30 Σεπ 2024

Αγριόχοιροι αφανίζουν τις καλλιέργειες της Σάμου - Γράφει ο Γιακουμής Αμυρσώνης

Η κραυγή αγωνίας, εδώ και 2 χρόνια, από τους ανθρώπους του πρωτογενή τομέα, δεν φαίνεται να ευαισθητοποιεί τους κυβερνώντες δημιουργώντας μεγάλη ανησυχία για το μέλλον των αγροτών μας και όχι μόνο. Ο λόγος για τους αγριόχοιρους που έχουν κατακλύσει κάθε περιοχή της Σάμου εξαφανίζοντας ό,τι βρεθεί στον δρόμο τους.

Ο γεωπόνος, π. πρόεδρος της Κοινότητας Κοκκαρίου, Γιακουμής Αμυρσώνης, πήρε την απόφαση να στείλει επιστολή σε αρμόδιους υπουργούς και εφημερίδες ώστε να λάβουν γνώση, με πλήθος λεπτομερειών, για την κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει το νησί μας, όχι μόνο από τους αγριόχοιρους αλλά και από αγέλες σκύλων και τσακαλιών. Δημοσιεύουμε σήμερα ολόκληρη την επιστολή. Διαβάζοντάς την θα έχετε ξεκάθαρη εικόνα της καταστροφής αλλά και τους τρόπους που θα οδηγήσουν, αρκεί να υπάρξει πολιτική βούληση, σε λύσεις ουσιαστικές και ρεαλιστικές.

Ο γεωπόνος Γιακουμής Αμυρσώνης

ΘΕΜΑ: Αγριόχοιροι, αγέλες σκύλων και τσακάλια αφανίζουν την Σάμο

Αξιότιμοι Κύριοι,

Οι διοικούντες το νησί της Σάμου εδώ και 30 χρόνια Βουλευτές, Νομάρχες, Περιφερειάρχες, Αντιπεριφερειάρχες, Δήμαρχοι, αποδείχθηκαν άτολμοι να πάρουν τις δέουσες αποφάσεις προκειμένου να προστατέψουν τον εγχώριο αγροτικό πληθυσμό από την καθολική πανωλεθρία εξαιτίας του υπερπληθυσμού του αγριόχοιρου, των τσακαλιών και των αγελών των εγκαταλελειμμένων σκύλων. Το πρόβλημα έχει εξελιχθεί σε μάστιγα και αφορά το μέλλον της γεωργίας, της ανάπτυξης, της οικονομίας, του τουρισμού, καθώς και της άμυνας του νησιού.

Ο σημερινός αριθμός των αγριόχοιρων υπολογίζεται γύρω στα 1.000 περίπου, που όμως δεν έχουν καμία σχέση με το πρόβλημα που έχουν δημιουργήσει τα 15.000 ελάφια στη Ρόδο. Οι καταστροφές που δημιουργούν επιγραμματικά (αναλυτικά βρίσκονται στα αναφερόμενα συνημμένα) είναι:

1. Καταστροφή αιωνόβιας αγροτικής τοιχοποιίας (πεζουλών).

2. Καταστροφή του καρπού και του φυτού (κλημάτων) της αμπέλου.

3. Καταστροφή της ελαιοκαλλιέργειας και της ελαιοσυλλογής.

4.
Ζημιές στο ριζικό σύστημα των δενδροκαλλιεργειών που αρδεύονται (εσπεριδοειδή, καρποφόρα).

5. Εξαφάνιση σαλιγκαριών, πέρδικας, αυγών και νεοσσών, λαγών, πουλιών και τζιτζικιών που αναπαράγονται στο έδαφος. [Συν. 1]

6. Καταστροφή μικρών κροκόδειλων, σαυρών, του προστατευόμενου σαμιακού χαμαιλέοντα, φιδιών, σκαντζόχοιρων, ποντικών και χελωνών. Δεν διασώζονται ούτε τα μικρά τσακάλια. Ακόμη και ό,τι ζωικό βρίσκεται σε αποσύνθεση.

