24 Σεπ 2024

Με μεγάλη επιτυχία, ολοκληρώθηκε στο Καρλόβασι, το Φεστιβάλ Μεσογειακού Ντοκιμαντέρ «Μεσογειακοί Διάλογοι»

Το Φεστιβάλ Μεσογειακού Ντοκιμαντέρ «Μεσογειακοί Διάλογοι» έφτασε στο τέλος του και ανανεώνει το ραντεβού του στην biennale που προγραμματίζεται για τον Σεπτέμβριο του 2025.


Με μεγάλη επιτυχία, ολοκληρώθηκε, στο Καρλόβασι της Σάμου, για δεύτερη συνεχή χρονιά, το μη διαγωνιστικό Φεστιβάλ Μεσογειακού Ντοκιμαντέρ “Μεσογειακοί Διάλογοι” όπου από τις 20 έως τις 22 Σεπτεμβρίου 2024προβλήθηκαν 12 συναρπαστικά ντοκιμαντέρ από 5 χώρες της Μεσογείου (την Αίγυπτο, τη Γαλλία, την Ελλάδα, την Κύπρο και την Τουρκία).


Με είσοδο ελεύθερη για το κοινό, αποτέλεσε και φέτος μια μοναδική πλατφόρμα για διάλογο και ανταλλαγή ιδεών μεταξύ καλλιτεχνών και δημιουργών από τις χώρες της Μεσογείου, με την ενεργή συμμετοχή της κοινωνίας της Σάμου, της Πανεπιστημιακής Κοινότητας και των σκηνοθετών. Ένα φεστιβάλ που εδραιώνεται και μετασχηματίζεται σε έναν πολιτιστικό θεσμό ο οποίος αγκαλιάζεται από όλους. Η αθρόα προσέλευση του κοινού, οι κατάμεστες αίθουσες, οι γόνιμες συζητήσεις καθώς και το θερμό ενδιαφέρον που απέδειξαν έμπρακτα με την υποστήριξή τους, οι τοπικοί φορείς και οι επιχειρήσεις του νησιού ανέδειξαν για ακόμη μια χρονιά τη δυνατότητα και την αναγκαιότητα της συνέχισης του φεστιβάλ. 


Το φετινό Φεστιβάλ τελούσε υπό την αιγίδα της Α.Ε. της Προέδρου της Δημοκρατίας Κατερίνας Σακελλαροπούλου και πραγματοποιήθηκε από τον Οργανισμό Συλλογικής Διαχείρισης και Προστασίας των Δικαιωμάτων των Παραγωγών Κινηματογραφικών Έργων ΕΡΜΕΙΑΣ, σε συνεργασία με τον Δήμο Δυτικής Σάμου και το Πανεπιστημίου Αιγαίου, Σχολή Θετικών Επιστημών και Πολυτεχνική Σχολή.

Ο ιδρυτής του Φεστιβάλ, βραβευμένος σκηνοθέτης, σεναριογράφος και παραγωγός, κ. Βασίλης Βαφέας (Φωτό: «Σαμιακόν Βήμα»)


Ως συνδιοργανωτές, χαιρέτησαν την έναρξη των προβολών και εκδηλώσεων ο Δήμαρχος Δυτικής Σάμου, κ. Θεμιστοκλής Παπαθεοφάνους, ο Αντιπρύτανης Ακαδημαϊκών και Διοικητικών Υποθέσεων του Πανεπιστημίου Αιγαίου κ. Στέλιος Ξανθόπουλος και ο Πρόεδρος του ΔΣ του Οργανισμού Συλλογικής Διαχείρισης και Προστασίας των Δικαιωμάτων των Παραγωγών Κινηματογραφικών Έργων ΕΡΜΕΙΑΣ, κ. Βασίλης Βαφέας.

