18 Αυγ 2024

Δύσκολη νύχτα - Συνεχίζει να καίει η φωτιά στους Φούρνους

Μεγάλη πυρκαγιά εκδηλώθηκε το μεσημέρι του Σαββάτου, 17 Αυγούστου, στους Φούρνους. Το μέτωπο επεκτάθηκε με τους ισχυρούς ανέμους προς τον οικισμό Καμάρι. O βουλευτής Σάμου, Χριστόδουλος Στεφανάδης, σε επικοινωνία που είχε με τον δήμαρχο Φούρνων Δημήτρη Καρύδη και σε στενή συνεργασία με τον αντιπεριφερειάρχη Σάμου Ελισσαίο Μαυρατζώτη, επικοινώνησε άμεσα με τη Διοίκηση της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Σάμου, με τις Λιμενικές Αρχές Σάμου και Αγίου Κηρύκου, με τον αναπληρωτή διευθύνοντα σύμβουλο της ATTICA GROUP (Blue Star) Διονύσιο Θεοδωράτο και με τον υπουργό Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Χρήστο Στυλιανίδη προκειμένου να επιτευχθεί η επείγουσα μεταφορά πυροσβεστικών οχημάτων στους Φούρνους.

Το αίτημα ικανοποιήθηκε άμεσα.
Παράλληλα, κινητοποιήθηκαν εναέρια πυροσβεστικά μέσα από το συντονιστικό της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, όμως το έργο κατάσβεσης παραμένει δύσκολο λόγω των καιρικών συνθηκών και τη διαμόρφωση του εδάφους.


Η πυρκαγιά μέχρι το βράδυ του Σαββάτου δεν είχε ελεγχθεί και συνέχιζε να καίει χορτολιβαδική έκταση. Η πυρκαγιά ξεκίνησε από την περιοχή Σκάφη και προχώρησε προς το Καμάρι, όπου εστάλη μήνυμα από το 112 στους κατοίκους για εκκένωση ενώ υπήρξε γενική διακοπή ρεύματος στο νησί.


Οι επίγειες και εναέριες δυνάμεις πυρόσβεσης έχουν καταβάλει υπεράνθρωπες προσπάθειες, ενώ οι αρχικοί ισχυροί άνεμοι έντασης 8 Μποφόρ που έπνεαν στην περιοχή, καθιστούσαν δύσκολο το έργο των εναέριων και επίγειων μέσων πυρόσβεσης, με τα πρώτα να επιχειρούν έως το τελευταίο φως του ήλιου.

Ενίσχυση δυνάμεων από Σάμο και Ικαρία

Στο σημείο επιχειρούν εθελοντές με 4 οχήματα ενώ οι πυροσβεστικές δυνάμεις ενισχύθηκαν με 8 δασοκομάντος της 14ης Ε.ΜΟ.Δ.Ε. (Ειδική Μονάδα Δασικών Επιχειρήσεων) που μετέβησαν από τη Σάμο με το πυροσβεστικό ελικόπτερο. Ήδη στο νησί έχουν μεταβεί ακτοπλοϊκώς 5 πυροσβέστες με 2 οχήματα από το Καρλόβασι και 6 πυροσβέστες με 2 οχήματα από τον Άγιο Κήρυκο Ικαρίας.

Απομάκρυνση με πλωτά του Λιμενικού

Όπως ανακοίνωσε το Λιμενικό, σε ετοιμότητα βρίσκονται δύο πλωτά και ιδιωτικά σκάφη, ενώ μεταφέρθηκαν 16 άτομα, με πλωτό του Λιμενικού, και άλλα 3 με ιδιωτικό σκάφος, προς τον Άγιο Μηνά Φούρνων.
Σύμφωνα με πληροφορίες δεν κινδυνεύει το εργοστάσιο μελιού που υπάρχει στην περιοχή.

Με το πρώτο φως της ημέρας

Πυροσβεστικό ελικόπτερο από το αεροδρόμιο της Σάμου και εναέρια μέσα από την Αθήνα θα πετάξουν με το πρώτο φως της ημέρας ώστε να συνδράμουν και απο αέρος στον έλεγχο της πυρκαγιάς.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΓΡΑΨΟΥ ΚΑΙ ΕΣΥ ΣΤΑ ALERTS ΤΟΥ ΣΑΜΙΑΚΟΥ ΒΗΜΑΤΟΣ

Δώστε μας ένα Email σας για να μαθαίνετε πρώτοι τι συμβαίνει

* indicates required