7.
Καταστροφή των κηπευτικών της άνοιξης και του φθινοπώρου. Δεν τολμά κανείς να φυτέψει τίποτα ιδίως την φθινοπωρινή περίοδο, διότι με το πότισμα ανέρχονται τα σκουλήκια στην επιφάνεια και τότε οργώνονται τα καλλιεργημένα και ποτισμένα από την μουσούδα των αγριόχοιρων που αναζητούν την επιλέξιμη τροφή των σκουληκιών.

8. Τρώνε τα καρύδια και τα κάστανα που πέφτουν, καθώς και τα όσα φθάνουν σύκα από τα δέντρα. Σε πολλά σημεία αναζητούν βολβούς, αλλά δεν γνωρίζουμε το είδος και το μέγεθος της καταστροφής.

9.
Επ’ αυτών να προσθέσω την προσωπική μου εμπειρία, καθώς μπήκαν σε ένα μέρος του θερμοκηπίου μου που καλλιεργώ ορχιδέες στο Κοκκάρι και αναποδογύρισαν χιλιάδες γλάστρες καταστρέφοντας έναν αριθμό φυτών που βρίσκονταν στο αρχικό στάδιο της ανθοφορίας, όλο το σταλακτοφόρο δίκτυο άρδευσης, αφήνοντας τα φυτά για μερικές ημέρες απότιστα, αναζητώντας στο βρεγμένο έδαφος σκουλήκια. Επίσης ζημιές προξένησαν και σε υπαίθριες καλλιέργειες μπανανιάς και αμπέλοψης αναγκάζοντάς με να περικόψω τα αναγκαία απογευματινά ποτίσματα και να επέμβω ψεκάζοντας με απωθητικές ουσίες και τοποθετώντας ηλεκτροφόρο δίκτυο.


Δεν είμαι όψιμα προβληματισμένος για το θέμα αυτό. Την επικινδυνότητα του παμφάγου και καταστροφικού αυτού ζώου τη διέκρινα πριν από δεκαετίες [Συν. 2] σε μια συνομιλία που είχα κάνει με τον διευθυντή της περιβαλλοντολογικής εφημερίδας Βίγλα, τον Νίκου Νόου το 2004. Παράλληλα με τις επιστημονικές μου γνώσεις, ανέφερα τις απόψεις μου που γράφτηκαν και δυστυχώς σήμερα επαληθεύονται. Στο άρθρο φαίνονται τα προβλήματα και οι υπεύθυνοι που προώθησαν την ανάπτυξη αυτού του ζώου με κρατική νομοθεσία. Μάλιστα ο αγωνιστής Νίκος Νόου αναφέρει μεταξύ των άλλων και τα εξής: «Η παρουσία των αγριογούρουνων στη Σάμο είναι η πιο μεγάλη απειλή που γνώρισε το νησί μας στο πέρασμα της ιστορίας (κατοχή-εμφύλιος-πυρκαγιές)». Λίγο αργότερα, στις 16 Σεπτεμβρίου 2006 η τοπική εφημερίδα Χαραυγή σε άρθρο της γράφει «Απροστάτευτοι οι αγρότες από τα αγριογούρουνα. Καταστροφή και συμπάθεια» [Συν. 3].

Όμως οι καταστροφές συνεχίστηκαν. Τα προβλήματα των αγροτών με ανάγκασαν να γράψω ένα νέο άρθρο και να το δημοσιεύσω στο «Σαμιακόν Βήμα» στις 24 Μαρτίου 2008 με τίτλο «Από τις αναληθείς θερμοκρασίες στον καταστροφικό αγριόχοιρο» [Συν. 4].

Από εδώ η συνέχεια;

Τα χρόνια περνούσαν, οι γραπτές και προφορικές διαμαρτυρίες στον τύπο και στα ραδιόφωνα δεν έπαψαν να κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για την υπάρχουσα πανίδα, που λιγόστευε και τις αγροτικές καταστροφές. Τότε έγραψα άρθρο στις 3 Φεβρουαρίου 2018 με τίτλο «Τα θηράματα πριν μισό αιώνα στο Κοκκάρι της Σάμου». Αναφέρω εκεί ότι έμεινε περίπου το 10% της υπάρχουσας πανίδας πριν από 50 χρόνια και το αποδίδω σε ποικίλους λόγους, αλλά με τη μεγαλύτερη επιβάρυνση στον αγριόχοιρο [Συν. 5].