Στιγμιότυπο από τη Συνέντευξη Τύπου - Αριστερά ο Αντιπρύτανης Ακαδημαϊκών και Διοικητικών Υποθέσεων του Πανεπιστημίου Αιγαίου κ. Στέλιος Ξανθόπουλος και δεξιά ο δήμαρχος Δυτικής Σάμου κ. Θεμιστοκλής Παπαθεοφάνους (Φωτό: «Σαμιακόν Βήμα»)

Επίσης, στη Συνέντευξη Τύπου, παρευρέθηκαν, έλαβαν το λόγο και εξέφρασαν την πίστη τους στο θεσμό, οι υποστηρικτές του Φεστιβάλ ο κ. Μιχάλης Τσαγκαράκης, Τμήμα Παρακολούθησης και Διαχείρισης του Ε.Κ.Κ.Ο.ΜΕ.Δ Α.Ε – Creative Greece (Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου, Οπτικοακουστικών Μέσων και Δημιουργίας Α.Ε. - Creative Greece), ο κ. Διομήδης Νικήτας, Διευθυντής στο Σπίτι της Κύπρου, ο πρόεδρος, κ. Βασίλης Καΐλας και ο γενικός γραμματέας κ. Ρήγας Αξελός, του Οργανισμού Συλλογικής Διαχείρισης των Δικαιωμάτων των Ηθοποιών «ΔΙΟΝΥΣΟΣ».

Οι καλλιτέχνες που συμμετείχαν είχαν την ευκαιρία να μιλήσουν και να συζητήσουν με το κοινό, τόσο στη Συνέντευξη Τύπου όσο και πριν τις προβολές των ταινιών 
τους.

Υποστηρικτές

Το Φεστιβάλ πραγματοποιήθηκε με την υποστήριξη του Ε.Κ.Κ.Ο.ΜΕ.Δ Α.Ε – Creative Greece (Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου, Οπτικοακουστικών Μέσων και Δημιουργίας Α.Ε. - Creative Greece), του Υφυπουργείου Πολιτισμού της Κύπρου-Τμήμα Σύγχρονου Πολιτισμού & του Σπιτιού της Κύπρου, του Οργανισμού Συλλογικής Διαχείρισης των Δικαιωμάτων των Ηθοποιών «ΔΙΟΝΥΣΟΣ», του Οργανισμού Συλλογικής Διαχείρισης Δημιουργών Θεατρικών και Οπτικοακουστικών Έργων «ΑΘΗΝΑ», του Γαλλικού Ινστιτούτου Αθηνών, του Αρχείου της ΕΡΤ, της Samos Steamship Co, του Ενιαίου Οινοποιητικού Συνεταιρισμού Σάμου, της Blue Star Ferries, των ξενοδοχείων Samaina hotels/Samaina Inn., Aegean hotel, Anema by the SeaGuesthouse, Merope hotel, Astir Hotel, eragastrobar & Aegean Sky Rentals.

Ο κ. Βασίλης Βαφέας με τον σκηνοθέτη του ντοκιμαντέρ «Αγρίνιο, η Πόλη της Βροχής», κ. Ηλία Ιωσηφίδη (Φωτό: «Σαμιακόν Βήμα»)

Ανοικτή Πρόσκληση για τη biennale


Σχετικά με το κάλεσμα του «Ερμεία» προς τους Έλληνες δημιουργούς για συμμετοχή στην biennale του 2ου Φεστιβάλ Μεσογειακού Ντοκιμαντέρ που θα πραγματοποιηθεί στο Καρλόβασι της Σάμου τον Σεπτέμβριο του 2025, δείτε στην ιστοσελίδα του https://www.ermias.gr/el/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΓΡΑΨΟΥ ΚΑΙ ΕΣΥ ΣΤΑ ALERTS ΤΟΥ ΣΑΜΙΑΚΟΥ ΒΗΜΑΤΟΣ

Δώστε μας ένα Email σας για να μαθαίνετε πρώτοι τι συμβαίνει

* indicates required