3 Ιουλ 2024

«Γράφοντας για την ελευθερία»: ebook από τον Δήμο Ανατολικής Σάμου με αφορμή την συμπλήρωση 200 χρόνων από τη Ναυμαχία της Σάμου

Ολοκληρώθηκε με μεγάλη επιτυχία το Διαδικτυακό Εργαστήριο Μικρομυθοπλασίας που διοργάνωσε ο Δήμος Ανατολικής Σάμου, με εισηγητή τον εκπαιδευτικό και συγγραφέα Γιάννη Φαρσάρη. Περισσότεροι από 300 φίλοι απ' όλα τα μέρη της Ελλάδας και το εξωτερικό παρακολούθησαν το πρωτότυπο Εργαστήρι Μικροδιηγήματος που προσέφερε διαδικτυακά ο Δήμος Ανατολικής Σάμου ανοικτά σε όλους, χωρίς οικονομικό κόστος.

Το Εργαστήρι είχε ως θέμα την «Ελευθερία», καθώς πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο εκδηλώσεων του Δήμου για τον εορτασμό της επετείου 200 χρόνων από την ιστορική Ναυμαχία της Σάμου (1824 -2024).

Οι συμμετέχοντες είχαν την ευκαιρία να γνωρίσουν τον συναρπαστικό κόσμο της υπερ-μικρής αφηγηματικής φόρμας (micro-fiction) μέσα από 3 διαδικτυακές συναντήσεις. Από τις ιστορίες που προέκυψαν από το εργαστήριο επελέγησαν 139 και εκδόθηκε από τον Δήμο Ανατολικής Σάμου ψηφιακό βιβλίο (ebook) το οποίο διατίθεται ελεύθερα στο διαδίκτυο με επιλογή από τις ιστορίες μικρομυθοπλασίας που συνέγραψαν οι συμμετέχοντες με θεματικό άξονα την «Ελευθερία», εμπνευσμένοι από την Ναυμαχία της Σάμου.


Μπορείτε να διαβάσετε ή να κατεβάσετε ελεύθερα το βιβλίο «Γράφοντας για την ελευθερία» στην διεύθυνση:

https://www.openbook.gr/grafontas-gia-tin-eleytheria/

Στον πρόλογο του βιβλίου, ο δήμαρχος Ανατολικής Σάμου κ. Πάρης Παπαγεωργίου αναφέρει τα εξής:

«Η Σάμος γιορτάζει φέτος τα 200 χρόνια από την Ναυμαχία της Σάμου (1824). Διακόσια χρόνια μνήμης, διακόσια χρόνια από τον μεγάλο αγώνα για την ελευθερία. Στο πλαίσιο των εορταστικών εκδηλώσεων εντάσσεται και αυτή η ηλεκτρονική έκδοση, που χάρη στην πολύτιμη βοήθεια του Γιάννη Φαρσάρη γίνεται τώρα κοινό κτήμα για όλους.

Η ελευθερία δεν έπαψε ποτέ να είναι το ζητούμενο σε κάθε ανθρώπινη κοινωνία, σε κάθε ιστορική συγκυρία. Γιατί ο άνθρωπος καλείται πάντα να την υπερασπιστεί, να την διεκδικήσει και κάποτε να θυσιαστεί γι` αυτήν. Σε αυτή την ηλεκτρονική έκδοση θα συναντηθείτε με δεκάδες ανθρώπους που την «ντύνουν» με τις λέξεις τους, με τις σκέψεις τους, με τις ελπίδες τους, με την αγάπη τους. Είναι πολύ συγκινητική η ανταπόκριση στην πρόσκλησή μας να συμμετέχουν σε αυτό το εγχείρημα. Άνθρωποι από όλη την Ελλάδα αλλά και το εξωτερικό.

Χάρη σε όλες και όλους εσάς που συμμετείχατε σε αυτή τη διαδρομή, μπορούμε μέσα από έναν λογοτεχνικό διάλογο να δούμε τις όψεις της ελευθερίας που συνεχίζει να δοκιμάζεται στην δύσκολη εποχή μας. Τις σκοτεινές στιγμές της, το φως που σκορπάει, τις απειλές εναντίον της ελευθερίας. Να δούμε την ίδια την ελευθερία μέσα από αυτά τα κείμενα, γιατί τι άλλο είναι, παρά ελευθερία, το δικαίωμα και η ευκαιρία να μοιράζεσαι τις σκέψεις, τα όνειρα και τους φόβους σου;

Ελευθερία είναι…

Κάτω από αυτό τον τίτλο στεγάζονται στις μικρές ιστορίες που θα διαβάσετε οι διαδρομές που έκαναν όσοι συμμετείχαν στο εγχείρημα του Δήμου Ανατολικής Σάμου που δεν θα οδηγούσε πουθενά χωρίς την σύμπραξη του Γιάννη Φαρσάρη, χωρίς την δική σας στήριξη και την θετική σας ανταπόκριση. Και είναι αυτές οι ιστορίες που από το χθες μιας ιστορικής επετείου μας μεταφέρουν στο σήμερα και τελικά στο διηνηκές της ανθρώπινης ιστορίας. Γιατί η μάχη για την ελευθερία δεν τελειώνει ποτέ. Εύχομαι να απολαύσετε την ανάγνωση των μικρο-ιστοριών που όμως μιλούν για την μεγάλη Ιστορία, μιλούν για τον άνθρωπο, μιλούν για την ελευθερία μας».

Ο Δήμος Ανατολικής Σάμου ευχαρίστησε θερμά τον Γιάννη Φαρσάρη για την εθελοντική συνεργασία του στην οργάνωση του Εργαστηρίου και βεβαίως όσους/ες συμμετείχαν σε αυτό.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΓΡΑΨΟΥ ΚΑΙ ΕΣΥ ΣΤΑ ALERTS ΤΟΥ ΣΑΜΙΑΚΟΥ ΒΗΜΑΤΟΣ

Δώστε μας ένα Email σας για να μαθαίνετε πρώτοι τι συμβαίνει

* indicates required