Φτάσαμε στο έτος 2022. Οι καταστροφές αυξάνονται γιατί το ζώο από τη μια υπεραυξήθηκε και εξαπλώθηκε σε όλη την έκταση του νησιού και από την άλλη η αδιαφορία των υπεύθυνων για τις καταστροφές που επιβαρύνουν τον αγροτικό κόσμο συνεχίστηκε. Όμως ο προβληματισμός μου γι’ αυτό το ζώο με υποχρέωσε να δημοσιεύσω στις 23 Ιουλίου 2022 στο «Σαμιακόν Βήμα» το άρθρο με τίτλο «Τελικά η Σάμος προορίζεται να γίνει νησί σαρκοφάγων ζώων;» [Συν. 6].


Πέρυσι αναγκάστηκα να δημοσιεύσω άρθρο Στο «Σαμιακόν Βήμα» (στις 21 Οκτωβρίου 2023) με τίτλο «Κυκλάμινο και αγριογούρουνο», διότι διαπίστωσα ότι το παμφάγο αυτό ζώο είναι σε θέση να ξεχωρίζει ότι οι βολβοί του κυκλάμινου περιέχουν δηλητήριο. Το άρθρο αυτό το έγραψα περισσότερο για να ενημερώσω ότι το φυτό αυτό περιέχει δηλητηριώδη ουσία και είναι επικίνδυνο [Σ. 7].

Τον περασμένο χρόνο (2023) με πρωτοβουλία του δημάρχου Ανατολικής Σάμου κ. Γιώργου Στάντζου έγιναν μερικές συσκέψεις μεταξύ φορέων, δημοσίων υπηρεσιών, συλλόγων και Περιφέρειας, παρουσιάζοντας τα προβλήματα της Σάμου στον αγροτικό τομέα και στην ανάπτυξη. Εκεί μεταξύ άλλων τέθηκε και το πρόβλημα των αγριόχοιρων. Τελικά ο προβληματισμός μας παρέμεινε ως συνήθως στα χαρτιά.

Αυτά για τις δικές μου αναφορές στο πρόβλημα των αγριόχοιρων που έχουν αφανίσει την πανίδα της Σάμου και έχουνε δημιουργήσει τόσες οικονομικές ζημιές ιδίως στους αγρότες που κάποιος πρέπει να τους προφυλάξει. Όμως, αν καθίσω και αναφέρω όσα έχουν δει το φως της δημοσιότητας σε γραπτό και προφορικό λόγο θα χρειαστούν κι άλλες σελίδες να τα παρουσιάσω και ιδίως τα τόσα σημειώματα που έχει γράψει η δημοσιογράφος κ. Σταματία Ράπτη, όπως και οι επισημάνσεις που έχουν ακουστεί στο ραδιόφωνο από τους δημοσιογράφους Μάνο Στεφανάκη, Γιάννη Νέγρη, Βιολέτα Τριπόδη, Γιώργο Πατσομύτη και Νίκο Μιχαήλ.

Όμως πρέπει να σταθώ και να αναφέρω το μεγάλο προβληματισμό που παρουσιάζει ο νεοσύστατος και δραστήριος Πανσαμιακός Αγροτικός Σύλλογος με τον επικεφαλής πρόεδρο κ. Γιώργο Λάφη, σε δημοσιευθέν άρθρο του στο «Σαμιακόν Βήμα» στις 21 Οκτωβρίου 2023 με τίτλο «Μην κωφεύετε στο πρόβλημά μας με τα αγριογούρουνα» [Συν. 8]. Ενδιαφέρουσα θεώρησα την κίνηση της Διεύθυνσης Αγροτικής Οικονομίας και Αλιείας της Σάμου, που προτείνει διάφορα μέτρα [Συν. 9]. Όμως οι δύο τελευταίες ανακοινώσεις δε με βρίσκουν σύμφωνο σε μια λέξη που αναφέρουν «μείωση του πληθυσμού». Εγώ προσωπικώς από την πρώτη στιγμή μέχρι σήμερα διατηρώ την ίδια άποψη: «εξάλειψη» του ζώου αυτού που μόνο ορατές και αόρατες καταστροφές έχει να προξενήσει. Παρομοιάζω τη λέξη «μείωση» σαν και να έχεις κακοήθη όγκο και στην εγχείρηση να παραμένει μέρος του καρκινώματος.

