνια με έγγραφά μας και στους δύο Δήμους πιστεύουμε, πως αν μας είχαν ακούσει οι υπεύθυνοι του τόπου μας με τη συμπαράστασή μας, θα μπορούσαμε τώρα να μιλάμε για πόλεις και χωριά λειτουργικά και προσβάσιμα σε όλους στην Σάμο . Ευχαριστούμε και περιμένουμε άμεσα λύσεις για την καλύτερη ποιότητα ζωής των πολιτών και επισκεπτών του νησιού μας.

Για το Δ.Σ. του Σωματείου

       Ο Πρόεδρος                                   Ο Γεν. Γραμματέας
Μιχάλης Αναγνώστου                          Μάριος Θράβαλος»




Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΓΡΑΨΟΥ ΚΑΙ ΕΣΥ ΣΤΑ ALERTS ΤΟΥ ΣΑΜΙΑΚΟΥ ΒΗΜΑΤΟΣ

Δώστε μας ένα Email σας για να μαθαίνετε πρώτοι τι συμβαίνει

* indicates required