30 Ιουλ 2024

ΔΣΕ Σάμου: «Τρόπος να πεθαίνεις, χωρίς να αφανίζεσαι» - Εκδήλωση μνήμης και τιμής για τους αγωνιστές του Δημοκρατικού Στρατού στη Σάμο

Ο Δημοκρατικός Στρατός Ελλάδας, ήταν η περήφανη απάντηση του λαϊκού κινήματος με πρωτοπορία το ΚΚΕ, απέναντι στην ανοικτή επέμβαση των αγγλοαμερικάνων ιμπεριαλιστών και την δολοφονική τρομοκρατία με την οποία η - απούσα και δωσίλογη κατά την φασιστική κατοχή - αστική τάξη, επιχείρησε να ανακαταλάβει την εξουσία.

Ο τρίχρονος αγώνας του ΔΣΕ, που πραγματοποιήθηκε σε συνθήκες άνισης ταξικής αναμέτρησης εξαιτίας και των αντιφάσεων και αδυναμιών της στρατηγικής του διεθνούς κομμουνιστικού κινήματος και του ΚΚΕ που δεν συνέδεσε τον εθνικοαπελευθερωτικό αγώνα του ΕΑΜ – ΕΛΑΣ με το ζήτημα της εξουσίας, χάνοντας πολύτιμο χρόνο αλλά και δυνάμεις με τις δολοφονίες, τις φυλακές και τις εξορίες χιλιάδων μελών και στελεχών του, υπήρξε τελικά ηρωϊκός και μεγαλειώδης και σίγουρα προβάλλει την ηθική, πολιτική αξία του την οποία κληροδότησε στην ιστορία του επαναστατικού κινήματος και του ΚΚΕ.


Μια από τις λαμπρές σελίδες του αγώνα του ΔΣΕ αποτελεί το παράδειγμα του «τάγματος θυσίας», όπως το ονόμασε ο ίδιος ο Γιάννης Σαλάς, ταγματάρχης – πολιτικός επίτροπος του ΔΣΕ. Για δυο ολόκληρα χρόνια κόντρα σε κάθε στρατιωτική λογική, αποκλεισμένοι από στεριά και θάλασσα, με μοναδικό συμπαραστάτη, τροφοδότη και εμψυχωτή το λαό του νησιού μας, που στο πρόσωπό τους αναγνώριζε τους πραγματικούς υπερασπιστές των δικαιωμάτων του, εκατοντάδες μαχητές και μαχήτριες του ΔΣΕ έδωσαν παλληκαρήσιο αγώνα αυτοθυσίας, ήθους και ανθρωπιάς. 

Απέναντι στη «φωτιά και το σίδερο» του κυβερνητικού στρατού που με τις πλάτες των άγγλων στην αρχή και στη συνέχεια των αμερικάνων, υπεράσπιζε την εξουσία της αστικής τάξης και τα συμφέροντα των ντόπιων και ξένων εκμεταλλευτών του λαού. Τα αποτυπώματα αυτού του αγώνα, το μεγαλείο των μαχητών του με επικεφαλής τον στρατιωτικό αρχηγό του, ηρωϊκό αντισυνταγματάρχη του ΔΣΕ, Γιάννη Μαλαγάρη, έχουν μείνει ανεξίτηλα στη ιστορία του νησιού, και στις βαθιές ρίζες του ΚΚΕ μέσα στο λαό, παρά τους ανελέητους διωγμούς, τις φυλακίσεις, τις εξορίες, τα εκτελεστικά αποσπάσματα που ακολούθησαν μετά την στρατιωτική ήττα του ΔΣΕ.


Αυτά τα συμπεράσματα, αναδείχθηκαν μεταξύ άλλων στην εκδήλωση μνήμης και τιμής που διοργάνωσαν η Τ.Ε. Σάμου και η ΚΟΒ Μαραθοκάμπου του ΚΚΕ, την Κυριακή 28 Ιούλη 2024 στον «Ξυνιά» σε μια από τις μπαρουτοκαπνισμένες κορυφογραμμές του Κέρκη όπου στέκει περήφανα το μνημείο με το επίγραμμα «Τρόπος να πεθαίνεις, χωρίς να αφανίζεσαι», στη μνήμη αυτού του αγώνα και των 200 ηρωϊκών νεκρών μαχητών και μαχητριών του. 


Στην εκδήλωση κατέθεσε στεφάνι εκ μέρους της ΚΝΕ και απεύθυνε χαιρετισμό ο Θοδωρής Φιλιππής, κατέθεσαν στεφάνια η Μαριάννα Δημητρούλη από την ΚΟΒ Μαραθοκάμπου του ΚΚΕ, ο Κώστας Τζίχας από το παράρτημα Σάμου της Πανελλήνιας Ένωσης Αγωνιστών Εθνικής Αντίστασης-ΔΣΕ και ο Σταμάτης Φιλιππής γραμματέας της Τ.Ε. Σάμου του ΚΚΕ, ο οποίος ήταν και ο κεντρικός ομιλητής της εκδήλωσης.


Οι εκδηλώσεις της ΤΕ Σάμου για το ΔΣΣ συνεχίζονται στις 11 Αυγούστου στις 11 το πρωί στο κοινοτάφειο της Λέκκας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΓΡΑΨΟΥ ΚΑΙ ΕΣΥ ΣΤΑ ALERTS ΤΟΥ ΣΑΜΙΑΚΟΥ ΒΗΜΑΤΟΣ

Δώστε μας ένα Email σας για να μαθαίνετε πρώτοι τι συμβαίνει

* indicates required