Επ’ αυτού έχω να προτείνω τα εξής άμεσα μέτρα που πρέπει να ληφθούν για την εξάλειψη του αγριόχοιρου σε ελάχιστο χρονικό διάστημα.


Πριν και μετά την «επέλαση» αγριόχοιρων σε θερμοκήπιο καλλιέργειας ορχιδέας στη Σάμο

1. Να επιτραπεί το κυνήγι του όλες τις ημέρες του χρόνου.

2. Να επιτρέπεται απεριόριστος αριθμός εφάπαξ φονευθέντων ζώων.

3. Να δίνεται επιδότηση για τα φονευθέντα ζώα κάθε φορά που ο κυνηγός παρουσιάζει την ουρά ενός.

Η λέξη «μείωση» να ισχύσει για τα προστατευόμενα τσακάλια, ενώ θα πρέπει τα αγριόσκυλα και αδέσποτα να συλληφθούν με παγίδες και να τοποθετηθούν σε κυνοτροφείο.

4.
Να επιτραπούν οι παγίδες ακόμη και από μη κυνηγούς, διότι αυτό δεν πρέπει να θεωρηθεί θήραμα, αλλά επικίνδυνος καταστροφέας. Όχι δηλητηριασμένα δολώματα, γιατί θα αφανιστούν και άλλα είδη.

Αυτή η άλλοτε πράξη «φόνευση» και αποζημίωση ήταν λανθασμένη; Κάθε άλλο, ήταν προνοητική και επιβεβλημένη 50 χρόνια πριν. Την ίδια απόφαση και πράξη έχουν πάρει διάφορα ευρωπαϊκά κράτη. Η έγκριτη εφημερίδα «Η Καθημερινή» έχει άρθρο στις 27 Μαΐου 2022 με τίτλο «Σε θανάτωση λύκων προχωράει η Σουηδία» και μάλιστα αυτό με πλειοψηφία του Κοινοβουλίου της [Συν. 10.] Επίσης η εφημερίδα Δημοκρατία στις 3 Αυγούστου 1922 [Συν. 11] έχει άρθρο «Οι σκανδιναβικές χώρες» που αναπτύσσει την λέξη θανάτωση των ζώων στις Σκανδιναβικές χώρες και τη θεωρεί αναγκαία και επιβεβλημένη. Γράφει λοιπόν «…δεν αφορά τους κυνηγούς η θανάτωση αυτή, δεν είναιθηράματα όλα τα άγρια ζώα, όμως δεν μπορούν να υποκαθιστούν την ανθρώπινη παρουσία στο αστικό περιβάλλον». Και έχει απόλυτο δίκιο διότι δεν είναι δυνατόν να θεωρηθούμε περιβαλλοντολόγοι όταν τα τσακάλια στα χωριά μας ακόμη και στην πρωτεύουσα κάθε βράδυ δίνουν συνεχείς συναυλίες–ουρλιαχτά, τα αγριογούρουνα κυκλοφορούν στις παρυφές της πόλης, φέρνοντας τον φόβο και τα αγριόσκυλα κατά αγέλες να κυνηγούν αυτοκίνητα και μηχανάκια ντόπιων και τουριστών σε διάφορα σημεία του νησιού και αυτό να λέγεται φιλοζωία και να προστατεύεται διά νόμου επί δεκαετίες. Αυτό ανήκει στην μέριμνα και προστασία του κράτους και της σαμιακής διοίκησης για τους γηγενείς και χιλιάδες τουρίστες που απολαμβάνουν την σαμιακή φύση.

