10 Αυγ 2024

Μάχη με τις φλόγες στον ΧΥΤΑ Σάμου – Άμεση κινητοποίηση έφερε γρήγορα τον έλεγχο του περιστατικού

Φωτό: «Σαμιακόν Βήμα»
Μετά τις 2 το μεσημέρι του Σαββάτου, 10 Αυγούστου, σήμανε συναγερμός για έκρηξη πυρκαγιάς στον χώρο του ΧΥΤΑ (Χώρος Υγειονομικής Ταφής Απορριμμάτων) Σάμου που εδώ και χρόνια δέχεται τα απορρίμματα ολόκληρου του νησιού, με ό,τι αυτό συνεπάγεται όσον αφορά τη «γήρανσή» του από όσο είχε αρχικά εκτιμηθεί.

Με ανέμους εντάσεως έως 5 Μποφόρ, στη μάχη της κατάσβεσης ρίχτηκαν αμέσως δυνάμεις της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Σάμου, παρουσία του αρχιπύραρχου, διοικητή της ΔΙ.Π.Υ.Ν. Σάμου Παναγιώτη Τιάγκου, του αντιπύραρχου, διοικητή της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Σάμου Γιώργου Μιαούλη και του αντιπύραρχου, διοικητή της 14ης Ε.ΜΟ.Δ.Ε. (Ειδική Μονάδα Δασικών Επιχειρήσεων), Νικολάου Ελευθερόγλου, εθελοντικών πυροσβεστικών κλιμακίων του νησιού καθώς και πυροσβεστικού ελικοπτέρου που απογειώθηκε από το αεροδρόμιο της Σάμου.

Σε πρώτο πλάνο ο δήμαρχος Ανατολικής Σάμου Πάρης Παπαγεωργίου
(Φωτό: samostoday.gr)

Μεγάλη κινητοποίηση είχαμε και από τον Δήμο Ανατολικής Σάμου, που διαχειρίζεται το χώρο, παρουσία του δημάρχου Πάρη Παπαγεωργίου, του αντιπεριφερειάρχη Σάμου Ελισσαίου Μαυρατζώτη, του αντιδημάρχου Βαγγέλη Καρλοβασίτη και προσωπικού του Δήμου στην προσπάθεια γρηγορότερου ελέγχου του περιστατικού.

Βίντεο από το πυροσβεστικό ελικόπτερο τη στιγμή λήψης νερού 
(Βίντεο: «Σαμιακόν Βήμα»)



Σημαντική η συμβολή του πυροσβεστικού ελικοπτέρου

Μάχη με τις φλόγες

Η μάχη με τις φλόγες διήρκησε περίπου δυόμιση ώρες, όπου μετά την κατάσβεση, με συνεχείς ρίψεις νερού από αέρος και τη συνδρομή των επίγειων δυνάμεων, η πυρκαγιά ελέγχθηκε πλήρως και ξεκίνησε το έργο των επιχωματώσεων.


Ο στρατός και η στρατιωτική διοίκηση της 79 ΑΔΤΕ προσέφερε ακόμη μια φορά πολύτιμη βοήθεια μεταφέροντας ερπυστριοφόρο γαιοπροωθητή D-9 και βυτίο στην περιοχή ενώ 10 εθελοντικά οχήματα βρέθηκαν πέριξ του χώρου του ΧΥΤΑ με 25 εθελοντές. Επίσης χρησιμοποιήθηκε 1 μισθωμένο φορτηγό ιδιώτη, 1 φορτηγό του Δήμου, 1 φορτηγό της Περιφερειακής Ενότητας Σάμου, 1 φορτηγό του στρατού, 2 τσάπες JCB του Δήμου Ανατολικής Σάμου, 1 φορτωτής του XYTA, 2 ιδιώτες που χειρίστηκαν 1 τσάπα JCB και 1 φορτωτή.






Τέλος καλό, όλα καλά.

Μετά τον έλεγχο της πυρκαγιάς ξεκίνησαν οι επιχωματώσεις στην περιοχή ώστε να αποκλειστεί νέο ενδεχόμενο έκρηξης πυρκαγιάς (συνήθης αιτία η αυτανάφλεξη). Στο σημείο παρέμειναν δυνάμεις της Πυροσβεστικής. Εκτός της κύριας πυρκαγιάς, κάηκαν περίπου 100 τετραγωνικά εκτός χώρου ΧΥΤΑ. 




Προσοχή από όλους, αφού και την Κυριακή, 11 Αυγούστου, ο Νομός μας θα βρίσκεται στην πολύ υψηλή κατηγορία κινδύνου πυρκαγιάς.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΓΡΑΨΟΥ ΚΑΙ ΕΣΥ ΣΤΑ ALERTS ΤΟΥ ΣΑΜΙΑΚΟΥ ΒΗΜΑΤΟΣ

Δώστε μας ένα Email σας για να μαθαίνετε πρώτοι τι συμβαίνει

* indicates required