26 Σεπ 2024

Επιστολή Ολλανδών ΑμεΑ στο δήμαρχο Ανατολικής Σάμου

Ο επαναλαμβανόμενος επισκέπτης στη Σάμο Peter Ohm (πρ. αστυνομικός διευθυντής στο Άμστερναμ Ολλανδίας) και η σύζυγός του Aria Ohm Brink, η οποία βραβεύθηκε από τη βασίλισσα της χώρας της για την 25ετή εθελοντική της δράση, επισκέφθηκαν με αναπηρικό αμαξίδιο το δήμαρχο Ανατολικής Σάμου Πάρη Παπαγεωργίου, θέλοντας στα πλαίσια της εβδομάδας κινητικότητας να του εκφράσουν τους προβληματισμούς τους και να εκθέσουν τα προβλήματα των ατόμων με αναπηρία που επιλέγουν για τις διακοπές τους το νησί της Σάμου, ή διαμένουν μόνιμα σε αυτό.

Ο κ. Οhm, έδωσε στο δήμαρχο μια επιστολή την οποία είχε συντάξει, μιλώντας για την πραγματικότητα με την οποία έρχεται αντιμέτωπος όποιος κινείται με αναπηρικό αμαξίδιο και ζητώντας την παρέμβαση της Δημοτικής Αρχής ώστε αυτή η κατάσταση, την οποία αντιμετωπίζει τα τελευταία 15 χρόνια που έρχεται δύο φορές κάθε χρόνο στη Σάμο, να βελτιωθεί.


Το πλήρες κείμενο της επιστολής, είναι:

«Προς το Δήμαρχο Ανατολικής Σάμου κ. Παρασκευά Παπαγεωργίου

Αγαπητέ κ. Δήμαρχε

Ως επαναλαμβανόμενος επισκέπτης της Σάμου ανελλιπώς τα τελευταία 15 χρόνια και εκ μέρους όλων των ανθρώπων με αναπηρία που μετακινούνται με αναπηρικό αμαξίδιο, θα ήθελα να σας ευχηθώ επιτυχία στα νέα σας καθήκοντα. Απευθύνω σε σας αυτήν την επιστολή θέλοντας να σας ενημερώσω για την κατάσταση της προσπελασιμότητας πεζόδρομων και πεζοδρομίων στην περιοχή της Ανατολικής Σάμου και ειδικότερα στην τουριστική ζώνη αιχμής, το Ποτοκάκι και το Πυθαγόρειο.

Αντιλαμβάνομαι ότι αυτός ο κακός σχεδιασμός δεν είναι δικό σας έργο καθώς, όπως πληροφορήθηκα, αναλάβατε καθήκοντα στις αρχές της φετινής χρονιάς. Θεωρώ ωστόσο πως θα πρέπει να αποτελέσει μέρος του σχεδιασμού σας για την τουριστική αναμόρφωση του αστικού ιστού και του περιβάλλοντος της Σάμου.

κ. Δήμαρχε,

έχοντας ταξιδέψει με το αναπηρικό μου αμαξίδιο σε πολλές χώρες του κόσμου, χωρίς να αντιμετωπίσω ποτέ αντίστοιχα προβλήματα, σας εφιστώ την προσοχή στην πεζή κινητικότητα της Σάμου, η οποία στην κατάσταση που είναι, εγκυμονεί σοβαρούς κινδύνους για τη ζωή και την ασφάλεια των πεζών, με ή χωρίς αναπηρίες.

Διαμένοντας στον 4 αστέρων ξενοδοχειακό όμιλο Hydrele Beach όλα αυτά τα χρόνια των επαναλαμβανόμενων επισκέψεών μου στο νησί της Σάμου, διαπιστώνω πως κάθε χρόνο η αναμόρφωση των δομών και των υπηρεσιών ακολουθεί τις ευρωπαϊκές οδηγίες για την ισότιμη μεταχείριση και διευκόλυνση των ατόμων με αναπηρία, πράγμα που καθιστά τη διαμονή μου στο νησί της Σάμου ιδιαίτερα ελκυστική.

Όμως, αυτό αντιβαίνει στην αθλιότητα των συνθηκών μετακίνησής μου με αναπηρικό αμαξίδιο, από το χώρο του ξενοδοχείου στην περιοχή του Ποτοκακίου έως και το Πυθαγόρειο. Στα περισσότερα πεζοδρόμια δεν υπάρχει καν ράμπα εισόδου. Κι όταν υπάρχει, δεν υπάρχει στο επόμενο άκρο, ράμπα εξόδου(!)

Φαίνεται πως οι προηγούμενες αυτοδιοικητικές αρχές αλλά και ξενοδοχεία τα οποία έχουν έδρα στην περιοχή, θεώρησαν ότι τα πεζοδρόμια είναι ιδανικοί χώροι φύτευσης αλλά και... «αποθήκευσης»(!).


