10 Σεπ 2024

Ορισμένα πρώτα συμπεράσματα από τη μεγάλη κινητοποίηση για δημόσια και δωρεάν υγεία - Γράφει ο Βαγγέλης Μαρούπας

Την Τετάρτη, 28 Αυγούστου, έγινε μια μεγαλειώδης κινητοποίηση του λαού της Σάμου που συνεχίζει να διεκδικεί δημόσιες και δωρεάν, υψηλού επιπέδου υπηρεσίες υγείας για όλο το λαό, χωρίς καμιά επιχειρηματική δραστηριότητα. Θρυαλλίδα για τη μαζική κινητοποίηση ήταν το σοβαρό επεισόδιο σε βάρος της υγείας της παιδιάτρου του νοσοκομείου.

1. Το ζήτημα της υγείας κινητοποιεί ευρύτερες λαϊκές δυνάμεις γιατί η πολιτική που μετατρέπει το αγαθό της υγείας σε εμπόρευμα έχει τρομακτικές επιπτώσεις πάνω στο λαό και τα παιδιά του. Τα κενά του νοσοκομείου της Σάμου που είναι τεράστια, με άμεσο κίνδυνο για την ίδια την ύπαρξη της ΜΕΘ, αλλά και της παιδιατρικής κλινικής, τα χάλια όσον αφορά την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας είναι απερίγραπτα, το γεγονός ότι ακόμα και για απλές προληπτικές εξετάσεις κόσμος δίνει ένα «σκασμό» χρήματα για να πάει εκτός νησιού έχουν γεμίσει τους πάντες δικαιολογημένα με οργή και αγανάκτηση. ΔΕΝ ΠΑΕΙ ΑΛΛΟ!


2. Το ζήτημα της υγείας σταθερά είναι στην προμετωπίδα της πάλης των κομμουνιστών, οι οποίοι μόνιμα μπαίνουν μπροστά για δράσεις, έτσι ώστε να δοθούν λύσεις στα οξυμένα προβλήματα της υγείας. Δεν έγινε ξαφνικά, στο κενό μια μεγάλη κινητοποίηση. Έχουν προηγηθεί πολλές άλλες παρεμβάσεις όλα αυτά τα χρόνια.

Κινητοποιήσεις στις οποίες συχνά τα άλλα κόμματα αντιτίθενται και αυτό συνέβη και στη μεγαλειώδη κινητοποίηση της 28ης Αυγούστου στη Σάμο. Η ΝΔ μέσω στελεχών της και τοπικών ΜΜΕ που επιδρά μιλούσε για κομματική κινητοποίηση. Το λαϊκό ποτάμι σάρωσε αυτή την άποψη, όπως θα σαρώσει και την άποψη που εκφράζεται από τοπικά στελέχη και ΜΜΕ που πρόσκεινται στη σοσιαλδημοκρατία και που μετά την κινητοποίηση λένε «έπρεπε να έχει περισσότερο κόσμο». Ακόμα και τώρα επιδιώκουν να σπείρουν απογοήτευση, ακόμα και κόντρα στα δεδομένα της πραγματικότητας γιατί θεωρούν ότι στο έδαφος της μοιρολατρίας και της ηττοπάθειας είναι ευκολότερο να εμφανιστεί ο «νέος επίδοξος μεσσίας».

Το Κόμμα μας από την άλλη σταθερά ρίχνει το βάρος στην οργάνωση της εργατικής λαϊκής πάλης, γιατί «ο λαός σώζει το λαό». Είναι χαρακτηριστικό ότι είναι δεκάδες οι κοινοβουλευτικές παρεμβάσεις του ΚΚΕ, οι κινητοποιήσεις των μαζικών φορέων και ειδικά του Συλλόγου Εργαζομένων Νοσοκομείου Σάμου, είτε τοπικές όπως πχ των κατοίκων του Μαραθοκάμπου, είτε γενικότερες όπως η κινητοποίηση περίπου 200 μαζικών φορέων του Αιγαίου στο υπουργείο Υγείας τον περασμένο Νοέμβρη.

