26 Σεπ 2024

100ό τεύχος «Απόπλους» - Κυριακή, 29 Σεπτεμβρίου, εκδήλωση παρουσίασης στο Ιστορικό Αρχείο Σάμου

Εκδήλωση παρουσίασης των 100 τευχών του περιοδικού «Απόπλους» θα πραγματοποιηθεί στον προαύλιο χώρο των Γενικών Αρχείων Σάμου την Κυριακή, 29 Σεπτεμβρίου, στις 6:30 το απόγευμα. Στον χώρο θα υπάρχει έκθεση τευχών και εκδόσεων. Στην εκδήλωση θα συμμετάσχει η Μουσική Παρέα Σάμου. Η είσοδος ελεύθερη.


«Μόλις εκδόθηκε το 100ό τεύχος του Απόπλου, του μακροβιότερου σαμιακού περιοδικού, καθώς συμπλήρωσε 34 έτη συνεχούς κυκλοφορίας του. Το νέο τεύχος, 240 σελίδων, είναι πανηγυρικό στο μέγεθος και στο περιεχόμενό του,καθώς περιλαμβάνει θεματική ενότητα – αφιέρωμα στα 200 χρόνια από τη Ναυμαχία της Σάμου του 1824, συμβάλλοντας με τον δικό του σεμνό τρόπο στους εορτασμούς που οργανώθηκαν φέτος στο νησί, κυρίως το καλοκαίρι. 


Πρόκειται για τεύχος οριακό τόσο για τη διαδρομή όσο και για το μέλλον του περιοδικού. Για το λόγο αυτό ο πρόλογος, που σταθερά έχει το σεφερικό τίτλο «Ημερολόγιο καταστρώματος», επιχειρεί έναν απολογισμό των χρόνων που πέρασαν από το πρώτο τεύχος του 1990, χρησιμοποιώντας ναυτικούς όρους και με αναφορές στους κατά καιρούς επιβάτες-συνεργάτες και στα αφιερώματα που κατάφερε να οργανώσει η συντακτική του ομάδα. Μεγαλύτερο σε έκταση το προλογικό του σπονδυλωτό κείμενο αναφέρεται στην ολιγομελή συντακτική ομάδα, στα αφιερώματα, στις παράλληλες εκδόσεις, στα άλλα σαμιακά περιοδικά, στον μόνιμο τυπογράφο, στις φετινές πολιτιστικές εκδηλώσεις, στην απώλεια του Γ. Κ. Αγγελινάρα.

Το κύριο σώμα του τεύχους, πέραν του αφιερώματος στα 200 χρόνια, απαρτίζεται από λογοτεχνικά κείμενα, ποιητικά, πεζά και δοκίμια μεγάλης ποικιλίας, γραμμένα από παλιούς και νέους συνεργάτες. Όπως συνήθως, στο τελευταίο μέρος δημοσιεύονται πολλές και ενδιαφέρουσες παρουσιάσεις και κριτικές βιβλίων.

Ευχή και προσδοκία μας είναι ο Απόπλους να συνεχίσει τα σαμιακά λογοτεχνικά του ταξίδια.

Η Συντακτική Ομάδα»

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΓΡΑΨΟΥ ΚΑΙ ΕΣΥ ΣΤΑ ALERTS ΤΟΥ ΣΑΜΙΑΚΟΥ ΒΗΜΑΤΟΣ

Δώστε μας ένα Email σας για να μαθαίνετε πρώτοι τι συμβαίνει

* indicates required