Κατά μήκος όλων των πεζοδρομίων της περιοχής είναι φυτευμένα και διατηρούνται ισχνά και ασθενικά δενδρύλια, κατά παράβαση της νομοθεσίας, εντός ή στο όριο των Ελεύθερων Ζωνών Όδευσης Πεζών, βάζοντας έτσι ανυπέρβλητα εμπόδια στους ανθρώπους με αναπηρία, με σοβαρό κίνδυνο τραυματισμού τους. Αναγκάζομαι συχνά να ζητώ από το συνοδό μου να με κατεβάζει στο δρόμο, στον οποίο η κίνηση των οχημάτων γίνεται επίσης μετ’ εμποδίων, εξαιτίας της ανεξέλεγκτης στάθμευσης αυτοκινήτων σε διάφορα σημεία εκτός των πάρκινγκ. Συχνά δε, αυτοκίνητα σταθμεύουν και ΠΑΝΩ στα πεζοδρόμια, εντελώς παράνομα. Η ταχύτητα των οχημάτων που κινούνται στο οδικό δίκτυο είναι πολλές φορές ιδιαιτέρως αυξημένη, ενώ συχνά, οχήματα επαγγελματικής χρήσεως σταματούν σε σημεία επικίνδυνα για την κοινή ασφάλεια.

Όλα αυτά, όπως αντιλαμβάνεστε, δημιουργούν πολύ μεγάλη ανασφάλεια σε επισκέπτες αλλά και μόνιμους κατοίκους για τη σωματική τους ακεραιότητα.

Γνωρίζω πως η ελληνική και κοινοτική νομοθεσία προβλέπει πως τα πεζοδρόμια και οι πεζόδρομοι προορίζονται για την μετακίνηση των πεζών πολιτών, και ισότιμα των ατόμων με αναπηρία, είτε κινητική είτε αισθητηριακή (όπως η οπτική).

Επιπρόσθετα, οι χώροι αυτοί, έχουν κάκιστη συντήρηση και δημιουργούν πραγματικά παγίδες-θανάτου σε κάποιον ο οποίος κινείται με αναπηρικό αμαξίδιο και διαπιστώνει πως οι ρόδες έχουν εγκλωβιστεί σε μια υπερμεγέθη οπή επί του πεζοδρομίου. Ακόμη, επαγγελματίες του τουρισμού και της εστίασης χρησιμοποιούν –κατά παράβαση του νόμου- τους χώρους των πεζοδρομίων, τοποθετώντας εκεί γλάστρες και υπερμεγέθεις ζαρντινιέρες, πινακίδες διαφημιστικές και πληροφοριακές, διάφορα αντικείμενα μεταφοράς και αποθήκευσης (καφάσια, παλέτες, σκάλες, κιβώτια, καλάθια απορριμάτων ως και... ντουλάπια).

Όπως γνωρίζετε, ο νόμος προβλέπει ότι ο εξοπλισμός των κοινοχρήστων χώρων που προορίζονται για την κυκλοφορία πεζών ( με παγκάκια, κάδους απορριμμάτων, πινακίδων πληροφόρησης, επίστυλων φωτιστικών, στάσεων λεωφορείων, προστατευτικών εμποδίων, αυτόματων μηχανημάτων ανάληψης χρημάτων και άλλα) τοποθετούνται υποχρεωτικά ΕΚΤΟΣ της ελεύθερης ζώνης όδευσης πεζών και κατασκευάζονται πάντα με στρογγυλεμένες ακμές.

κ. Δήμαρχε,

Σας καλούμε να μη συνεχίσετε την ίδια νοοτροπία που έχει οδηγήσει στον διωγμό της πεζής κινητικότητας στη Σάμο και στην –επί της ουσίας- απαγόρευσης μετακίνησης των ατόμων με αναπηρία!

Σας καλούμε να δώσετε από την πλευρά σας προτεραιότητα στους πολίτες και επισκέπτες της Σάμου, να φυτεύετε ή διατηρείτε τα δέντρα σύμφωνα με την νομοθεσία, όπου αυτό είναι εφικτό και να δημιουργείτε χώρους φύτευσης εκτός των πεζοδρομίων και των πεζόδρομων.

Σας καλούμε ακόμη να φροντίσετε για την αυστηρή τήρηση των νόμων και να προβείτε άμεσα σε εκτεταμένες διορθωτικές κινήσεις, που θα δώσουν στη γενέτειρα του Πυθαγόρα, τη Σάμο, τον ανθρωποκεντρικό τουριστικό και κοινωνικό χαρακτήρα που της αξίζει!

Πήτερ και Άρια Ομ
Σάμος, 25 Σεπτεμβρίου 2024»

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΓΡΑΨΟΥ ΚΑΙ ΕΣΥ ΣΤΑ ALERTS ΤΟΥ ΣΑΜΙΑΚΟΥ ΒΗΜΑΤΟΣ

Δώστε μας ένα Email σας για να μαθαίνετε πρώτοι τι συμβαίνει

* indicates required