Η ευαισθησία της Σουηδίας για το περιβάλλον στην προστασία των ζώων της, φονεύοντας τα σαρκοφάγα όπως τους πολυπληθείς λύκους πέρυσι, βλέπουμε να συνεχίζεται και φέτος. Διαβάζοντας σε άρθρο του Βήματος στις 25 Αυγούστου 2024 που έχει τίτλο «Σφαγή αρκούδων παρά τις επικρίσεις» [Συν. 12], μαθαίνουμε ότι η αστυνομία για πρώτη φορά συνόδεψε τους κυνηγούς στο κυνήγι των αρκούδων, επειδή ο αριθμός έχει αυξηθεί και έπρεπε να περιοριστεί. Είναι ολοφάνερο ότι το ίδιο πρέπει να γίνει και στο νησί μας για τη διατήρηση της τοπικής πανίδας, εάν θέλουμε να είμαστε πραγματικοί περιβαλλοντολόγοι για όλα τα είδη, την προστασία των ποικίλων καλλιεργειών και την προφύλαξη του ανθρώπου. Εδώ λοιπόν γεννάται το ερώτημα: Η ευρωπαϊκή νομοθεσία έχει δύο μέτρα και δύο σταθμά; Πού λοιπόν η δυσκολία του ελληνικού κράτους να πάρει απόφαση να προστατέψει την τοπική πανίδα από τα επικίνδυνα άγρια ζώα σε ένα νησί που τα οφέλη είναι τόσα, που φθάνουν μέχρι και την βιωσιμότητα του αγροτικού κόσμου; Είναι πολλά και γι’ αυτό πρέπει να παρθούν άμεσα αποφάσεις για την εξάλειψη αυτών των ζώων. Κάθε μέρα που περνά καταστρέφεται το σαμιακό περιβάλλον και η σαμιακή οικονομία.

Μην υποτιμάμε τις επιπτώσεις που μπορεί να έχει κάποιο ατύχημα. Είδαμε τι συνέβη πέρυσι στην Αράχοβα με τον φονευθέντα σκύλο, χάσκι. Οι φιλόζωοι σαμποτάρισαν την τουριστική κίνηση γύρω από τις εορτές των Χριστουγέννων. Ευτυχώς που αποδείχθηκε ότι ο σκύλος είχε θανατωθεί από αγέλη σκύλων. Το θέμα έκλεισε αισίως. Ένα θανατηφόρο ατύχημα στη Σάμο, οφειλόμενο στα αναφερόμενα ζώα, θα ακυρώσει για πολύν καιρό την τουριστική κίνηση του νησιού.

Τα ανεπιθύμητα βλαβερά και επικίνδυνα ζώα της στεριάς βλέπουμε διάφορα κράτη να επεμβαίνουν πποικιλοτρόπως και να τα μειώνουν. Κάτι παρόμοιο συμβαίνει και στη θάλασσα. Διαβάζω στην Καθημερινή στις 22 Αυγούστου 2024 ότι στην Κύπρο έχουν επικηρυχθεί οι τοξικοί λαγοκέφαλοι και όποιος πιάσει αυτό το ψάρι, επιδοτείται από τα κατά τόπους λιμεναρχεία. Αφού η Κύπρος είναι ένα κράτος όμαιμο, ομόθρησκο και ομόγλωσσο με την ίδια ιστορία, γιατί να μην έχουμε τους ίδιους νόμους και το λιμεναρχείο της Σάμου να επιδοτεί τους λαγοκέφαλους και το δασαρχείο τα αγριογούρουνα;

Τα οφέλη που αφορούν τα έξι υπουργεία από την επιστολή που αποστέλλω είναι πολλά και δεν θα τα απαριθμήσω διότι είναι αυτονόητα. Το ακριτικό νησί μας ζητά εσπευσμένα την επέμβασή τους για την εκρίζωση του καρκινώματος που θα είναι συγχρόνως αιτία να συνεχίσουν την αγροτική δράση όσοι ασχολούνται με τα σαμιακά προϊόντα, πουτείνουν να εξαφανιστούν και να μην εξαναγκαστούν οι ακρίτες αγρότες να μεταναστεύσουν. Δεν είναι δυνατόν η σημερινή κυβέρνηση να έχει στόχο τη βελτίωση της νέας γενιάς αγροτών και στη Σάμο οι αγρότες να εγκαταλείπουν τις καλλιέργειες εξαιτίας του αγριόχοιρου.