Γιατί μπορούμε και σήμερα να έχουμε καλύτερη κατάσταση στην υγεία, αλλά όρος γι’ αυτό είναι η σύγκρουση με την πολιτική της κυβέρνησης, αλλά και των άλλων κομμάτων, που βλέπουν την υγεία ως εμπόρευμα, που συναινούν να μπαίνουν οι ανάγκες του λαού και των παιδιών του στη μέγγενη της πολιτικής κόστους- οφέλους.

3. Η κινητοποίηση του λαού μας μπορεί να ταρακουνήσει τους πάντες, και τους πιο θρασείς. Είναι χαρακτηριστικό ότι μετά τη μεγαλειώδη κινητοποίηση της Σάμου, αλλά και της Ικαρίας την ίδια μέρα και σε συνδυασμό με τις αντιδράσεις που συναντά ο υπουργός εμπορευματοποίησης της Υγείας σε κάθε επίσκεψή του, πραγματοποιήθηκε σύσκεψη του υπουργείου με τους 4 δημάρχους του νομού Σάμου και τον αντιπεριφερειάρχη.

Αν δεν είχε γίνει η κινητοποίηση το περιστατικό με την παιδίατρο στη Σάμο θα πέρναγε ως απλό στατιστικό στοιχείο, ότι «συνέβη και αυτό και πάμε παρακάτω». Όχι, δε συμβιβαζόμαστε με τη μίζερη πραγματικότητα που διαμορφώνει η πολιτική τους.


4. Αυτή η κυβέρνηση και αυτή η πολιτική που υποστηρίζουν και το ΠΑΣΟΚ, και ο ΣΥΡΙΖΑ και τα άλλα ακροδεξιά και οπορτουνιστικά μορφώματα που ξεφυτρώνουν, δεν μπορούν να δώσουν λύση.

Ας δούμε συγκεκριμένα τι εξήγγειλαν για το νομό Σάμου και γιατί πρέπει ο λαός να είναι σκεπτικός και με ακόμα πιο ανεβασμένη δράση για το θέμα της υγείας.

Τι είπαν:

· Οικονομικά κίνητρα για να έρθουν αγροτικοί και ειδικευμένοι γιατροί

· Προκήρυξη όλων των κενών θέσεων των νοσοκομείων και κέντρων υγείας ταυτόχρονα.

Αυτά τα μέτρα από μόνα τους είναι αμφίβολο αν θα αποδώσουν, αν θα λύσουν το πρόβλημα, έχουν εξαγγελθεί ξανά, ειδικά αν δε γίνουν μαζικές προσλήψεις. Είναι μέτρα που όπως ανέφερε και ο κομμουνιστής δήμαρχος Ικαρίας σ. Φανούρης Καρούτσος στη σχετική δήλωσή του «δεν ανατρέπουν τη συνολική αντιλαϊκή πολιτική που βλέπει την υγεία ως εμπόρευμα, παραμένει η ανάγκη ο αγώνας να είναι διαρκής για να υπάρχουν πραγματικά δημόσιες, δωρεάν και υψηλού επιπέδου υπηρεσίες υγείας για όλους, χωρίς καμιά επιχειρηματική δράση.»

Άλλωστε δεν πέρασε ούτε ένα 24ωρο και ο υπουργός εμπορευματοποίησης της Υγείας ήρθε σε αντιπαράθεση με συνδικαλιστή γιατρό και απέκλεισε τις μαζικές προσλήψεις. Είπε επί λέξη: «οι μαζικές προσλήψεις απαγορεύονται», «Θα χρεοκοπήσεις τη χώρα δηλαδή; Άσε με σε παρακαλώ πάρα πολύ. Είσαι γιατρός, κάνεις θεραπείες, έχεις γίνει επιστήμονας. Μην λες αυτά που έλεγαν στο ΚΚΕ».