Επίσης με την εξελισσόμενη κλιματική αλλαγή και την ανομβρία το ζώο αυτό θα χάνει τις επιθυμητές του τροφές (σαλιγκάρια και γαιοσκώληκες) στο δάσος και θα επιτίθεται όλο και περισσότερο στις αρδευόμενες καλλιέργειες που έχουν σκουλήκια, σαλιγκάρια και πεζούλες. Αντιλαμβάνεστε ότι είναι φύσει αδύνατο και τελείως αντιοικονομικό να βασιστούμε στις ηλεκτροφόρες περιφράξεις και τους ψεκασμούς με απωθητικές ουσίες για όλα τα καλλιεργημένα κτήματα.


Όσον αφορά τους θηρευτές του αγριογούρουνου, ας επιδοτήσει και διευκολύνει το κράτος τη δημιουργία με συνοπτικές διαδικασίες εκτροφείων αγριογούρουνων από κυνηγούς, συλλόγους, ιδιώτες, αξιοποιώντας δασικές εκτάσεις, και δύο βασικές φυσικές σαμιακές τροφές, τα χαρούπια και τα βελανίδια. Έτσι θα προσφέρεται ένα εύγεστο, σίγουρο, υγιεινό πιάτο που λείπει τόσο στους γηγενείς όσο και στους παραθεριστές. Να που επαληθεύεται το «ουδέν κακό αμιγές καλού».

Και αφού παρθεί η αναγκαία απόφαση εξάλειψης του ζώου τίθεται θέμα εκδορείου. Επ’ αυτού έχω να προτείνω να οργανωθεί ένα μετακινούμενο όχημα των Δήμων ή του Στρατού, που σε επιλεγμένες στρατιωτικές μονάδες και υπό την επίβλεψη κτηνιάτρου να γίνεται ο υγειονομικός έλεγχος, η εκδορά και ο τεμαχισμός του ζώου. Τα δε υπολείμματα του σφάγιου να χώνονται σε επιλεγμένους τόπους και το κρέας να μοιράζεται στον στρατό, στα γηροκομεία, σε πολυμελείς και άπορες οικογένειες και ένα τμήμα, γιατί όχι να πουλιέται μέσω κρεοπωλείων σε προσιτή τιμή στους κατοίκους της Σάμου.

Επιπλέον, για την πραγματική ιστορία του θέματος ας γνωρίσουμε ότι με την 1364/10-9-1999 υπουργική απόφαση επήλθε η απαγόρευση κυνηγίου αγριόχοιρου στη Σάμο με σκοπό την αύξηση του πληθυσμού των νεοελθέντων άγριων ζώων από την Μικρασιατική ακτή, και αυτό συνετέλεσε στην αύξησή τους, αλλά παράλληλα και των αόρατων και αμέτρητων βιολογικών καταστροφών. Η ανάκληση αυτής της υπουργικής απόφασης με την υπ’ αριθμ. 1159/3-8-2001 ήρθε αργά, διότι το ζώο αναπτύχθηκε ταχύτατα ενισχυμένο από εισαγόμενα ζώα εκτροφείων, διασταυρωμένα με οικόσιτα χοιρίδια. Αποτέλεσμα, ενώ οι αγριόχοιροι να γεννούν 3-4 ανά γέννα, τα διασταυρωμένα να γεννούν δυο φορές τον χρόνο από 7-8 και άνω.

Επειδή όλα αυτά συντελέστηκαν εξαιτίας αδιάφορων και ανημέρωτων κρατικών λειτουργών, θεωρώ ότι το κράτος παράλληλα με την εξαφάνιση του αγριόχοιρου επιβάλλεται να λάβει και άλλα βασικά μέτρα όπως

1. Αποζημίωση των καταστροφών στις ποικίλες φυτικές παραγωγές.