Άρα αν δε γίνουν μαζικές προσλήψεις από πού θα καλυφθούν τα κενά στο νομό Σάμου; Θα φύγουν γιατροί από τα υπόλοιπα υποστελεχωμένα νοσοκομεία και αν ναι, πού ακριβώς είναι το κέρδος για το λαό; Και πόσοι θα αφήσουν τη ζωή τους από την περιοχή που είναι τώρα για να έρθουν σε Σάμο, Ικαρία και Φούρνους;

Επομένως με μέτρα που δε συγκρούονται με τον πυρήνα της πολιτικής του κεφαλαίου λύσεις δεν υπάρχουν.

5. Με βάση τα παραπάνω είναι ανάγκη ο αγώνας για την υγεία να έχει συνέχεια και κλιμάκωση, ακόμα και με πιο ανεβασμένες μορφές πάλης. Τα μέλη και οι φίλοι του ΚΚΕ και της ΚΝΕ θα πρωτοστατήσουν και θα δώσουν τον καλύτερο τους εαυτό γι’ αυτή την υπόθεση.

Από αυτή τη σκοπιά η σύσκεψη φορέων που οργανώνει το Εργατικό Κέντρο Σάμου τη Δευτέρα στις 16/9 μπορεί να είναι ένα σημαντικό βήμα για τη συνέχεια.

6. Χρήματα για μαζικές προσλήψεις του απαραίτητου προσωπικού υπάρχουν, χωρίς να χρεοκοπήσει η χώρα, όπως προκλητικά και με αντικομμουνιστικό μένος λέει ο υπουργός. Το αν διατίθενται για την υγεία του λαού και των παιδιών μας είναι θέμα ιεραρχήσεων. Με τα κέρδη του κεφαλαίου άθικτα, με στρατιωτικές αποστολές για χάρη του κεφαλαίου όπως γίνεται με την αποστολή της φρεγάτας στην Ερυθρά Θάλασσα, με γερά πακέτα χρηματοδότησης στους μονοπωλιακούς ομίλους, με όλα αυτά το δικαίωμα στην υγεία αντικειμενικά υπονομεύεται.

Πχ σε σχέση με το περιβόητο Ταμείο Ανάκαμψης, που είναι χρήματα των Ευρωπαίων εργαζομένων, αντί να πάνε για τις επείγουσες ανάγκες, πάνε για βαψίματα των νοσοκομείων (προφανώς οι ιδιωτικοποιημένες υπηρεσίες υγείας που θα δίνονται και μες στα δημόσια νοσοκομεία θέλουν και το απαραίτητο περιβάλλον).

Βαγγέλης Μαρούπας

7. Η υγεία μπορεί να είναι οργανωμένη αλλιώς, να απολαμβάνει όλος ο λαός υψηλού επιπέδου δημόσιες και δωρεάν υπηρεσίες υγείας. Το ότι στην σοσιαλιστική Σοβιετική Ένωση, αλλά και τις άλλες χώρες της σοσιαλιστικής οικοδόμησης το είχαν καταφέρει, με την επιστημονική γνώση και την τεχνολογική εξέλιξη να είναι πιο πίσω σε σχέση με το σήμερα και 35 χρόνια μετά τις αντεπαναστατικές ανατροπές το επιβεβαιώνει.

Αν δε δει κανείς και τις μαρτυρίες του κομμουνιστή διανοούμενο Γληνού για την υγεία στην ΕΣΣΔ όπως την είδε ο ίδιος το 1934, 90 χρόνια πριν (!) «θα κλάψει» με τα σημερινά χάλια και θα αναφωνήσει ότι «δεν μπορεί να ζούμε έτσι, από τύχη, το 2024»

Μαρούπας Βαγγέλης
Μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και της Κομματικής Επιτροπής Αιγαίου του ΚΚΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΓΡΑΨΟΥ ΚΑΙ ΕΣΥ ΣΤΑ ALERTS ΤΟΥ ΣΑΜΙΑΚΟΥ ΒΗΜΑΤΟΣ

Δώστε μας ένα Email σας για να μαθαίνετε πρώτοι τι συμβαίνει

* indicates required