2. Αποζημίωση για την αποκατάσταση στις γκρεμισμένες πεζούλες.

3. Αποκατάσταση της κατεστραμμένης πανίδας, που πέρα του αγριόχοιρου ας μην ξεχνούμε και τις ολέθριες φωτιές που μας αφάνισαν τα πάντα όλα αυτά τα χρόνια. Επ’ αυτού έχω να προτείνω ότι προτίθεμαι να διαθέσω χώρο και επίβλεψη εκτροφής τριών ζωικών οργανισμών που τείνουν να εξαφανιστούν: του σαμιακού χαμαιλέοντα, της βουνίσιας χελώνας, και των δυσεύρετων και πεντανόστιμων σαλιγκαριών (καραβόλων).

Λυπάμαι που γεννηθήκαμε σε έναν παραδείσιο τόπο και οι προοδευτικοί, οι εκσυγχρονιστές και οι ημιμαθείς τείνουν να τον μετατρέπουν σε σχεδόν άκαρπο, αναξιοποίητο χώρο και το νησί μας σε νησί σαρκοφάγων.

Πάντως γνωρίζοντας την χιλιόχρονη ιστορία των Σαμίων, την κρατική αδιαφορία, ιδίως μετά τον σεισμό της 30ήςΟκτωβρίου 2020, το θέμα των σαρκοφάγων που επιφέρουν αγροτική καταστροφή και ήταν ο βασικός άξονας της οικονομίας του ευλογημένου νησιού μας, φοβάμαι ότι μας ωθεί σε κοινωνική αναταραχή.

Υ.Γ. Επ’ ευκαιρία σας αποστέλλω ένα δικό μου εγχειρίδιο με τίτλο «Αμπέλοψις και κλιματική αλλαγή», που αναφέρεται στα δυο φυτά που μπορούν να βελτιώσουν τον βιότοπο των Αθηνών που οι κάτοικοι αποτελούν τον πληθυσμό της μισής Ελλάδας.

Κοκκάρι Σάμου 8 Σεπτεμβρίου 2024
Γιακουμής Ι. Αμυρσώνης, Γεωπόνος


Οι αποδέκτες της σχετικής επιστολής


Προς τους Υπουργούς:

Α) Γεωργίας κ. Τσιάρα Κώστα

Β) Περιβάλλοντος κ. Σκυλακάκη Θεόδωρο

Γ) Υπουργό Υποδομών & Μεταφορών κ. Σταϊκούρα Χρήστο

Δ) Εθνικής Οικονομίας κ. Χατζηδάκη Κωστή

Ε) Τουρισμού κ. Κεφαλογιάννη Όλγα

ΣΤ) Εθνικής Άμυνας κ. Δένδια Νίκο

Ζ) Επίτροπο Μεταφορών και Τουρισμού Ευρωπαϊκής Επιτροπής κ. Απόστολο Τζιτζικώστα

Η) Ευρωβουλευτή κ. Γιώργο Αυτιά

Πρόεδρο Ακαδημίας Αθηνών κ. Σταμάτη Κριμιζή

Μητροπολίτη Σάμου κ. Ευσέβιο

Εισαγγελέα Σάμου

Εφημερίδα «Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ»

Εφημερίδα «Η δημοκρατία»

Εφημερίδα «ΤΟ ΒΗΜΑ»

Εφημερίδα «Realnews»

Εφημερίδα «ΣΑΜΙΑΚΟΝ ΒΗΜΑ»

Γιακουμής Ι. Αμυρσώνης
Κοκκάρι Σάμου Τ.Κ. 83100 ΣΑΜΟΣ
Τηλέφωνο: 6974.148706
E-mail: giakoumis_amirsonis@yahoo.gr

Από την έντυπη έκδοση του «Σαμιακού Βήματος»


Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΓΡΑΨΟΥ ΚΑΙ ΕΣΥ ΣΤΑ ALERTS ΤΟΥ ΣΑΜΙΑΚΟΥ ΒΗΜΑΤΟΣ

Δώστε μας ένα Email σας για να μαθαίνετε πρώτοι τι συμβαίνει

* indicates required